Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το fast track

18 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Tην ευχή, στο προσεχές οκτάμηνο ο νόμος αυτός να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα, ει δυνατόν από την αλλοδαπή, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης
Tην ευχή, στο προσεχές οκτάμηνο ο νόμος αυτός να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα, ει δυνατόν από την αλλοδαπή, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την «επιτάχυνση και διαφάνεια της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων» (διαδικασία fast track).

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ανταποκρινόμενος σε παρατηρήσεις βουλευτών που είχαν διατυπωθεί κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, εισήγαγε διευκρινίσεις που πλέον ποσοτικοποιούν τα οφέλη από μία επένδυση στο χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας-τεχνολογίας, προκειμένου η επένδυση αυτή να θεωρηθεί «στρατηγική» και να ενταχθεί σε διαδικασία fast track

Ειδικότερα ανεξαρτήτως του συνολικού της κόστους, για να υπαχθεί μια αντίστοιχη επιχειρηματική πρωτοβουλία στις διατάξεις του νόμου αυτού, θα πρέπει να επενδύει ποσόν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ανά τριετία, σε περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, ή ερευνητικά έργα.

Στην ομιλία του, ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την ευχή, στο προσεχές οκτάμηνο ο νόμος αυτός να καταφέρει να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα, ει δυνατόν από την αλλοδαπή.

Κινητικότητα υπάρχει, όπως ανέφερε, «αλλά όχι και καμία ουρά επενδυτών που να περιμένει».

Δεχόμενος κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης για υποχώρηση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων συνεπεία διακρατικών συμφωνιών, αλλά και επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης (Γείτονας, Κακλαμάνης) για την εικόνα που θα δημιουργούν επενδύσεις ταχύτατης υλοποίησης, που δεν θα επικυρώνονται από τη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει άλλος νόμος με περισσότερα επίπεδα διαφάνειας» και επεσήμανε τον κίνδυνο «στο όνομα της διαφάνειας να υπάρξει μια νέα γραφειοκρατία, την ώρα ακριβώς που πάμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο».

Υπεραμυνόμενος των επιλογών του, κυρίως απέναντι στην Αριστερά, η οποία κράτησε αρνητική στάση στο νομοσχέδιο, ο κ. Παμπούκης επεσήμανε πως «σήμερα, για ένα δημόσιο έργο π.χ. στην οδοποιία, φτάνουμε να χρειάζεται από την διαδικασία της μελέτης μέχρι την εγκατάσταση αναδόχου, 70 με 106 μήνες και η κατάσταση αυτή, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με έναν νόμο».

Οπως εξήγησε ο κ. Παμπούκης, το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών και όχι στην παράκαμψη του νόμου.

Σημείωσε δε, ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, αλλά και η Τουρκία, «με fast track ρεκόρ μέσα σε 15 ημέρες, με απόφαση πρωθυπουργού. Ξέρω τουλάχιστον 7 περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, που έφυγαν από μας και πήγαν στην Τουρκία, με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας χαμένες για εμάς. Εμείς βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι η Τουρκία, αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο».

Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε πως «υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα απραξίας στην κυβέρνηση: ψηφίζουμε τα fast track για να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, για να παρακάμψουμε αγκυλώσεις του Συντάγματος και να διορθώσουμε την έλλειψη φορολογικών κινήτρων - αλλά μόνον για τους μεγάλους. Τίποτα για τον πολίτη, που πρέπει να είναι ήρωας για να ξεκινήσει μια επιχείρηση».

«Αυτός ο νόμος αφορά την επιτάχυνση διαδικασιών. Εντός τριμήνου, θα ακολουθήσει και νόμος που θα προχωρά σε εκλογίκευση ουσιαστικών ρυθμίσεων» απάντησε ο Χ.Παμπούκης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ.Καρατζαφέρης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος κ. Αδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξαν πως αν δεν υπάρξει τρόπος αντιμετώπισης των προσκομμάτων που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την περιβαλλοντική νομολογία που έχει δημιουργήσει, καμία στρατηγική επένδυση δεν θα είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει.

«Ερχεται ο ''ζουρλός'' ο κ. Βωβός και δίνει τα λεφτά του να πάει να φτιάξει μια περιοχή που κυκλοφορούν σήμερα φίδια και έρχεται το ΣτΕ και λέει όχι. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι θα δούλευαν εκεί σήμερα. Τι θα κάνετε;», ρώτησε τον υπουργό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προτείνοντας να θεσπιστεί μια κάποιου είδους διαιτησία ανάμεσα στη Βουλή και το ΣτΕ σε περίπτωση διχογνωμίας.

Απαντώντας, ο κ. Παμπούκης ανέφερε πως η κυβέρνηση περιβάλλει με σεβασμό το Συμβούλιο της Επικρατείας και επικαλέστηκε τον Μοντεσκιέ, ο οποίος εναποθέτει τέτοιου είδους διευθετήσεις, στην «δύναμη των πραγμάτων».

Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης περιβαλλοντικής προστασίας και για εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Δίνετε γην και ύδωρ στο όνομα των επενδύσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ.

«Το νομοσχέδιο κατακρεουργεί το Σύνταγμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής βγάζει αντισυνταγματικές, τουλάχιστον έξι διατάξεις του» σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ιρλανδία έχει ξεσκίσει όλα αυτά τα fast track, αλλά σήμερα καταρρέει», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης.


Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης