«Δεν άξιζε η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ».

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Νοέμβριος 2010
Ευθεία αμφισβήτηση της ένταξης της χώρας μας στην ευρωζώνη επιχείρησε - για πρώτη φορά δημοσίως - χθες η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «επιπόλαιη» και «ανεύθυνη» απόφαση. Taxheaven.gr

Η κυρία Μέρκελ επιτέθηκε σκληρά στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Χάνς Αϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη: «Το SPD, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της (CDU) προσθέτοντας: «Το 2000 ο κ. Σρέντερ και ο κ. Αϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου...

Ηταν μία πολιτική απόφαση: Οι πολιτικές αποφάσεις όμως είναι μεν σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι».
Τα πυρά Μέρκελ ήρθαν ως επιστέγασμα της δημόσιας καμπάνιας αμφισβήτησης της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ που φουντώνει το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία - μίας καμπάνιας, στην οποία έχει πρωτοστατήσει η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Bild». Στο πλαίσιο της εν λόγω αμφισβήτησης, μάλιστα, στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κυρίας Μέρκελ, αλλά και των κυβερνητικών της εταίρων Ελεύθερων Δημοκρατών, έχουν ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε βάρος του κ. Αϊχελ επειδή το 2000, ως υπουργός Οικονομικών, είχε ταχθεί υπέρ της ελληνικής ένταξης στην ευρωζώνη.

Η χθεσινή επίθεση Μέρκελ ωστόσο επεκτάθηκε και... πέραν του Ατλαντικού, βάζοντας στο στόχαστρο την κυβέρνηση Ομπάμα και την αμερικανική πίεση προς τη Γερμανία για εγκατάλειψη της εσωστρεφούς οικονομικής πολιτικής των πλεονασμάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αιχμηρά στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι μία από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως και δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της: «Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά», είπε η Μέρκελ και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στη Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ πιέζουν έντονα το Βερολίνο για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.


Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Στην ομιλία της στο συνέδριο, που την επανεξέλεξε στην ηγεσία του CDU, η κυρία Μέρκελ επέμεινε και στην επίμαχη πρόταση για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» χωρών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Οπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μία νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Τόνισε, δε, ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μίας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», είπε η κυρία Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους του CDU και τόνισε: «Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει.

Μία ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μίας νέας άγκυρας, μίας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη... Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε να μην εκδηλωθεί ξανά νέα κρίση».


Η επανεκλογή Μέρκελ

Το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) επανεξέλεξε την κυρία Μέρκελ στην ηγεσία του με ποσοστό 90,4%. Το 2008, στο προηγούμενο συνέδριο, η 56χρονη κυρία Ανγκελα Μέρκελ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 94,83%.

Η κυρία Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών από το 2000. Μολονότι είναι η ηγεσία της στο CDU είναι αδιαμφισβήτητη, τα ποσοστά της ίδιας και του κόμματός της στις δημοσκοπήσεις μειώνονται σταθερά. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν κερδίσει τις εκλογές του 2009 με ποσοστό 33,8% αλλά σήμερα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων τους δίνουν ποσοστό γύρω στο 31%.

Πηγή Κέρδος