Αναζητείται λύση αποπληρωμής χρεών στον ΟΑΕΕ

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Νοέμβριος 2010
ΛYΣEIΣ προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις αναζητά η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κατόπιν προτροπής της ΓΣΕΒΕΕ. Oπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας στην EΞΠPEΣ Δημήτρης Ασημακόπουλος, το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι καθοριστικό για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, καθώς ήδη υπάρχει πλήρης αδυναμία καταβολής των εισφορών από 300.000 επιχειρηματίες, όπου η μέση οφειλή αγγίζει τις 8.800 ευρώ. Taxheaven.gr

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Συνομοσπονδίας κατέθεσε στον διοικητή του ΟΑΕΕ Γεράσιμο Βουδούρη τις προτάσεις της με στόχο να βρεθεί μια νέα διαδικασία αποπληρωμής χρεών στον Οργανισμό. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της Συνομοσπονδίας να παγώσει η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για δύο έτη και να γίνεται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ένα μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον επιχειρηματία.

Επιπλέον, λόγω του ότι το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς κρίνεται ότι είναι υψηλό, με βάση τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, εξετάζεται το ενδεχόμενο η καταβολή της δόσης να γίνεται κάθε μήνα, αντί διμήνου που ισχύει σήμερα, ώστε το ποσό να είναι μικρότερο και να μπορεί να αντεπεξέλθει ο επιχειρηματίας.

Oπως αναφέρει ο κ. Ασημακόπουλος, είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός στις οφειλές ώστε ο ασφαλισμένος, εάν το επιθυμεί, να μπορεί να πληρώνει μόνο τα τρέχοντα ασφάλιστρα και όχι να γίνεται υποχρεωτικά διακανονισμός για το σύνολο της οφειλής. Παράλληλα επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν τη μετάθεση του διακανονισμού της οφειλής, αλλά και σκέψεις για τον διακανονισμό των οφειλών όσων είναι ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρει ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις ενδεχομένως να δυσανασχετίσουν οι συνεπείς επιχειρηματίες στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Oμως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν ούτε οι συνεπείς να συνταξιοδοτηθούν μέσω του ΟΑΕE.

Aλλο ένα πρόβλημα που θα προστεθεί στον ΟΑΕΕ και θα δημιουργήσει επιπλέον οικονομικά βάρη είναι η αύξηση των αιτήσεων προς συνταξιοδότηση λόγω της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ από 66 έτη που είναι σήμερα σε 3 χρόνια θα μειωθεί στα 64.

 Πηγή Express