Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μόνο τα κατώτατα ημερομίσθια θα διαμορφώνει η διαιτησία σε περίπτωση μονομερούς προσφυγής

8 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΟΜΕΔ ενδέχεται να ενταχθούν στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
ΣTO τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη νέα λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας έχει καταλήξει η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να θεσμοθετηθεί η μια εκ των δυο προτάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία η διαιτητική απόφαση θα αφορά αποκλειστικά τα κατώτατα ημερομίσθια του εκάστοτε κλάδου, ενώ στην περίπτωση που η προσφυγή γίνεται από κοινού, τότε το περιεχόμενο της διαιτητικής απόφασης θα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλα θέματα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η έτερη πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα τεθεί σε εφαρμογή, είναι η επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που θα δίνει ο ΟΜΕΔ, ώστε να ορίζονται αυξήσεις ίσες με αυτές που συμφωνούνται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της τήρησης του μνημονίου.

Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΟΜΕΔ ενδέχεται να ενταχθούν στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση, έχοντας το πράσινο φως από την τρόικα και το ανανεωμένο μνημόνιο, θα προχωρήσει εν ονόματι της κρίσης σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα προσδίδοντας στην αγορά εργασίας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία με ταυτόχρονη οριοθέτησή της.

Αναλυτικότερα, κύκλοι του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζουν ότι η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη, με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου θα θέσει σαφή όρια, ώστε να μην μετατραπεί η αγορά εργασίας σε ζούγκλα. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας, προσπαθώντας να βάλει φρένο στην καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων, ξεκαθαρίζει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα συνάπτονται θα υπερισχύουν των κλαδικών ή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Δηλαδή έχει κηρύξει στάση πληρωμών και δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους πιστωτές της.
Ακόμη οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος θα αποκλείονται από προγράμματα επιδοτήσεων τύπου ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι ούτως άλλως οι προβληματικές επιχειρήσεις με υπέρογκα χρέη δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο αυτές οι προβληματικές επιχειρήσεις να ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, όπως το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης για τη διατήρηση 400.000 που υλοποιείται μέσω του ΟΑΕΔ, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον προσωπικό χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές του και θα παρουσιαστεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της επιχείρησης. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και κανόνες για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε κλάδους και περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ο χρόνος εφαρμογής των ελαστικών σχέσεων εργασίας αναμένεται να φτάσει τα τρία χρόνια, όσο θα διαρκέσει και το μνημόνιο.

Πρόβλημα το κατώτερο όριο
των μισθών

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας είναι πόσο θα μπορεί ένας εργοδότης να μειώσει τον μισθό του εργαζόμενου, δηλαδή ο κατώτατος μισθός των περίπου 740 ευρώ πόσο μικρότερος μπορεί να γίνει. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η διατύπωση του συγκεκριμένου ζητήματος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, καθώς εάν η κυβέρνηση θέσει πλαφόν, τότε όλοι οι εργοδότες που θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου και χωρίς διαπραγμάτευση θα επιβάλουν το ποσό που ορίζει το πλαφόν στους εργαζόμενους. Οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών.

Οι αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθεί

1. Το πάγωμα των μισθών για όλο το 2010, μαζί με την κατάργηση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ.
2. Η μείωση του χρόνου απόλυσης με αποτέλεσμα να γίνεται πράξη η καταβολή του 50% της αποζημίωσης.
3. Τα νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους είναι στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να μην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζόμενους ανά μήνα.
4. Οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και να τους αμείβουν με το 84% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης