Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχέδιο για ευέλικτους µισθούς - Αιτία πολέµου για τα συνδικάτα το «σπάσιµο» των κλαδικών συµβάσεων

16 Νοέμβριου 2010
  • Αιτία πολέµου θεωρούν τα εργατικά συνδικάτα τις σχεδιαζόµενες ανατροπές στις κλαδικές συµβάσεις εργασίας που αναµένεται να συµφωνηθούν µε την τρόικα στις συναντήσεις της µε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σήµερα και αύριο.
Η ρύθµιση για τις συµβάσεις που προτείνει στην τρόικα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη (χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή), η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή µε τη µορφή νοµοσχεδίου µέσα στον Νοέµβριο, προβλέπει ότι,µε κοινό πόρισµά τους προς τοΑνώτατο ΣυµβούλιοΕργασίας, επιχείρηση και εργαζόµενοι θα αναφέρουν τα προβλήµαταπου αντιµετωπίζει η επιχείρηση, προκειµένου να ενταχθεί στη ρύθµιση.

Η ρύθµιση αυτή δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά αυτές που έχουν πρόβληµα οικονοµικής επιβίωσης.

Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή έωςκαι 20% χαµηλότερων µισθών από τιςκλαδικές συµβάσεις – και όχικάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική ΣύµβασηΕργασίας –, για διάστηµα έως και δύο ετών, προκειµένου να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και οιαπολύσεις.

Οι συµφωνίεςθα έχουν αρχική διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόµη χρόνο. Επιχειρησιακές συµβάσεις αυτού του τύπου θα µπορούν, για πρώτη φορά, να υπογράφουν ακόµη και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων (µε προσωπικό έως 20 ατόµων, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο), εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από πέντε εργαζόµενους και συνυπογράφει τη συµφωνία µε τον εργοδότη.

Κατά τη διάρκεια εφαρµογής τηςρύθµισης, η επιχείρηση δεσµεύεται να µην προχωρήσει σε απολύσεις, διαθεσιµότητες, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και εκ περιτροπής εργασία. Επίσης θα προβλέπεται µεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.

Χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στο ευέλικτο 10ωρο, οι παρεµβάσεις θα αφορούν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων ναγνωστοποιούν άµεσα στο Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας, µέσω Ιντερνετ, την απασχόληση των εργαζοµένων εκτός 8ώρου, είτε επεκτείνεται σε 10ωρο είτε είναι µειωµένη (π.χ. 6ωρο). Και αυτό, ώστε να αποφεύγονται τα πρόστιµα του ΣΕΠΕσε περίπτωση ελέγχου.

Με την ίδια νοµοθετική παρέµβαση θα υπάρξει διευθέτηση και στο θέµα του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας. ∆ικαίωµα προσφυγής στη διαιτησία θα έχουν τόσο οι εργαζόµενοι όσο και οι εργοδότες, υπό την προϋπόθεση το αντισυµβαλλόµενο µέρος να µην έχει κάνει αποδεκτό το πόρισµα της µεσολάβησης. Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, µιλώντας στοραδιόφωνο του Σκάι,εκτίµησε πως µέσα στις επόµενεςδύο εβδοµάδες θα υπάρξει κατάληξη σε ένα σχέδιο νόµου, ώστε να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας για µεγαλύτερο διάστηµα, χωρίς όµως η αγορά εργασίας να µετατραπεί σε «εργασιακή ζούγκλα». «Θέλουµε να επιδιώξουµε τη µέγιστη συναίνεση µεταξύ των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές συµβάσεις µε ευελιξία προς τον εργοδότη, χωρίς να καταπατούνται εργασιακά δικαιώµατα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικήµε τις αντιδράσεις,είπε πως δεν υπάρχει «άγχος»έναντι των συνδικάτων, προσθέτοντας ότι είναι σηµαντικό να επιδιώκει κανείςσυνεννόηση, καθώςµε τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται εργασιακή και κοινωνική ειρήνη που είναι σηµαντική σε µια σύγχρονη κοινωνία. «Οι ίδιοι οι εργαζόµενοι θέλουν λύσεις για να µπορέσουν να διατηρήσουν την εργασία τους», τόνισε η κ. Κατσέλη. Σε θέση µάχης τα συνδικάτα
Οι προωθούµενες αλλαγές έχουν θέσει τα εργατικά συνδικάτασε θέση µαχης.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, βλέπει να έρχονται νέα, σκληρότερα αντεργατικά µέτρα και επιπλέον περικοπές.Οπως χαρακτηριστικάτονίζει ηΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, «όλα δείχνουνότι κλιµακώνονται οι πιέσειςκαι οι προκλητικές παρεµβάσεις των εργοδοτών (τραπεζιτών και βιοµηχάνων) στην κυβέρνηση, προκειµένου να υπονοµευτούν οι κλαδικέςσυλλογικές συµβάσειςέναντι των επιχειρησιακών, ώστε να διευκολυνθεί η κατάργηση βασικώνδικαιωµάτων των εργαζοµένων. Επισηµαίνουµε ότι η κυβέρνηση δεν θα διασωθεί µε προσχήµατα,ούτε θα περιορίσει την κατακραυγήκαι την καταδίκη των αντεργατικών επιλογών της από τους εργαζόµενους, αν προχωρήσει σε ένα τέτοιο αντεργατικό έγκληµα».

Πηγή Τα ΝέαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης