Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών (στην ΕΦΕΕΑ): Ποιος κοροϊδεύει, ποιον;

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών (στην ΕΦΕΕΑ): Ποιος κοροϊδεύει, ποιον;
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00 αποστέλλεται από την ΠΟΦΕΕ προς την ΕΦΕΕΑ καθώς και σε άλλους συλλόγους μέλη της, σχετικό ερωτηματολόγιο της ΑΑΔΕ  που αφορά τις διατάξεις του Ν 4557/2018  σύμφωνα με το οποίο ζητούνται οικονομικά και επιχειρησιακά στοιχεία για τις επιχειρήσεις του κλάδου (λογιστικά γραφεία) αλλά και για τους πελάτες των λογιστικών γραφείων και η ομοσπονδία ζητάει το ερωτηματολόγιο αυτό να έχει αποσταλεί μέχρι και την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.

Στο ερωτηματολόγιο αυτό, πέρα των οικονομικών και επιχειρησιακών δεδομένων τα οποία ζητούνται να συμπληρωθούν για τις επιχειρήσεις του κλάδου (λογιστικά γραφεία), λες και έχει τη δυνατότητα ο κάθε σύλλογος να γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης κάθε μέλους του, ζητούνται στο δεύτερο σκέλος του ερωτηματολογίου…

Πληροφορίες για τους πελάτες των λογιστικών γραφείων που αφορούν σε εμπλοκή επιχειρήσεων σε φοροδιαφυγή η άλλη απάτη! Συχνότητα συναλλαγών με μετρητά! Τήρηση αρχείων των πραγματοποιηθέντων συναλλαγών των επιχειρήσεων!

Προφανώς το υπουργείο θεωρεί πως πλέον ο κάθε λογιστικός σύλλογος έχει αναλάβει επισήμως τη διαδικασία του πλήρη ελέγχου (φορολογικού, λογιστικού, ποινικού κ.λπ.) των μελών του καθώς και των πελατών αυτών.

Και η διοίκηση της ομοσπονδίας μας, προσπαθεί να αποδείξει με κάθε τρόπο, πως έχει άμεσα αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο του ελεγκτή αλλά και ελεγχόμενου παράλληλα, αφού αντί να καλέσει εσπευσμένα την ολομέλεια των προέδρων και να αντισταθεί με κάθε τρόπο απέναντι στη λογική που εκπορεύεται από αυτό το απίστευτο και άκρως επικίνδυνο ερωτηματολόγιο, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα του κράτους, στέλνει μόλις τρείς εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας το ερωτηματολόγιο στα μέλη της για να απαντηθεί.

Σε επικοινωνία του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ με αυτό της ΠΟΦΕΕ με σκοπό  να διαμαρτυρηθεί για όλη αυτή τη διαδικασία η απάντηση της ομοσπονδίας ήταν «Δεν είναι υποχρεωτικό, αν θέλετε συμπληρώστε το και στείλτε το…»

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά, φανταζόμαστε πώς ούτε και η τελευταία δυστυχώς, που η ομοσπονδία καταστρατηγεί κάθε ουσιαστικό άρθρο του καταστατικού της και από ομοσπονδία υπεράσπισης των συμφερόντων των λογιστών φοροτεχνικών έχει γίνει  ο επίσημος μασέρ του κλάδου, έτσι ώστε αυτός να αντέχει στο ανελέητο «ξύλο» και να δέχεται κάπως πιο γλυκά τις επιπτώσεις και τον πόνο.

Επειδή όμως είναι τελείως διαφορετικό το να ρίχνεις στάχτη στα μάτια και να εμπαίζεις διαχρονικά έναν κλάδο με κούφιες, άσκοπες και ανούσιες ανακοινώσεις κάνοντάς τον να νομίζει πως παλεύεις για το καλό του και είναι τελείως διαφορετικό το να δεσμεύεις νομικά τους εκπροσώπους των συλλόγων  του κλάδου , αποστέλλοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο χωρίς να υπάρχει καμία οδηγία για νομική κάλυψη για  ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η εφαρμογή των διατάξεων του Ν 4557/2018 με έννοιες όπως, ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (κ.λπ.) και μάλιστα για στοιχεία που θα αφορούν τρίτους (πελάτες μας).

Απαιτούμε άμεσα η ΠΟΦΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να:

→ Καλέσει εσπευσμένα την ολομέλεια των προέδρων για να συζητήσει το θέμα αυτό.
→ Να μην αποστείλει στην ΑΑΔΕ κανένα ερωτηματολόγιο
→ Να δεσμευτεί πώς  φέρει εκείνη την ευθύνη
για τυχόν νομικές κυρώσεις που  προκύψουν στο μέλλον για τους εκπροσώπους των συλλόγων που τυχόν συμπλήρωσαν τα σχετικά στοιχεία.
→ Να ενεργοποιήσει την ομάδα εργασίας του συγκεκριμένου θέματος όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις (σχετ. Αριθμ. 100606 ΕΞ 2022) και να έρθει  σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έτσι ώστε τα στοιχεία που απαιτούνται, να αντλούνται από τα δεδομένα των κρατικών φορέων, των τραπεζών καθώς και άλλων αρχών και όχι μέσα από τα λογιστικά γραφεία.
→ Να επικοινωνήσει άμεσα με το Οικονομικό επιμελητήριο και να ζητήσει την γραπτή απάντηση και τοποθέτηση του επιμελητηρίου για το θέμα αυτό.

Η θέση του ΔΙΚΤΥΟΥ Συνεργασίας & Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών για το Ν. 4557 είναι ξεκάθαρη:
→ Πλήρης απεμπλοκή των λογιστών από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
→ Νομικές ενέργειες για την τεκμηρίωση της αντίφασης του Νόμου σε σχέση με την εχεμύθεια και το επαγγελματικό απόρρητο του Κλάδου


Αθήνα, 16-10-2023
Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών (στην ΕΦΕΕΑ)
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης