Μονόδρομος οι απολύσεις στο Δημόσιο κατά τον ΣΕΒ

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Νοέμβριος 2010
Taxheaven.gr

THN «κατάλυση του υπερτροφικού και πελατειακού κράτους» μέσω της «κατάργησης άχρηστων φορέων, οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου» ζητεί ο ΣΕΒ, τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, αφού όπως υποστηρίζει αυτός «είναι ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι δανειστές μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων».

«Δεν αντιλαμβάνομαι είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «για ποιο λόγο θεωρούμε φυσική την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, όπου καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους 500-600 άνθρωποι και την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε ως ιερό το δικαίωμα στην εργασία ακόμη και εκείνων που είναι υπεράριθμοι ή αργόμισθοι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ιδιωτικός τομέας, που δεν έχει υπεράριθμους υπαλλήλους, έχει απολέσει ήδη 160.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της χρεοκοπίας του Δημοσίου. «Γι' αυτούς», είπε, «έχουμε δει μόνο κροκοδείλια δάκρυα από τους επαγγελματίες προστάτες του λαού».

Τις θέσεις αυτές έχει συμπεριλάβει ο ΣΕΒ σε υπόμνημα που θα παραδώσει σήμερα ο κ. Δασκαλόπουλος στον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Oλι Ρεν και στην κυβέρνηση και αύριο Πέμπτη στους εκπροσώπους της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Με το υπόμνημα ζητείται η αναδιάταξη των όρων του μνημονίου στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για τη διάσωση του τόπου, σε αντιδιαστολή με την άκαιρη συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του χρέους.

«Η επιμήκυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Δασκαλόπουλος, «προβάλλεται από ορισμένους ως λύση για να πιούμε σε μικρότερες δόσεις το πικρό ποτήρι της αποθεραπείας μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για κουτοπόνηρες καθυστερήσεις, ούτε για εσωκομματικές παλινωδίες. Μέχρι να αποκτήσουμε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο αξιοπιστίας, υλοποιώντας με συνέπεια αυτά που έχουμε δεσμευτεί, κάθε συζήτηση για επιμήκυνση, αναδιαπραγμάτευση είναι άκαιρη».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για βραδυπορία στην προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι κινδυνεύουμε να αυτοπαγιδευθούμε σε έναν φαύλο κύκλο που καθιστά αδύνατη τη μείωση του χρέους, κρατά τις αγορές κεφαλαίου κλειστές και κάνει αναπότρεπτη τη χρεοκοπία».

«Κοιτάμε την πτώχευση στα μάτια, είμαστε σε οριακή καμπή της επιχείρησης διάσωσης του τόπου και χρειάζεται αναδιάταξη των προτεραιοτήτων του μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει από τη διαπίστωση πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι από αμφίβολη έως αδύνατη, ενώ η λήψη πρόσθετων φορολογικών ή εισοδηματικών μέτρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα διαταράξει επικίνδυνα την κοινωνική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ο σκληρός πυρήνας των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του κράτους και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του Δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε.

Τάχθηκε, τέλος, κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο, όπως είπε, «ευθύνη του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της στιγμής και να πράξει ό,τι απαιτείται για να απαλλαγούμε από το φάσμα της χρεοκοπίας». Το μνημόνιο, κατέληξε, δεν πρέπει να μας διχάζει, αλλά να μας ενώνει.

Πηγή Express