Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΕ: «Όχι» σε περικοπή δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς

10 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
Κριτική στις χώρες με «κοντόφθαλμη» αναπτυξιακή πολιτική όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οι οποίες λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, προτίθενται να προχωρήσουν σε περικοπές των δαπανών για αναπτυξιακούς σκοπούς, άσκησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την αναπτυξιακή βοήθεια επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς.

Ανακοινώνοντας την έναρξη διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με αντικείμενο το μέλλον της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπτυξιακή πολιτική, ο Επίτροπος της Ε.Ε. απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην περιορίσουν τις δαπάνες τους για αναπτυξιακούς σκοπούς, τονίζοντας πως «θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των μεγάλων προκλήσεων που μας περιμένουν». Σύμφωνα με τον κ. Πίμπαλγκς, η στάση των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτό το θέμα θα έχει επιπτώσεις στην αξιοπιστία της ΕΕ διεθνώς.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των στόχων της Χιλιετίας υπό τον ΟΗΕ, η ΕΕ έχει δεσμευτεί, έως το 2015, να ανέλθει η συμβολή της στην Ανάπτυξη στο 0,7% του κοινοτικού ΑΕΠ. Το 2009 η ΕΕ διέθεσε 49 δισ. ευρώ ή 0,42% του κοινοτικού ΑΕΠ, κάτι που συνιστά περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας βοήθειας. Ωστόσο, σε σχέση με το 2008 παρατηρείται μείωση της συμβολής της ΕΕ στην παγκόσμια βοήθεια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και με βάση τα αποτελέσματά της, ο κοινοτικός Επίτροπος θα παρουσιάσει εντός του 2011 τις κατευθυντήριες γραμμές μια εκσυγχρονισμένης ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία όπως είπε, θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια και την ασφάλεια των τροφίμων.
Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης