Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η συλλογή δηλώσεων σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία

Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η συλλογή δηλώσεων σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

​Από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Η τελευταία συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στη χώρα ξεκινάει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Κέρκυρας. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία καλούνται να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή ηλεκτρονικά μέσω του ktimatologio.gov.gr και της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Πρόκειται για τις τελευταίες περιοχές που κτηματογραφούνται και πλέον στο σύνολο των περιοχών της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση (συλλογή δηλώσεων, προανάρτηση, ανάρτηση, λειτουργία επιτροπών εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης) ή λειτουργεί ήδη Κτηματολόγιο.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αρχίζει στις 13-11-2023 και λήγει στις 13-02-2024 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 13-05-2024 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της συλλογής δηλώσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς έτσι εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα τους θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης


Η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων είναι απλή και στα Γραφεία Κτηματογράφησης υπάρχει έμπειρο προσωπικό από δικηγόρους και μηχανικούς που παρέχουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Τα απαιτούμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με την δήλωση ιδιοκτησίας αφορούν:

Α. Ατομικά Στοιχεία
· Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου
· Ένα οποιοδήποτε έγγραφο με τυπωμένο τον ΑΦΜ σας (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, το σχετικό τμήμα του εκκαθαριστικού σας από την ΔΟΥ)
· Στην περίπτωση νομικών προσώπων είναι απαραίτητη η προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων (π.χ. καταστατικό, έγγραφα εκπροσώπησης)
 
Β. Στοιχεία για την τεκμηρίωση του δικαιώματος (τίτλοι)
· Απλό φωτοαντίγραφο του επικυρωμένου τίτλου (π.χ. συμβόλαιο, δικαστική απόφαση) και του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο. Οι τίτλοι που θα προσκομισθούν μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός (π.χ. συμβόλαιο αγοράς και συμβόλαιο εξόφλησης).
 
Στην περίπτωση που η ατία κτήσης είναι κληρονομιά, και δεν έχετε ακόμη συντάξει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, ή χρησικτησία δείτε αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Γ. Στοιχεία για τη γεωγραφική περιγραφή του ακινήτου
Ο προσδιορισμός του ακινήτου σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:
Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε δομημένη περιοχή και έχει πρόσοψη σε δρόμο,για τον εντοπισμό του είναι επαρκής πληροφορία το όνομα και ο αριθμός της οδού, που θα αναγράψετε στη δήλωση σας.
Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή με διοικητικές πράξεις, για παράδειγμα προέρχεται από αναδασμό ή διανομή (συνήθως του Υπ. Γεωργίας) αρκεί η αναφορά του αριθμού του κληροτεμαχίου (το Κτηματολόγιο διαθέτει τους σχετικούς χάρτες και μπορεί να αντιστοιχίσει την ιδιοκτησία σας). Το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με τη διαδικασία των Πράξεων Εφαρμογής.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τον εντοπισμό του ακινήτου:
 
1. Υποβολή υπάρχοντος Τοπογραφικού Διαγράμματος («εξαρτηµένο τοπογραφικό» με συντεταγμένες Χ και Υ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων) εφόσον υπάρχει.
2. Προσδιορισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΘΕΑΣΗ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ» μέσα από την ιστοσελίδα του www.ktimatologio.gr. Το Κτηματολόγιο  έχει αναπτύξει εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας, να το εντοπίσετε και να σχηματίσετε το περίγραμμα του. Στη συνέχεια, αποθηκεύετε την επιλογή σας (τυπώνετε ή επισυνάπτετε ψηφιακά το αρχείο, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής δήλωσης που θα επιλέξετε) και την υποβάλλετε μαζί με τη δήλωσή σας.
3. Εντοπισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ»Το Κτηματολόγιο  έχει αναπτύξει εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας (smartphone).
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.ktimatologio.gr για περισσότερες πληροφορίες.
 
Το έργο του Ελληνικού Κτηματολογίου προχωράει και ολοκληρώνεται, αποτελώντας ένα σύγχρονο, πλήρως αυτοματοποιημένο μητρώο ακίνητης ιδιοκτησίας το οποίο εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών. Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες συνεχώς εμπλουτίζονται, τόσο σε επίπεδο κτηματογράφησης όσο και λειτουργίας του Κτηματολογίου, διευκολύνοντας τις συναλλαγές, περιορίζοντας την γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό το Κτηματολόγιο αποτελεί μία σύγχρονη δομή του ελληνικού κράτους που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή.

Ακολουθούν οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιείται συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα στοιχεία επικοινωνίας των Γραφείων Κτηματογράφησης:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΤΟΠΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΚΑΡΤΕΡΙΟΥ, ΚΑΤΑΒΟΘΡΑΣ, ΚΟΡΙΤΙΑΝΗΣ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ, ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ, ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ,ΠΕΡΔΙΚΑΣ, ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ, ΣΥΒΟΤΩΝ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑΣ

ΣΟΥΛΙΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΤΑ

ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΕΤΟΥ, ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ, ΑΝΑΒΡΥΤΟΥ, ΑΧΛΑΔΕΑΣ, ΒΑΒΟΥΡΙΟΥ, ΒΡΥΣΕΛΛΑΣ, ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ (ΣΟΥΛΙΟΥ), ΓΙΡΟΜΕΡΙΟΥ, ΓΟΛΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΩΝ), ΚΑΤΩ ΞΕΧΩΡΟΥ, ΚΕΡΑΜΙΤΣΗΣ, ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙΟΥ (ΠΛΑΓΙΑΣ), ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΛΙΘΑΡΙΟΥ, ΚΟΥΡΕΜΑΔΙΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ, ΛΙΑΣ, ΛΙΣΤΑΣ, ΜΑΛΟΥΝΙΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ, ΞΕΧΩΡΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΛΑΜΠΑ, ΠΗΓΑΔΟΥΛΙΩΝ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ-(ΑΧΟΥΡΙΩΝ ΒΑΒΟΥΡΙΟΥ), ΡΑΒΕΝΗΣ, ΡΑΓΙΟΥ, ΡΙΖΟΥ, ΣΙΔΕΡΗΣ, ΣΜΕΡΤΟΥ (ΜΗΛΩΝ), ΤΡΙΚΟΡΥΦΟΥ, ΤΣΑΜΑΝΤΑ, ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ, ΦΟΙΝΙΚΙΟΥ, ΧΑΡΑΥΓΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Λεωφ. 49 Μαρτύρων 95, ΤΚ 461 00, Λαδοχώρι, Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο +302665021585
email: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 08.00-20.00

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΤΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΑΔΩΝ, ΑΝΩ ΓΑΡΟΥΝΑΣ, ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ, ΑΦΡΑΣ, ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ, ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ, ΒΑΤΟΥ, ΒΙΡΟΥ, ΓΑΡΔΕΛΑΔΩΝ, ΓΙΑΝΝΑΔΩΝ, ΔΟΥΚΑΔΩΝ, ΕΒΡΟΠΟΥΛΩΝ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΖΥΓΟΥ, ΚΑΛΑΦΑΤΙΩΝΩΝ, ΚΑΜΑΡΑΣ, ΚΑΝΑΚΑΔΩΝ, ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ, ΚΑΤΩ ΓΑΡΟΥΝΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΙΟΥ, ΚΟΜΠΙΤΣΙΟΥ, ΚΟΥΡΑΜΑΔΩΝ, ΚΡΗΝΗΣ, ΛΑΚΩΝΩΝ, ΛΙΑΠΑΔΩΝ, ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ, ΜΑΚΡΑΔΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΟΥ, ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ, ΟΘΩΝΩΝ, ΠΕΛΕΚΑ, ΣΓΟΥΡΑΔΩΝ, ΣΙΝΑΡΑΔΩΝ, ΣΚΡΙΠΕΡΟΥ, ΣΠΑΡΤΥΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΩΚΡΑΚΙΟΥ

ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΤΑ

ΠΑΞΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΤΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Εθνική οδός Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας Χ.Θ.3, Τ.Κ. 491 00, «Αλυκές Ποταμού» Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Τηλέφωνο +302661027743
email: [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 08.00-20.00

Γενικές Πληροφορίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-6505600 (8:30 έως 15:30) και στο www.ktimatologio.gov.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης