Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ερευνα για την «ανατομία» της φοροδιαφυγής.

18 Νοέμβριος 2010
  • Το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «την εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής και των εναλλακτικών τρόπων αύξησης των εσόδων».
Δραστικές λύσεις για την περιστολή της φοροδιαφυγής και εναλλακτικούς τρόπους αύξησης των εσόδων αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να κλείσει το 2011 την πρόσθετη «τρύπα» που «άνοιξε» στον φετινό προϋπολογισμό η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «την εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής και των εναλλακτικών τρόπων αύξησης των εσόδων». Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2011 για να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Σκοπός της μελέτης θα είναι:

η σύντομη παρουσίαση των βασικών δεδομένων του ισχύοντος φορολογικού συστήματος.
η διερεύνηση του ειδικότερου προβλήματος της φοροδιαφυγής και
η αξιολόγηση εναλλακτικών μέτρων αύξησης των φορολογικών εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό θα μπει στο «μικροσκόπιο» το προφίλ όλων των κατηγοριών φορολογουμένων, με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να διερευνηθούν και οι κυριότερες αποκλίσεις με τα αντίστοιχα συστήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ.
Επίσης το υπ. Οικονομικών ζητά στα πορίσματα να υπάρχει:

Η «ανατομία της φοροδιαφυγής», δηλαδή ανάλυση των διαθέσιμων εκτιμήσεων για την έκταση της φοροδιαφυγής ανά είδος φόρου, ανά πηγή εισοδήματος κ.λπ. καθώς και διανεμητικές επιπτώσεις της φοροδιαφυγής για το ποιος ωφελείται, και πόσο.

Πηγή ΗμερησίαWant to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης