Αποτελέσματα live αναζήτησης

Deloitte: Δεν αποτελεί διέξοδο μόνο η λύση των περικοπών.

1 Νοέμβριου 2010
  • Η έρευνα, που αποτελεί την πρώτη σειρά δημοσιεύσεων της De-loitte Research σχετικά με τη μείωση κόστους στον δημόσιο τομέα, αποκαλύπτει ότι οι ασταθείς δημοσιονομικά πολιτικές απειλούν, εκτός από πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, την ευημερία και την ειρήνη.
Deloitte: Δεν αποτελεί διέξοδο μόνο η λύση των περικοπών.

Η έρευνα, που αποτελεί την πρώτη σειρά δημοσιεύσεων της De-loitte Research σχετικά με τη μείωση κόστους στον δημόσιο τομέα, αποκαλύπτει ότι οι ασταθείς δημοσιονομικά πολιτικές απειλούν, εκτός από πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, την ευημερία και την ειρήνη.

Το ζήτημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μεγάλος αριθμός κρατών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη λήψη μέτρων περικοπών, υποστηρίζει σε μελέτη της η Deloitte, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι δομικό, αφού σχετίζεται με ολόκληρο το σύγχρονο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Η έρευνα, που αποτελεί την πρώτη σειρά δημοσιεύσεων της Deloitte Research σχετικά με τη μείωση κόστους στον δημόσιο τομέα, αποκαλύπτει ότι οι ασταθείς δημοσιονομικά πολιτικές απειλούν, εκτός από πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, την ευημερία και την ειρήνη.

Οι επιπτώσεις της αστάθειας έχουν γίνει ήδη εμφανείς σε ορισμένα κράτη. «Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί», δηλώνει ο Μπιλ Ιγκερς, επικεφαλής της Deloitte Research για τον δημόσιο τομέα.

Σημειώνει δε ότι «οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με πρωτοφανή επίπεδα χρεών και ελλειμμάτων. Ορισμένες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας».

Τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη δημόσιας ασφάλισης, συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης σε συνδυασμό με τη δημογραφική μεταβολή, καθιστούν τα μέτρα λιτότητας και αύξησης των φόρων ανεπαρκή.

Εμπειρία
Παρά το γεγονός ότι ο δυτικός κόσμος έχει ξεπεράσει στο παρελθόν σοβαρούς κινδύνους, αυτή η εμπειρία δεν φαίνεται να βοηθά στην παρούσα φάση.

Από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν είναι επιφανειακό αλλά βαθύτερο, η επίλυσή του δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε οικονομικές περικοπές «σε σπατάλες, απάτες και καταχρήσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη.

Η μείωση του χάσματος μεταξύ εσόδων και δαπανών θα αποτελέσει τη βασική πρόκληση για τις κυβερνήσεις στο μέλλον. Απώτερος στόχος τους, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να οριστεί η θεμελίωση σταθερής διακυβέρνησης, δημοσιονομικά εξισορροπημένης και δομημένης με βάση τις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Πάντως, βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως, αν και δύσκολη, η πορεία προς τη δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι ανέφικτη και αναφέρει το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας κατά τη δεκαετία του ‘80 που πέτυχε αξιόλογα αποτελέσματα.

Κατερίνα ΚοσμάΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης