CERN: Δημιούργησαν ένα μίνι Μπινγκ Μπανγκ

Τεχνολογία

10 Νοέμβριος 2010
Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ερευνητές θα αναλύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις συγκρούσεις των ιόντων μολύβδου. Επιτυγχάνοντας τη σύγκρουση ιόντων μολύβδου οι ερευνητές του CERN του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στις 7 Νοεμβρίου δημιούργησαν ένα μίνι Μπιγκ Μπανγκ. Taxheaven.gr

Κατά τη διάρκεια του πειράματος αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ηλιου.

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ερευνητές θα αναλύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις συγκρούσεις των ιόντων μολύβδου.

Ο Βρετανός ερευνητής Ντέιβιντ Εβανς, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που εργάζεται στο σχετικό πρόγραμμα επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων αναπτύχθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεγαλύτερες πυκνότητες που καταγράφηκαν ποτέ στο πλαίσιο πειράματος.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν έφτασαν τα δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες των ατόμων λιώνουν, δημιουργώντας ένα μείγμα κουάρκ και γλουονίων. Το πλάσμα κουάρκ γλουονίων υπήρχε και λίγα δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.

Οι φυσικοί ευελπιστούν ότι η μελέτη του θα τους επιτρέψει να μάθουν πολλά για τη δύναμη που ενώνει τον πυρήνα των ατόμων και που ευθύνεται για το 98% της μάζας τους.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες που εργάζονται στο CERN προσπαθούσαν να προκαλέσουν τη «Μεγάλη Εκρηξη» στο εργαστήριο, καθώς αυτό θα τους επέτρεπε να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της δημιουργίας του Σύμπαντος. Ομως, θεωρούσαν ότι θα επιτύγχαναν τον στόχο τους μέσα από τη σύγκρουση πρωτονίων, καθώς αυτό θα καθιστούσε δυνατό τον εντοπισμό των μποζονίων Χιγκς, εφόσον βέβαια υπάρχουν, και θα αποκάλυπτε τα ίχνη κάποιων νέων φυσικών νόμων.

Πηγή Ημερησία