Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανακοπή ρευστοποιήσεων στα ξένα χρηματιστήρια φέρνει η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών treasuries

27 Σεπτέμβριου 2023 Σχόλια
Ανακοπή ρευστοποιήσεων στα ξένα χρηματιστήρια φέρνει η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών treasuries
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αποτέλεσε μία καλή αφορμή για να σταματήσει το έντονα διορθωτικό κύμα στα περισσότερα χρηματιστήρια.

Γενικότερα οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές είχαν ουδέτερη τάση μέχρι το απόγευμα.

Μπορεί να μην υπάρχει σημαντική άνοδος αλλά τουλάχιστον οι οριακές μεταβολές (θετικές ή αρνητικές) στους δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη δεν δημιουργούν ανησυχίες. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε οριακά (-0,07%), ο S&P 500 είχε οριακή άνοδο όπως και ο Nasdaq (0,05%). Στην Ευρώπη συνεχίζονταν οι διορθωτικές κινήσεις, εξαιτίας των στοιχείων για χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες στη Γερμανία. Ο DAX λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ήταν στο (-0,2%), ο CAC (-0,1%), o ΜΙΒ (-0,19%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 αυξάνονταν κατά 0,05%.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στις 1204,11 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης λόγω ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές μετοχές

Η συνεδρίαση είχε έντονες πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές που πιέστηκαν αρκετά και μαζί με άλλα μη χρηματοοικονομικά blue chips βύθισαν τον δείκτη προς τις 1.200 μονάδες. Οι λόγοι για τους οποίους υποχώρησαν έντονα οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιούνταν από τις πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων ενόψει τέλος του μήνα, μέχρι και για πωλήσεις ενόψει της δημόσιας προσφοράς (πουλούσαν για να τοποθετηθούν) της Optima Bank ακούσαμε.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.204,11 μονάδες με υποχώρηση (-1,27%). Η αξία συναλλαγών ήταν σε χαμηλά επίπεδα 77 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 ήταν ανοδικές και οι 67 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,65%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -1,27%. Στους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-3,24%), Τραπεζών (-3,22%), Βιομηχανιών (-2,78%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,4%). Οι κλάδοι που αντιστάθηκαν ήταν Τρόφιμα-Ποτά (1,41%) λόγω Coca cola HBC και οι τηλεπικοινωνίες (0,29%) λόγω ΟΤΕ. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του μήνα θα δείξουν τους λόγους για τους οποίους πιέστηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές. Επίσης θα δείξουν εάν αποτελούν στήριξη για τον Γενικό Δείκτη οι 1.200 μονάδες.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης