Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο -8,5% η μηνιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη. Στο -5% η πτώση μετά τις δύο αναβαθμίσεις (DBRS και Moodys)

29 Σεπτέμβριου 2023 Σχόλια
Στο -8,5% η μηνιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη. Στο -5% η πτώση μετά τις δύο αναβαθμίσεις (DBRS και Moodys)
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη βοήθησε την ανάκαμψη των αγορών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου έφερε πολλά νέα που ουσιαστικά τερμάτισαν τον κύκλο των διορθώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας του 2023 αφού συνοδεύτηκε από μία υποχώρηση της τάξης των 100 περίπου μονάδων ή περίπου 8,5%. Έντονη υποχώρηση είχαν και οι ξένες αγορές και αυτό συνέβαλε και στην υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όμως η τελευταία συνεδρίαση του μήνα είχε αρκετές θετικές ειδήσεις που ανέκοψαν την υποχώρηση των δεικτών και δημιούργησαν προσδοκίες ότι ο Οκτώβριος ίσως είναι καλύτερος.

Ο περιορισμός του πληθωρισμού δημιουργεί προσδοκίες ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έδειξε ότι τον Σεπτέμβριο βρίσκεται υπό περιορισμό και ελέγχεται. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και διαμορφώνεται στο 4,3%, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με το CNBC. Οι ίδιες εκτιμήσεις γίνονται για τον αμερικανικό πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι κεντρικές τράπεζες προσανατολίζονται να μην κάνουν νέα αύξηση επιτοκίων.

Θεαματική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, αύξησε ρυθμούς η άνοδος στην Αθήνα

Οι ευρωπαικές αγορές κινούνταν έντονα ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων αλλά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μία ανοδική έναρξη, βρέθηκε να κινείται πέριξ των 1.200 μονάδων και με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Προς το τέλος της συνεδρίασης, αύξησε ρυθμούς και κινήθηκε προς τις 1.210 μονάδες αλλά και πάλι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές.

Ξένες αγορές

Η έναρξη των αμερικανικών αγορών ήταν αρκετά δυναμική κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones στα πρώτα λεφτά αυξάνονταν κατά 0,48% και ο S&P 500 κατά 0,68% και ο Nasdaq 1%. Η διαφαινόμενη υποχώρηση του αμερικανικού πληθωρισμού οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Οι ευρωπαικές αγορές από την έναρξη των συνεδριάσεων της Παρασκευής κινήθηκαν ανοδικά. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 1,13%, ο γαλλικός CAC κατά 1,09%, ο ιταλικός MIB κατά 1,09% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 1,17%.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις  1209,34 μονάδες με άνοδο 1,34%. Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στα 73 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 έκλεισαν ανοδικά και οι 31 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,37% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,97%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών Οικιακών προϊόντων (2,93%), οι χρηματοοικονομικές (2,39%), οι βιομηχανικές (2,39%), ταξίδια αναψυχής (2,33%). Οι τράπεζες αυξήθηκαν 0,53%.

Η υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς της OPTIMA BANK κατά 3,5 φορές ήταν η ευχάριστη έκπληξη της συνεδρίασης και έδωσε ώθηση και στον τραπεζικό δείκτη και στον Γενικό Δείκτη.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης