Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λοβέρδος: Σε 10 μέρες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία

3 Νοέμβριου 2010
  • Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας τα νοσοκομεία θα ζητούν τις προμήθειές τους, η επιτροπή αυτή θα διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει
Λοβέρδος: Σε 10 μέρες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας τα νοσοκομεία θα ζητούν τις προμήθειές τους, η επιτροπή αυτή θα διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει


Σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, καθώς θα συνεδριάσει σήμερα για πρώτη φορά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα "Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας".

Όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, η επιτροπή προμηθειών του υπουργείου θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών. Τις προμήθειες, την αποθήκευση υλικών και τη διανομή θα κάνει ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό εντός του 2011.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας τα νοσοκομεία θα ζητούν τις προμήθειές τους, η επιτροπή αυτή θα διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας θα εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθούν από σήμερα στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταθέσουν προσφορές.

"Είμαστε βέβαιοι πως η αγορά θα ανταποκριθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάμε στη δεύτερη καλύτερη λύση, η οποία θα μετατρέπει υπάρχουσα σχετική ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών".

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, η λύση αυτή θα εμπεριέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν οι κακοδαιμονίες του Δημοσίου, όπως η αργοπορία αλλά και ο φόβος για κατηγορίες περί διαφθοράς και άλλα.

Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρο ότι θα καταφύγει σε αυτή τη λύση εάν η αγορά αποδειχθεί απρόθυμη να συναινέσει στην πρώτη λύση του ιδιωτικού φορέα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι υπάρχει και μια τρίτη λύση που έχει να κάνει με τη σύμπραξη εταιρείας του Δημοσίου και ιδιωτών. Ο κ. Μόσιαλος στην ομιλία του περιέγραψε με μελανά χρώματα το σύστημα προμηθειών τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και είπε ότι θα πρέπει στο εξής οι γιατροί να χρεώνονται με αριθμό ΑΜΚΑ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία τους, ενώ θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτες τις μετατάξεις υπαλλήλων μέσα στο σύστημα υγείας.

Είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε 3 φορές περισσότερους γιατρούς απ' όσους η Ιαπωνία, η οποία παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της που ζουν περισσότερο από τους Ελληνες. Αντίθετα, παρατήρησε ότι έχουμε ελάχιστους νοσηλευτές σε σχέση με άλλες χώρες και αρκετούς - 4.000 διοικητικούς και οικονομικούς - υπαλλήλους στα νοσοκομεία.

Μόνο οι μισθοί των νοσοκομείων, όπως είπε, αποτελούν το 50% των νοσοκομειακών δαπανών. Την τραγική εικόνα του υπέρογκου αριθμού ορθοπεδικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στη χώρα μας περιέγραψε γλαφυρά ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι είχαμε ...επιδημία πτώσεων και ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τόνισε ότι έχουμε την ίδια αναλογία αξονικών τομογράφων ή και μεγαλύτερη με τη Σουηδία και την Ελβετία.

Ο υπουργός Υγείας εξομολογήθηκε ότι ντρέπεται ως υπουργός στις συσκέψεις του ΟΟΣΑ όταν οι συνάδελφοι του μιλούν για πρόληψη, ο ίδιος να αναζητά τρόπους μηχανοργάνωσης των αποθηκών και να ασχολείται με τη λεηλασία νοσοκομειακού υλικού, την προκλητή ζήτηση εξετάσεων και την κατευθυνόμενη συνταγογραφία.

"Εμείς θέλουμε να αγοράζουμε ένα υλικό και στην τιμή που το αγοράζουν οι Ευρωπαίοι, αλλά ένα που χρειαζόμαστε πραγματικά και όχι δέκα", είπε απευθυνόμενος σε αρκετούς προμηθευτές οι οποίοι υπήρχαν στο ακροατήριο και τους ρώτησε ευθέως: "Σας αρέσει η κατάσταση της καταστροφής σας, να μην πληρώνεστε; Να απειλούνται οι ασθενείς με διακοπή υλικών; Αν δεν θέλετε να μας βοηθήσετε πείτε το μας από την αρχή".

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι δαπάνες έχουν ξεφύγει για το 2010 και εξήγησε ότι η χώρα αγωνίζεται για να τον ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είπε ότι η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σχέση αλληλεγγύης και εξήγησε ότι οι προμηθευτές θα πρέπει στο εξής να εξοφλούνται σε πραγματικό χρόνο, καθώς μόνο έτσι θα πετύχουμε καλύτερες τιμές και εκπτώσεις από την πλευρά τους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν υστερεί από άλλες χώρες σε σχέση με όσα δαπανά για την υγεία, αλλά παρατήρησε ότι τα προηγούμενα χρόνια όλοι συνειδητοποιούσαν το πρόβλημα με τις υπέρογκες δαπάνες των νοσοκομείων αλλά δεν γίνονταν σημαντικές παρεμβάσεις.

Το υπουργείο Υγείας έμοιαζε με έναν μηχανισμό στον οποίο έμπαιναν χρήματα, αλλά δεν αξιοποιούνταν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην βλέπει ορατές βελτιώσεις, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2010 όπου μόνο το 25% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την περίθαλψη που έχουν.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα στερηθούν υπηρεσίες υγείας, αλλά θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός στις δαπάνες. Το στοίχημά μας δεν είναι φτηνές, αλλά οι ελεγχόμενες προμήθειες, τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στο παρατηρητήριο τιμών για το φάρμακο και είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης τόνισε ότι τα περίφημα αποθεματικά των ταμείων στη χώρα μας είναι πλασματικά, καθώς είναι ζήτημα εάν θα είχαν τη δυνατότητα να αντέξουν για 4 μήνες στις υποθετική περίπτωση που επρόκειτο να πληρώσουν σε πραγματικές τιμές.

"Πολλοί θα πουν ότι το νέο σύστημα προμηθειών ενδεχομένως οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση", είπε, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια εάν αυτό που έχουμε είναι Δημόσιο όταν το 45% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές.

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι σε μια χώρα όπου πάνω από το 10% των δαπανών του ΑΕΠ δίνεται στην υγεία πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη και έκλεισε λέγοντας ότι αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε την κατάρρευση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης