Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι οκτώ προτάσεις από το ΔΝΤ για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

1 Νοέμβριου 2010 Σχόλια
  • Υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής, αξιοποίηση και παρακίνηση «καρφωμάτων» για τον εντοπισμό παράνομου πλούτου, σύσταση φορολογικών δικαστηρίων στις εφορίες για γρήγορη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και θέσπιση νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για την ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού, προτείνει το ΔΝΤ.

Σε έκθεση που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών, καταγράφονται μέτρα που στόχο έχουν να καλύψουν τις αδυναμίες στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες «τρόμαξαν» στην κυριολεξία τους ξένους εμπειρογνώμονες και είναι αυτές που θα εμποδίσουν πιθανότατα και εφέτος να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων. Το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο και θα ενσωματωθεί στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.


Υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου (!), αξιοποίηση πάσης φύσεως πληροφοριών που παρέχονται από τρίτους, θέσπιση δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τον έλεγχο της αποδοτικότητας των φορολογικών αρχών αλλά και σύσταση φορολογικών δικαστηρίων στις εφορίες για τη γρήγορη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων αποτελούν μερικές από τις πιο καινοτόμες προτάσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές καταγράφονται σε σχετική έκθεση που παρεδόθη πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ μελέτησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από κοντά τον φορολογικό μηχανισμό της χώρας, διαπιστώνοντας σημαντικές αδυναμίες στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών τις οποίες και καταγράφουν αναλυτικά στο πόρισμα μαζί με τις προτάσεις τους. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι χρόνιες στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού είναι αυτές που θα εμποδίσουν και εφέτος να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων παρά τα επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων για τους φοροπαραβάτες, η ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διενέργεια φορολογικών ελέγχων με βάση κριτήρια κινδύνου αλλά και ο εσωτερικός έλεγχος για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Υποστηρίζουν δε ότι και αυτός ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής θα αποδειχθεί μάταιος εάν δεν αρθούν τα εμπόδια που περιορίζουν τις εισπράξεις, όπως οι αδύναμες και χρονίζουσες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες για τις προσφυγές, οι περιοριστικές διατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία της φορολογικής διοίκησης αλλά και οι αγκυλώσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που εμποδίζουν την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού των εφοριών.Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επαφή των στελεχών του υπουργείου με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν κλιμάκιο ξένων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να μελετήσει, μεταξύ άλλων, τον μηχανισμό είσπραξης και ελέγχου αλλά και να εντοπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Η συνεργασία αυτή επικαιροποιείτο τακτικά μετά την ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με το σχετικό πόρισμα να παραδίδεται στον υπουργό από το κλιμάκιο του ΔΝΤ που επισκέφθηκε εκ νέου την Αθήνα, για να προσφέρει μια τελευταία «χείρα βοηθείας» στο οικονομικό επιτελείο πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα το συνοδεύει.


Οι νουθεσίες του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας το 12ετές κλιμάκιο του ΔΝΤ είχε μείνει έκπληκτο όταν διαπίστωσε ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι κ.ά.) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση! Ανάλογες ανακαλύψεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των επισκέψεων, οι οποίες ελήφθησαν σοβαρά υπόψη πριν από την παράδοση του πορίσματος στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ περιλαμβάνονται ρηξικέλευθες και μη «νουθεσίες» με τις βασικότερες να αφορούν στα εξής:

- Καλύτερη εκμετάλλευση των πληροφοριών που παρέχονται από τρίτους. Το ΔΝΤ στην περίπτωση αυτή επανέρχεται ουσιαστικά σε παλαιότερη σύστασή του σύμφωνα με την οποία παρακινεί τις ελληνικές Αρχές όχι μόνο να αξιοποιούν αλλά και να προτρέπουν κάθε είδους «κάρφωμα» ακόμη και εάν αυτό προέρχεται, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν, από... ερωμένες επιχειρηματιών. Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος κινείται άλλωστε και η κυβερνητική πρόθεση για ανάρτηση των περιουσιακών δεδομένων των φορολογουμένων στο Διαδίκτυο που έχει ήδη ξεσηκώσει σημαντικές αντιδράσεις.

- Αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιβολής προστίμων για τη μη υποβολή δηλώσεων και καταβολή χρεών.

- Αποδέσμευση της υποβολής φορολογικής δήλωσης από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός ως φοροφυγάδων όσων επιλέγουν να υποβάλουν καθυστερημένη δήλωση ΦΠΑ για παράδειγμα εξαιτίας στιγμιαίας αδυναμίας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου.

- Συγκριτικός έλεγχος του επιπέδου διαβίωσης του φορολογουμένου σε σχέση με το εισόδημα που δηλώνει.

- Ανάθεση ρόλου φορολογικού δικαστηρίου στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, προκειμένου οι διαδικασίες των προσφυγών για την επίλυση των φορολογικών διαφορών να μην υπερβαίνουν τους τρεις μήνες.

- Θέσπιση δημοσιοϋπαλληλικού νόμου για τους εργαζομένους στις φορολογικές υπηρεσίες έτσι, ώστε να είναι δυνατή η άμεση αξιοποίησή τους με αντικειμενικά κριτήρια σε θέσεις που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα αλλά και να μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες όσοι για οποιονδήποτε λόγο κρίνονται ανεπαρκείς.

- Δημιουργία ειδικών ομάδων κρούσεων για τον έλεγχο των υψηλών εισοδημάτων, της απόδοσης του ΦΠΑ, της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

- Δημιουργία ειδικών ομάδων εντοπισμού των εικονικών τιμολογίων, κάτι στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.Μίνι φορολογικό

Ανάλογες διαπιστώσεις για την κατάσταση του φορολογικού συστήματος και τις προϋποθέσεις βελτίωσής του εξέφρασε άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλου. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής έχει λάβει ενδημικό χαρακτήρα και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, αφού συντελείται με διάφορους τρόπους και συγκεκριμένα: Ανάλογα με το είδος του φόρου, τον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις), το εργασιακό καθεστώς του φορολογουμένου (π.χ. μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας κ.λπ.). Σύμφωνα με την έκθεση τα αγκάθια του φορολογικού συστήματος έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με:
- Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες είναι εξαιρετικά υψηλές και αυξάνονται συνεχώς.

- Το διαχειριστικό κόστος.

- Το κόστος συμμόρφωσης, όσον αφορά στον χρόνο που θυσιάζουν οι φορολογούμενοι για τη συμπλήρωση εντύπων, τις συχνές επισκέψεις στις ΔΟΥ, την αναμονή σε ουρές, καθώς και τα χρηματικά ποσά που αναγκάζονται να καταβάλλουν σε φοροτεχνικά γραφεία.

- Στις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

- Στις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που προκαλούν εντονότατο αίσθημα αδικίας στους ειλικρινείς φορολογουμένους.

- Στο μικρό ποσοστό εθελοντικής συμμόρφωσης.

- Στην εκτεταμένη διαφθορά.

- Στη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΔΟΥ στους φορολογουμένους.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του ΔΝΤ έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από το οικονομικό επιτελείο και θα ενσωματωθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει παράλληλα και ρυθμίσεις που έχουν σχέση με την καθιέρωση ευνοϊκότερου καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα αδιανέμητα και για τα διανεμόμενα κέρδη, τον καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τις αλλαγές στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ τσιγάρων και στον ΚΒΣ και τη γενικότερη αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης