Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογικό νομοσχέδιο - Πρωθυπουργός: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του - μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις»

16 Νοέμβριου 2023 Σχόλια
Φορολογικό νομοσχέδιο - Πρωθυπουργός: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του - μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις»
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Αρκετές αναφορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ έκανε ο Πρωθυπουργός για το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

«...παρότι είδα πολλές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του.
Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και είμαστε ανοιχτοί πάντα στη διαβούλευση, να δούμε αν τυχόν υπάρχουν αστοχίες ή διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που να είναι δίκαιες. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει.
»

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις πρόσθεσε τα παρακάτω:

«Άρης Πορτοσάλτε: Απλώς δεν βρίσκουν το τεκμήριο τι είναι, τι συνάδει με μια φιλελεύθερη κυβέρνηση. Εκεί είναι άλλη μία παρατήρηση, αλλά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ακούω. Από την άλλη σίγουρα με μία φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν συνάδει ένα καθεστώς αδικίας, όπου ένα μεγάλο κομμάτι ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν ότι ζουν με εισοδήματα τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό.

Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό, ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει η εργασία του να «αξίζει» τουλάχιστον όσο ο μισθός που θα έπαιρνε κάποιος αν δούλευε με τον κατώτατο μισθό. Γιατί εκεί γεννάται ένα ερώτημα: γιατί να ασκείς για πολλά χρόνια ένα επάγγελμα, όταν βγάζεις συστηματικά πολύ λιγότερα από ότι θα έβγαζες αν δούλευες με τον κατώτατο μισθό. Δεν έχει καμία λογική αυτό και νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουμε.

Αφήστε δε, που η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας, άμα δείτε τι εισπράττουμε, εισπράττουμε σχεδόν το 1/3 περίπου από ό,τι θα εισέπραττε μία μέση ευρωπαϊκή χώρα. Κάνουμε μία παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά δεν είναι και τόσο πια δραστική, ώστε να πούμε ότι θα φέρουμε τα πάνω-κάτω. Είναι ένα πρώτο βήμα φορολογικής δικαιοσύνης.

Άρης Πορτοσάλτε: Απλώς ζητάτε να πληρώσουμε κάτι όλοι, να πληρώσουν κάτι όλοι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πληρώσουν όχι κάτι όλοι, γιατί το κάτι όλοι θα ήταν θα σας έλεγα το τέλος επιτηδεύματος χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Τώρα, θέλω να προσθέσω πρώτον ότι το τεκμήριο είναι μαχητό, αν κάποιος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί μπορεί να προσφύγει και να δικαιολογήσει γιατί είναι άδικο να θεωρήσουμε ότι έχει αυτά τα εισοδήματα τα οποία προκύπτουν από το τεκμαρτό εισόδημα.

Αλλά, να αναγνωρίσουμε και μία πραγματικότητα που ξέρετε, όλοι μας την ξέρουμε, δεν λέμε κάτι καινούριο τώρα, ούτε θεωρώ, προς Θεού, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες.

Πρέπει να σας πω ότι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν και υψηλότερα εισοδήματα κατά τεκμήριο πιο κοντά προφανώς στα πραγματικά τους εισοδήματα, θα είναι ωφελημένοι, διότι αυτοί θα ωφεληθούν πρώτοι από την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος. Άρα υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι είναι ωφελημένοι από αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά είναι κατά τεκμήριο αυτοί που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
»Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης