Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

29 Νοέμβριου 2023 Σχόλια
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά


Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 28.12.2023.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, αντιμετωπίζει τα παρακάτω ζητήματα:

Α) Τη λήψη της αναγκαίας νομοθετικής μέριμνας προκειμένου με στοχευμένες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικότερα οι σκοποί της επιτάχυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της ποινικής δίκης.

Β) Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου που διέπει τόσο τον ν. 3500/2006 (Α’ 232) όσο και τον Ποινικό Κώδικα, προκειμένου οι διατάξεις των ανωτέρω νόμων να μην αλληλοκαλύπτονται και να είναι προσαρμοσμένες στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες και στη δικαιοπολιτική ανάγκη προστασίας του θεσμού της οικογένειας, της ανηλικότητας και των θυμάτων, κυρίως γυναικών, που πλήττονται με αυξανόμενη ένταση από συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας.

Γ) Την εναρμόνιση με τις συστάσεις (βλ. https://www.oecd.org/corruption/greece-oecdanti-briberyconvention.htm και ιδίως σελ. 67-71 της Έκθεσης, κεφάλαιο Recommendations of the Working Group) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφορικά με την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης