Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έκλεισε ο πρωθυπουργός το θέμα των πρόωρων εκλογών

8 Νοέμβριος 2010
  • AΠEΦEYXΘH τελικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, θεώρησε το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωση των πολιτών να συνεχίσει η κυβέρνηση τις αλλαγές, αλλά και ότι δεν πέρασε η αντιμνημονιακή ψήφος. Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Aπό αύριο είμαστε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο, μιας πατρίδας βιώσιμης, που θα αποφασίζει για τη ζωή των πολιτών μακριά από επιτήρηση και εξαρτήσεις».
Κατά τον πρωθυπουργό προτεραιότητα έχουν τα δημοσιονομικά της χώρας, τα όποια θα πρέπει να βελτιωθούν «με σιγουριά και πείσμα».

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα για το 2011, λέγοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε το Δημόσιο και τους δημόσιους οργανισμούς», ενώ δεσμεύτηκε για νέο αναπτυξιακό μοντέλο, νέο εκλογικό νόμο που «θα σπάσει τη σχέση εξάρτησης στο πολιτικό σύστημα».
Ο Γ. Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι θα είναι είναι δίπλα στους πολίτες, με κοινωνικές δομές που θα εξασφαλίζουν δικαιώματα σε όλους. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει ούτε «μαγικές συνταγές, η μόνη προσπάθεια που αξίζει είναι να αλλάξουμε την πατρίδα». Μάλιστα είπε ότι το 2013 θα είναι η χρονιά που η χώρα θα απαλλαγεί από το μνημόνιο.

Φυσικά το κυβερνών κόμμα απασχολεί η μεγάλη αποχή. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «H αποχή μάς προβληματίζει. Tο μήνυμα σε όσους συνειδητά απείχαν είναι ότι καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα. Χρέος όλων είναι να πείσουμε και τους πιο δύσκολους συμπολίτες μας. Η δημιουργική συμμετοχή είναι προϋπόθεση για να εξασφαλίσουμε την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Απευθυνόμενος προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια είναι εθνική, όλοι πρέπει να συμβάλουμε για να αλλάξουμε τη χώρα δεν χωρούν μικροκομματικές αντιλήψεις».

Μιλώντας για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πρέπει να αντιπαρατεθούμε με σοβαρότητα και κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων» και κάλεσε όλους τους Eλληνες και τις Eλληνίδες να πάρουν ενεργά μέρος στο αγώνα, «γιατί περιθώρια υποχωρήσεων δεν υπάρχουν».
Πέραν αυτών όμως οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα, δεν πέρασε το μήνυμα της αντιμνημονιακής ψήφου και το σύνθημα «ξεζουμίστε το ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου συνεκτίμησε και την αντίδραση των διεθνών αγορών στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά συνάθροισε και τις ιδιαιτερότητες (Τατούλης, Δημαράς, Καλούδης).
Ανεξάρτητα όμως από αυτά το ΠΑΣΟΚ ήρθε μεν πρώτο σε οκτώ περιφέρειες αλλά και σε βασικούς δήμους, όπως Πειραιάς Πάτρα, Ηράκλειο (δεύτερο γύρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη), όμως σε πολλές περιφέρειες που προηγείται, όπως π.χ. Στερεά Ελλάδα, Αττική, Βόρειο Αιγαίο, δεν έχει «δεξαμενή» ψήφων για το δεύτερο γύρο.

Α. Σαμαράς
Στις αυτοδιοικητικές κάλπες οι πολίτες απάντησαν στους «εκβιασμούς και την ανοιχτή παραπλάνηση από το ΠΑΣΟΚ» και απέρριψαν την πολιτική του μνημονίου, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου, «ολική επαναφορά» του κόμματός του ένα μόλις χρόνο από την οδυνηρή ήττα του 2009.
Oσοι ψήφισαν, στην πλειοψηφία τους καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και όσοι απείχαν απέρριψαν το δίλημμα των εκλογών, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι όσοι στήριξαν το μνημόνιο πήραν το μήνυμα. Ο λαός, είπε, δεν έδωσε στο ΠΑΣΟΚ τη λευκή επιταγή που ζητούσε.
Η «αναγεννημένη Ν.Δ.», όπως είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος τόσο στους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, προηγείται στους περισσότερους δήμους και σε πολλές νομαρχίες. Ακόμα και σε εθνικό επίπεδο, πρόσθεσε, κατάφερε να εκμηδενίσει τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ σε ένα χρόνο.
 
Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης