Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανακοίνωση της Π.Ε.Φ.Ε. με θέμα «Περαίωση βάσει του Ν.3888/2010 – έκδοση και διόρθωση εκκαθαριστικού σημειώματος – αποδοχή από επιτηδευματία»

Π.Ε.Φ.Ε.
Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων

Σεπολίων 9, Πλατεία Αττικής
Τ.Κ. 104 45 Αθήνα
Τηλ.: 210.8820002, 210.6124910
Fax: 210.6140024
Κιν.: 6948 351478
E-mail: [email protected]


Προς
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργό Οικονομικών
κο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
 
                                                                     
Κοιν:      
1. Γενικό Γραμματέα Γ.Γ.Π.Σ.
κο Διομήδη Σπινέλη
2. Μέλη Ο.Ε.Ε.
 

Θέμα: «Περαίωση βάσει του Ν.3888/2010 – έκδοση και διόρθωση εκκαθαριστικού σημειώματος  – αποδοχή από επιτηδευματία».

Αθήνα 10/11/2010

Κύριε Υπουργέ,
      
Με τον ανωτέρω νόμο προβλέπεται η περαίωση των ανέλεγκτων οικονομικών ετών 2001 – 2010, χωρίς έλεγχο, με την έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος από το μηχανογραφικό τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.), βάσει των στοιχείων των υποβληθεισών δηλώσεων, των παραβάσεων ή δελτίων πληροφοριών που είναι καταχωρημένα στη μερίδα του κάθε φορολογούμενου και των παραμέτρων που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος.
      
Η υπαγωγή στην περαίωση και η αποδοχή του εκδοθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος από τον κάθε επιτηδευματία είναι προαιτερική.
     
Με την εγκύκλιο διαταγή ΠΟΛ.1137/2010 το Υπουργείο Οικονομικών ως καταληκτική ημερομηνία αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος από τον επιτηδευματία, κατά τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 9 του Ν.3888/2010, ορίζεται η 18/11/2010.
     
Σε περίπτωση ύπαρξης προφανών σφαλμάτων εκδοθέντος σημειώματος και μετά την διόρθωση του που πρέπει να γίνει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως καταληκτική ημερομηνία αποδοχής του σημειώματος ορίζεται η 29/11/2010.
     
Για να γίνει η διόρθωση του εκκαθαριστικού σημειώματος πρέπει να εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Σ. το αρχικό σημείωμα, να σταλεί και να παραληφθεί από τον επιτηδευματία, να διαπιστωθεί από τον ίδιο ή τον λογιστή του η ύπαρξη λαθών και στη συνέχεια να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την διόρθωση και επανέκδοση του τροποποιημένου και σωστού εκκαθαριστικού σημειώματος.
     
Μέχρι σήμερα 10/11/2010 δεν έχουν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Σ. παρά μόνο το 1/3 των εκκαθαριστικών και από αυτά δεν έχουν παραληφθεί όλα από τους φορολογούμενους.
     
Πάρα πολλά από τα σημειώματα είναι λανθασμένα και πρέπει οι φορολογούμενοι να προσέλθουν στην Δ.Ο.Υ. για να γίνει η διόρθωση και επανέκδοση του τροποποιημένου εκκαθαριστικού.
    
Μέχρι σήμερα 10/11/2010 δεν έχει αποσταλεί στις Δ.Ο.Υ. από τη Γ.Γ.Π.Σ. το λογισμικό για την διόρθωση των σημειωμάτων. Πως είναι δυνατόν να ορίζονται καταληκτικές ημερομηνίες αποδοχής (18/11/2010) ή των διορθωμένων εκκαθαριστικών (29/11/2010) χωρίς να έχουν γίνει τα βασικά βήματα, χωρίς το μηχανογραφικό σύστημα να είναι έτοιμο, αλλά ούτε και οι Δ.Ο.Υ. για να ανταποκριθούν σε ένα τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς.
    
Κατανοούμε την πίεση του Υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει έσοδα μέχρι το τέλος του 2010, αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σηκώνοντας ένα μαγικό ραβδάκι. Χρειάζονται οργάνωση, διαδικασίες, χρόνο, δεν γίνονται στο «πόδι» και βέβαια δεν γίνονται από ανειδίκευτους και άσχετους περί τα φορολογικά.
     
Το Υπουργείο δεν ζήτησε, ούτε έστω και για τα προσχήματα, την άποψη των κοινωνικών εταίρων, των λογιστών, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, εκτός αν πήρε την γνώμη των Κομματικών του εκπροσώπων σ’ αυτά.
     
Στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι πράγματι όλα έγιναν «στο πόδι», στέλνονται εκκαθαριστικά σημειώματα σε μισθωτούς ή σε αγρότες ή σε όποιον δήλωσε τεκμαρτό αγροτικό εισόδημα, οι οποίοι ποτέ δεν άσκησαν κάποιο επιτήδευμα και δεν υπάγονται στην περαίωση, δεν τους αφορά αυτή, και όμως έλαβαν εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης με μηδενικά ποσά ακαθαρίστων εσόδων κ.λ.π. και τους ζητείται να καταβάλουν το ελάχιστο για κάθε χρήση  δηλ. 500€ Χ 10 έτη = 5.000 € ή 300€ Χ 10 έτη = 3.000€
     
Στέλνονται επίσης σημειώματα σε φορολογούμενους που έχουν ελεγχθεί από την Εφορία τους με τακτικό έλεγχο και έχουν περαιώσει κάποια οικονομικά έτη ή που έχουν ακίνητη περιουσία άνω του ορίου που ορίζει ο νόμος και δεν υπάγονται στην περαίωση.
     
Επίσης, αποδεικνύεται το πρόχειρο του πράγματος, και από το γεγονός ότι στέλνονται εκκαθαριστικά σε φορολογούμενους για τους οποίους δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη η υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και δεν συμπεριλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό περαίωσης το έτος αυτό γιατί η Γ.Γ.Π.Σ. δεν έχει στοιχεία καταχωρημένα.
      
Επομένως και αυτός ο φορολογούμενος, εφόσον επιθυμεί να περαιώσει, πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να συμπληρωθεί και το οικονομικό έτος 2010.
     
Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί ο κος Υπουργός να συγκεντρώσει έσοδα, τρομοκρατώντας τους Πολίτες, ότι αν δεν περαιώσουν θα υπαχθούν αμέσως σε έλεγχο – προσπάθησαν βέβαια δυο μέρες πριν τις εκλογές να το μαζέψουν, ότι δεν σημαίνει η μη αποδοχή και έλεγχο οπωσδήποτε, για να χρυσώσουν το χάπι - αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι όλα γίνονται επιπόλαια και η περαίωση θα εξελιχθεί σε φιάσκο.
     
Το Υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να δώσει παράταση και μάλιστα πέραν του 2010, γιατί όλα αυτά δεν γίνονται σε 10 ημέρες.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία.

    


Μετά τιμής για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος   
Κων/νος Αναστόπουλος   

Ο Αντιπρόεδρος   
Μανούσος Ντουκάκης  

Ο Γ.Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσσος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης