Οχι σε περικοπές μισθών και νέους φόρους.

Οικονομικές Ειδήσεις

10 Νοέμβριος 2010
Η όποια επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή απαιτηθεί θα καλυφθεί από νέες περικοπές δαπανών και όχι από την επιβολή νέων φόρων ή άλλων μέτρων που θα θίξουν μισθούς και συντάξεις. Taxheaven.gr

Οχι σε περικοπές μισθών και νέους φόρους.

Η όποια επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή απαιτηθεί θα καλυφθεί από νέες περικοπές δαπανών και όχι από την επιβολή νέων φόρων ή άλλων μέτρων που θα θίξουν μισθούς και συντάξεις. Αυτό κατάστησε χθες σαφές σε τηλεοπτική συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μία κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα».

Αντίστοιχα κατηγορηματικός υπήρξε ο υπουργός και για την μη επιβολή νέων φόρων πέραν της αύξησης του ΦΠΑ για την οποία, όπως είπε, η χώρα μας έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του μνημονίου. Αντίθετα, υποστήριξε έντονα ότι υπάρχει έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για κάποιες νέες περικοπές σε αυτό το σκέλος του προϋπολογισμού.

Μιλώντας, εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο LSE, στο Λονδίνο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 από τη Eurostat θα είναι σημαντικά υψηλότερες απ' ό,τι έχει ανακοινωθεί, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα νούμερα. Εκτίμησε μόνον ότι το εφετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 5,5%, ίσως και περισσότερο και πρόσθεσε πως μόλις έχουν γίνει τα πρώτα βήματα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο υπουργός σχολίασε με νόημα ότι παρά τα όσα δύσκολα πραγματοποίησε η κυβέρνηση τον χρόνο αυτόν, δεν εκδιώχθηκε καθώς το κυβερνών κόμμα ήρθε πρώτο στις εκλογές. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν γίνονταν εθνικές εκλογές αύριο, η κυβέρνηση θα νικούσε με πολύ μικρή πλειοψηφία, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να καταδείξει στο ακροατήριό του ότι ένα κάποιο μήνυμα έχει ήδη ληφθεί.

Επανέλαβε από την άλλη πλευρά ότι η οικονομία δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο και ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι οι Ελληνες πολίτες δυσκολεύτηκαν πολύ με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και η ζήτηση πρέπει να έρθουν από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις αλλά και από τον κλάδο της ναυτιλίας, διαβλέποντας ότι η εγχώρια κατανάλωση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για κάποια χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε εξάλλου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας λόγω της κατάστασης του κράτους, το οποίο μετατράπηκε σε πρόβλημα χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών και των διεθνών αγορών. Την ίδια στιγμή, όμως, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία και οι εγχώριες τράπεζες παρουσίασαν εγκράτεια σε σχέση με τις ιρλανδικές και δείχνουν τα πρώτα σημάδια ζωής.Πηγή Κέρδος