Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελλάδα: Προσέγγιση των 1.280 μονάδων εν αναμονή της αξιολόγησης της FITCH

1 Δεκέμβριου 2023 Σχόλια
Ελλάδα: Προσέγγιση των 1.280 μονάδων εν αναμονή της αξιολόγησης της FITCH
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΗ αγορά βρίσκεται εν αναμονή της αξιολόγησης από την FITCH η οποία εάν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, θα δώσει επίσημα το 'χρίσμα' της επενδυτικής βαθμίδας.  Εάν αναβαθμίσει μόνο το outlook (προοπτικές) ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για τα τυπικά την επόμενη αξιολόγηση. Πάντως χρηματιστηριακά, η ελληνική αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα σε μεγάλο βαθμό. Στο ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, οι συναλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν πολύ χαμηλές αλλά η ουσία είναι ότι ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε μετά από μήνες ξανά τις 1.280 μονάδες. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 1,7%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε μικρό εύρος διακύμανσης κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Από τις 1.274 μονάδες μέχρι και τις 1.280. Εάν κάτι ήταν μη θετικό ήταν οι χαμηλές συναλλαγές οι οποίες δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι απόντες στην παρούσα φάση.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1280,11 μονάδες με άνοδο 0,39%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69 εκατ. Ευρω, από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 50 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,06%, ο δείκτης μεσαίας  κεφαλαιοποίησης FTSE Μid Cap κατά 0,75%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών Οικιακών προϊόντων 3,59%, Χρηματοοικονομικών 1,92% Τροφίμων ποτών 1,23%, και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Υγείας (-1,63%), Τραπεζών (-1,29%) και Τηλεπικοινωνιών (-1,04%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν οι ΕΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Αlpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.

Ξέφρενο ράλι στις ευρωπαικές αγορές λόγω υποχώρησης πληθωρισμού

Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίστηκε με τους δείκτες να οδηγούνται σε υψηλά πολυετίας ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα 2022 (προ πολέμου στην Ουκρανία). Εταιρικά αποτελέσματα, προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το 2024, υποχώρηση πληθωρισμού συνθέτουν τους βασικούς λόγους που οι ευρωπαικές αγορές κινούνται έντονα ανοδικά από τα μέσα Νοεμβρίου και συνεχίζουν προς υψηλότερα επίπεδα. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται- λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,69%- μετά την απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ο γαλλικός CAC έχει άνοδο 0,3% , ο ιταλικός MIB έχει άνοδο 0,57% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,52%. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικοί δείκτες  έχουν μεικτές τάσεις εν αναμονή εξελίξεων και δηλώσεων από την FED. Ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,11% προς τις 36.000 μονάδες, ο S&P 500 κινούνταν οριακά πτωτικά (-0,07%) όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης