Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι νέοι φόροι στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών

17 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, θα εξετασθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν αποκλείεται στην σύσκεψη να μετέχει και η τρόικα.
Οι νέοι φόροι στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, θα εξετασθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν αποκλείεται στην σύσκεψη να μετέχει και η τρόικα.

Οι αποφάσεις θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό 2011 που θα κατατεθεί αύριο, στην Βουλή. Στόχος είναι η άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία αφενός θα περιορίσουν την υστέρηση των εσόδων του 2010 καθώς μέρος των εισπράξεων θα εγγραφεί στην εφετινή χρήση και αφετέρου να στηρίξουν τα έσοδα του 2011, τα οποία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας θα είναι λιγότερα σε σχέση με εφέτος και το 2009.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, τα σενάρια προβλέπουν την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στην περιοχή του 13% - 14%, αλλά και την μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα είναι στο 11%. Η αλλαγή αυτή θα συνδυασθεί με την μεταφορά πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο μειωμένο συντελεστή, που σήμερα είναι 5,5% αλλά θα αναπροσαρμοστεί στο 6,5% με 7% του χαμηλού.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την πρόωρη ενεργοποίηση εντός του 2011 της πλήρης εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, έχοντας καταλήξει στο σύστημα επιστροφής της διαφοράς του φόρου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η εφαρμογή του μέτρου θα προσφέρει στον Προϋπολογισμό 2011 ένα μαξιλάρι ασφαλείας 800 εκατ. ευρώ.

Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.

Η αλλαγή αυτή θα επιβαρύνει κατά 0,30 ευρώ το λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, αυξάνοντας το κόστος για μια μέση οικογένεια ως και 200 ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος, στη σύσκεψη θα εξετασθούν οι αλλαγές στη φορολογία των καπνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης, κίνηση που θα επηρεάσει τις τιμές των λεγόμενων «φθηνών» τσιγάρων.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης