Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βροχή ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

23 Νοέμβριου 2023 Σχόλια
Βροχή ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 14 λεπτά


Πλήθος αναφορών και ερωτήσεων έχουν κατατεθεί έως τώρα στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και τις παραθέτουμε σε μία ανάρτηση χωρίς συγκεκριμένη σειρά.

Δείτε επίσης και το widget του κόμβου «Νομοσχέδιο για φοροδιαφυγή και τεκμαρτό εισόδημα ατομικών»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 677
Ημερομ. Κατάθεσης: 22/11/2023

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας για το φορολογικό νομοσχέδιο»

Κύριε Υπουργέ,
Καταθέτω ως αναφορά το από 20-11-2023 έγγραφο, το οποίο μου απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λεβαδείας, με το οποίο διαμαρτύρεται για την επιλογή της Κυβέρνησης, «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» της οριζόντιας φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία «θα οδηγήσει μαθηματικά ένα μεγάλο τμήμα του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, που αποτελεί ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη, σε αναγκαστικό κλείσιμο βιβλίων και βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα».
Επιπλέον, τονίζεται ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά έκαστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με "τεκμαρτά" ανύπαρκτα εισοδήματα».
Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση, «την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρίες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου».
Παρακαλείσθε, ως αρμόδιο υπουργείο, να λάβετε υπόψη τις απόλυτα δικαιολογημένες θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες απόσυρσης του εν λόγω φορομπηχτικού νομοσχεδίου.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

Ο Αναφέρων Βουλευτής,
Γεώργιος Μουλκιώτης

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 672
Ημερομ. Κατάθεσης: 22/11/2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ,

Με την ανοιχτή επιστολή της, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΛΦΕΑ) ενστερνιζόμενη τις θέσεις των ενώσεων των λογιστών και φοροτεχνικών όλης της Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και σας ζητάει να μην καταθέσετε το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει υποχρεωτικό εισοδηματικό κατώφλι για τις ατομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΕΛΦΕΑ κάνει λόγο για στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών από την κυβέρνηση, ως υπαιτίων του φαινομένου της φοροδιαφυγής, επειδή το 71% από αυτούς δηλώνουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Στη συνέχεια, σας παρουσιάζει πέντε κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι ασκούν νομίμως το επάγγελμα τους, σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, έχοντας βιώσει την οικονομική και υγειονομική κρίση του παρελθόντος και βιώνοντας τη νέα, ενεργειακή κρίση, προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν μικρούς τζίρους και αναζητούν παράλληλη απασχόληση προς συμπλήρωση του εισοδήματός τους ώστε να καταφέρουν να ζήσουν αξιοπρεπώς, ενώ άλλοι κερδοσκοπούν εις βάρος τους εξασκώντας επάγγελμα χωρίς έναρξη. Γι' αυτό τον λόγο δεν είναι δυνατόν να θεωρείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες ένοχους για την παραοικονομία στην Ελλάδα.
Παρακαλώ ενημερώστε με για τις σχετικές σας προθέσεις και ενέργειες.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2023
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 673
Ημερομ. Κατάθεσης: 22/11/2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλευτής Χαλκιδικής

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής
Για τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κωστή
2) Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη Γεώργιο

«Θέμα: «Φορολογική επιβάρυνση δικηγόρων της Χαλκιδικής.»

Κύριοι Υπουργοί

Σας προωθώ την με αριθμό πρωτοκόλλου 216/20-11-2023 επιστολή του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με την οποία ζητούν τη μη εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων για τον κλάδο τους.
Στην επιστολή τους τονίζουν ότι με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή. Αντίθετα επιβαρύνονται φορολογικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό θα οδηγήσει τη μεσαία τάξη συνολικά σε βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα.
Όσον αφορά τον κλάδο τους σημειώνουν μεταξύ άλλων, πως στοχοποιούνται από την Κυβέρνηση ότι φοροδιαφεύγουν, επιχειρώντας να τους ταυτίσει με τους μισθωτούς, ενώ προβλήματα προκύπτουν στον υπολογισμό του «τεκμαρτού» φορολογητέου εισοδήματος και των τεκμηρίων.
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και για την ενημέρωσή μας ως προς αυτές.

Ο αναφέρων Βουλευτής Χαλκιδικής,
Πάνας ΑπόστολοςΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 631
Ημερομ. Κατάθεσης: 22/11/2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Βουλευτής Ν. Λάρισας

Αθήνα, 16/11/2022

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, (2) Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: «Εξαίρεση του Λιανικού εμπορίου από το νέο σύστημα φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών»

Σας διαβιβάζω συνημμένα, τη σημερινή επιστολή (16/11/2023) της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι:
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
2. ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΑΣ
3. ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ
4. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Δ. ΓΟΜΦΩΝ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Δ.Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ
6. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΠΑΛΑΜΑ
7. ΕΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
9. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΑΡΤΗΣ
10. ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Καθώς και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Δ.ΠΥΛΗΣ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΣΟΦΑΔΩΝ, ΒΟΛΟΥ, ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ και ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, με την οποία ζητούν την εξαίρεση του Λιανικού εμπορίου από το νέο σύστημα φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Όπως επισημαίνουν οι ανωτέρω εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς, έκπληξη και απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το λιανεμπόριο και κυρίως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μπαίνουν ξανά στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης με τα νέα τεκμήρια φορολόγησης, «καταδικάζοντας την πλειοψηφία τους σε αφανισμό».
Όπως μάλιστα τονίζουν, είναι προκλητικό, εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου και των μηχανισμών ελέγχου να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να αναδεικνύεται ως λύση η οριζόντια αντιμετώπιση, εμφανίζοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την «παραδειγματική τιμωρία» τους, θα επέλθει δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη».
Επιπλέον, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί άμεσα και έμμεσα από τις καταστροφικές πλημμύρες και που για πάνω από μια δεκαετία έχουν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που προηγήθηκαν.
Σε αυτό το πλαίσιο και θεωρώντας πως όλα όσα αναφέρονται στην ανωτέρω επιστολή εκφράζουν τις απολύτως πραγματικές αγωνίες των επιχειρηματιών και των εμπόρων της Θεσσαλίας και πως η ικανοποίησή τους θα βοηθήσει κατά πολύ στην κατά το δυνατό γρηγορότερη ανάταξη της επιχειρηματικότητας στην καθημαγμένη από τις θεομηνίες περιοχή μας, αναμένω όπως την εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και όπως μου εκθέσετε τις δικές σας προτάσεις, αλλά και τις ανάλογες ενέργειες.

Η αναφέρουσα βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη Ν. Λάρισας

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 1849
Ημερομ. Κατάθεσης: 21/11/2023

Θεσσαλονίκη, 20/11/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ


ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Αντιδράσεις των αυτοκινητιστών ταξί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο»

Κύριε Υπουργέ,

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς θεωρούν ότι ο κλάδος τους πλήττεται τόσο από τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής όσο και για τα επιμέρους μέτρα που αφορούν στην άμεση αντικατάσταση των οχημάτων τους για όσους διαθέτουν αυτοκίνητα εικοσαετίας. Καταρχήν, όπως επικαλούνται οι ίδιοι, η αγορά καινούριου αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και για τον λόγο αυτόν ζητούν να δοθεί παράταση ενός έτους, προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά νέου οχήματος. Έπειτα, αντιτίθενται στη λογική κατά την οποία, με νόμο καθαρά φοροεισπρακτικό, στόχος είναι να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία από τη φορολόγηση των μικρομεσαίων, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές παρέχεται ασυλία. Θεωρούν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να καταρρακώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού εκ προοιμίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θεωρούνται φοροφυγάδες και υποχρεώνονται σε ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος, μια λανθασμένη θεώρηση ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία, αφού ουσιαστικά δε δικαιολογείται στη λογική του νομοσχεδίου η πιθανότητα ζημίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα όσα επικαλούνται οι αυτοκινητιστές ταξί και να αντιμετωπιστεί ο κλάδος τους πιο δίκαια και αντικειμενικά; 
2. Πρόκειται να λάβετε υπόψη σας τα δίκαια αιτήματά τους και να προβείτε στις αναγκαίες τροποποιήσεις των υπό διαβούλευση μέτρων που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 1863
Ημερομ. Κατάθεσης: 21/11/2023

Θεσσαλονίκη, 20/11/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Στυλιανού Φωτόπουλου, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Πλήττονται τα σχολικά κυλικεία με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο»

Κύριε Υπουργέ,
Τις έντονες ανησυχίες τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα σχολικά κυλικεία της χώρας, καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πλήττονται ανεπανόρθωτα. Όπως είναι γνωστό, τα σχολικά κυλικεία λειτουργούν μόνο κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργούν και τα σχολεία στα οποία στεγάζονται, δηλαδή 170 ημέρες σε κάθε ημερολογιακό έτος. Επιπλέον, οι μέρες αυτές μπορεί να είναι ακόμα λιγότερες, εξαιτίας έκτακτων γεγονότων, όπως άσχημες καιρικές συνθήκες (χιόνια, πλημμύρες, σεισμοί κλπ.) Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι τα προϊόντα τα οποία πουλάνε είναι πολύ συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και με ελεγχόμενες τιμές (πλαφόν), διότι απευθύνονται σε μαθητές, αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ περιορισμένα. Οι εργαζόμενοι στα σχολικά κυλικεία εκφράζουν τη δυσφορία τους, σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ζητούν από την πολιτεία να εξαιρεθούν από αυτό, καθώς τα ακριβά ενοίκια που αναγκάζονται να καταβάλλουν στους δήμους, η φορολόγησή τους για όλο το ημερολογιακό έτος, παρόλο που τους καλοκαιρινούς μήνες παραμένουν κλειστά, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες επίσης δεν περιορίζονται μόνο στους μήνες λειτουργίας τους, καθώς και άλλα πάγια και λειτουργικά έξοδα, καθιστούν τον κλάδο των μισθωτών σχολικών κυλικείων ιδιαίτερα ευάλωτο. Στα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών σχολικών κυλικείων είναι κυρίως γυναίκες που προσπαθούν να συνδράμουν στο οικογενειακό εισόδημα, πολλές επίσης ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ κάποιοι από τους μισθωτές προσφεύγουν στην επιλογή της μίσθωσης σχολικού κυλικείου, αφού βρίσκονται προ των πυλών της συνταξιοδότησής τους και προσπαθούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έτη για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Πολύ σημαντική παράμετρος της οικονομικής τους δυσχέρειας ακόμη είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο παρατηρείται σταδιακή μείωση του μαθητικού πληθυσμού, κάτι που επηρεάζει άμεσα τα έσοδα των κυλικείων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, προκειμένου να προστατευθεί από τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο ευάλωτος οικονομικά κλάδος των μισθωτών σχολικών κυλικείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν ξεχωριστή κατηγορία επαγγελματιών;
2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, ώστε η φορολόγησή τους να είναι αντικειμενική, με βάση τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους και τα πραγματικά έσοδα που έχουν από τη συγκεκριμένη εργασία;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΉΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 615
Ημερομ. Κατάθεσης: 16/11/2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βουλευτής Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Βουλευτή Πέλλας Γεωργίου Καρασμάνη

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: Επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Πέλλας με συνημμένο το υπόμνημα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με τα οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στο φορολογικό νέο νομοσχέδιο και ζητούν διαφορετικό σύστημα φορολόγησης για τον κλάδο τους

ΚΑΤΑΘΕΤΩ

σαν αναφορά, την επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Πέλλας με συνημμένο το υπόμνημα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με τα οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ζητούν διαφορετικό σύστημα φορολόγησης για τον κλάδο τους.
Παρακαλώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό, να απαντήσει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Αθήνα, 15-11-2023
Ο Αναφέρων Βουλευτής
Γεώργιος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 614
Ημερομ. Κατάθεσης: 16/11/2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ
Βουλευτής Ν. Κερκύρας - ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 15-11-2023

Προς
Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: Αδικία στο Φορολογικό Νομοσχέδιο για τους Ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κέρκυρας

ΑΝΑΦΟΡΑ

Ως Αναφορά καταθέτω την Επιστολή του Συλλόγου Ιδιόκτητων Κέντρων Ξένων Γλωσσών Κέρκυρας με θέμα «την αδικία που προβλέπεται στο φορολογικό Νομοσχέδιο για τους Ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών» την οποία επισυνάπτω ως σχετικό και παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει κατά το άρθρο 125 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο Αναφέρων Βουλευτής Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής Κέρκυρας Κίνημα Αλλαγής

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 607
Ημερομ. Κατάθεσης: 16/11 /2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βουλευτής Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΝΕΛ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Βουλευτή Πέλλας Γεωργίου Καρασμάνη

Προς τους κ. Υπουργούς:
1) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη
2) Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως

ΘΕΜΑ : Δελτίο Τύπου και επιστολή Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ), με την οποία ζητούν την εξαίρεση των σχολικών καντινών (κυλικείων) από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και δημιουργία ειδικό καθεστώς φορολόγησης για τον κλάδο

ΚΑΤΑΘΕΤΩ

σαν αναφορά, το Δελτίο Τύπου και την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ), με την οποία ζητούν την εξαίρεση των σχολικών καντινών (κυλικείων) από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και δημιουργία ειδικό καθεστώς φορολόγησης για τον κλάδο.
Παρακαλώ τους αρμοδίους κ. Υπουργούς, να απαντήσουν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Αθήνα, 14-11-2023

Ο Αναφέρων Βουλευτής
Γεώργιος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 601
Ημερομ. Κατάθεσης: 16/11/2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Να εξαιρεθεί το λιανικό εμπόριο από το Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο»

Ο Βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας, Γιώργος Παπηλιού και ο Βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτουν προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ως Αναφορά, την από 7/11/2023 επιστολή της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επιχειρήσεων λιανεμπορίου διαχρονικά, εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας, και τα οποία θα επιταθούν από την εφαρμογή τού προς ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου.
Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αφού δηλώνει την αντίθεσή της στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση: α) την εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από το υπό εξέταση νομοσχέδιο, β) την εφαρμογή συστήματος προσδιορισμού κερδών βασιζόμενη στον πραγματικό τζίρο, σε συνάρτηση με τις λειτουργικές δαπάνες, γ) να μην προκύψουν νέες επιβαρύνσεις με χρήση νέων τεχνολογιών, δ) να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και ε) να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επιτηδευματίες.
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2023
Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Γαβρήλος Γιώργος
Παπαηλιού Γιώργος
Ψυχογιός Γιώργος

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 642
Ημερομ. Κατάθεσης: 22/11/2023

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: «Επιστολή επί του νέου φορολογικού συστήματος των ελευθέρων επαγγελματιών».

Ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Προοδευτική Συμμαχία Μαμουλάκης Χαράλαμπος καταθέτει ως αναφορά την επιστολή-κάλεσμα σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) όπου εκφράζουν έντονη αντίδραση στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούν την επιτακτική απόσυρση του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου.
Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2023
Ο καταθέτων Βουλευτής
Μαμουλάκης Χάρης

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 594
Ημερομ. Κατάθεσης: 16/11/2023

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας (ΟΕΒΕ) για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο».

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξανδρος (Αλέξης) Χαρίτσης καταθέτει αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την επιστολή του ΟΕΒΕ Μεσσηνίας που αφορά την έντονη αντίθεσή του εμπορικού κόσμου του νομού στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα πλήξει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ήδη δοκιμάζονται σφοδρά από τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις. Η ΟΕΒΕ Μεσσηνίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της επιστολής της «...ζητάμε την άμεση αναστολή της εφαρμογής του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και την εξαντλητική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή. Επιθυμούμε τη διεξαγωγή μίας ανοικτής και ειλικρινούς διαδικασίας, όπου θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες και οι ειδικές ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.»
Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023
Ο καταθέτων Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης