Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Θα σας εξαφανίσωμεν!

25 Σεπτέμβριου 2023 Σχόλια
Το σχόλιο της Δευτέρας - Θα σας εξαφανίσωμεν!
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
 • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 19 λεπτάΕπιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε ενημερωθεί σχετικά για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και τα οποία έχουν αναλυθεί μέσα στην εβδομάδα, γι' αυτό δεν θα σας κουράσω με ανούσιες επαναλήψεις —ή μπορεί και να το κάνω, θα αποφασίσω στη συνέχεια—. Το μόνο που θέλω να προσθέσω σε όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα είναι ότι όλα τα μέτρα, αν μη τι άλλο, «προάγουν» την επιχειρηματικότητα, και μειώνουν (για να μην πω εξαλείφουν και γελάσετε περισσότερο) την ηλεκτρονική γραφειοκρατία. 

Ο υπουργός Οικονομικών για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα μέχρι και τον Α. Γεωργιάδη σε εμφανίσεις, επαναλαμβάνοντας τα 10 μέτρα τα οποία θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. Σε όλες τις συνεντεύξεις του έδωσε έμφαση στις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέροντας για παράδειγμα ότι το έλλειμμα του ΦΠΑ στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 50%. Η αλήθεια είναι ότι έχει μειωθεί περίπου στο μισό (ως ποσό) αλλά σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής αυτό οφείλεται και στο ότι τα τελευταία δύο έτη έχει μειωθεί ο συντελεστής σε ορισμένες υπηρεσίες. Να θυμίσω επίσης ότι η διατήρηση της μείωσης για ορισμένες υπηρεσίες και αγαθά ισχύει μέχρι στο τέλος του 2023. 
Θα αφήσω όμως τον υπουργό ο οποίος προφανώς και πρέπει να ενημερωθεί για πολλά θέματα μιας και η πίστα των φορολογικών θεμάτων είναι δύσκολη, και θα προχωρήσω στον σχολιασμό των ανακοινώσεων για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα
mydata και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Στα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χρησιμοποιήθηκε αρχικά η φράση, «καθολική εφαρμογή mydata», που σημαίνει ότι προφανώς θα ισχύσει η απόφαση  Α.1138/2020 χωρίς καμία επιπλέον μεταβατική διάταξη, καθώς οι ελαφρύνσεις και οι διευκολύνσεις που αναφέρονται στην απόφαση (άρθρο 2 και άρθρο7) παύουν να ισχύουν από 1.1.2024. Επιπλέον όμως αυτών που αλλάζουν από το νέο έτος και ήδη προβλέπονται από την απόφαση, αυτό που μάθαμε είναι το 2024 και το 2025 θα «κλειδώσουν» οι δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3 και δεν θα αναγνωρίζονται έξοδα που δεν έχουν ανέβει στην πλατφόρμα. Για τα έξοδα προφανώς εννοούν αυτά που διαβιβάζουμε με σύνοψη και χαρακτηρισμό (λιανικές ως έξοδα, αποσβέσεις, μισθοδοσία, κλπ) και όχι αυτά που χαρακτηρίζουμε ή για την ακρίβεια, προσπαθούμε να χαρακτηρίσουμε. Αν και εφόσον εννοούν κάτι τέτοιο, τότε σύντομα τα διοικητικά δικαστήρια θα κληθούν να αποφασίσουν σε υπόθεση της οποίας τα δεδομένα πιθανών να είναι ως ακολούθως:
Επιχειρηματίας έχει καταβάλλει την μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής στους εργαζομένους, έχει καταχωρήσει τη δαπάνη στα βιβλία, αλλά δεν έχει διαβιβάσει τη δαπάνη στα
mydata και συνεπώς ο έλεγχος δεν την αναγνώρισε και καταλόγισε λογιστική διαφορά.
Την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να ελέγξει μια δαπάνη εάν είναι πραγματική, θα την αντικαταστήσει μια ηλεκτρονική υποχρέωση ενώ ταυτόχρονα η δαπάνη θα είναι όντως πραγματική
; Ρητορικό το ερώτημα φυσικά, και όπως σημειώνουμε πάντα, καλό είναι να περιμένουμε τις τελικές διατάξεις για να σχολιάσουμε ανάλογα.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι πριν κλειδώσουν (ό,τι και να είναι αυτό), θα φροντίσουν να έχουν λύσει πρώτα όλα τα προβλήματα της πλατφόρμας, αν και πολύ φοβάμαι ότι πάλι εμείς θα την πληρώσουμε. Το έχουμε επαναλάβει και παλαιότερα (το αναφέραμε και στο
briefing) ότι οι εργατοώρες που χάνονται είναι πάρα πολλές για τη διαβίβαση ορισμένων παραστατικών/εγγραφών χωρίς ακόμα να υπάρχουν οι απαραίτητες οδηγίες για ορισμένες συναλλαγές. 

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν με σενάρια για την επερχόμενη αλλαγή στη φορολογία των ελ. επαγγελματιών, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Τα κατατάσσω (σ.σ. τα δημοσιεύματα) στην ίδια κατηγορία με αυτά που αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα ξεκινήσει από 1.1.2024. Εάν δεν δούμε διάταξη ή δεν το ακούσουμε από τα χείλη του υφυπουργού δεν πιστεύω τίποτα. Άλλωστε, το επανέλαβε και ο υπουργός σε όλες τις εμφανίσεις του,
«δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα το εξετάζουμε και του επόμενους μήνες θα αποφασίσουμε». Όσο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση έχουμε δρόμο ακόμα. Μέχρι να πάρουμε το "οκ" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ακόμα δεν έχουμε καταθέσει αίτημα) θα περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς δεν είναι έτοιμη η οδηγία που θα επιτρέπει στις χώρες μέλη να προχωράνε στην ηλεκτρονική τιμολόγηση χωρίς την απαραίτητη άδεια (σύντομα θα γίνει και αυτό γιατί έχει ήδη αποφασιστεί). Μέσα στο 2024 θα έχουμε φυσικά εξελίξεις αλλά σε καμία περίπτωση η ηλεκτρονική τιμολόγηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2025.

Κατ τα άλλα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε ο κλάδος των λογιστών. Τα μέτωπα ανοίγουν όπως οι κουρτίνες στο "μεγάλο Παζάρι"  και δεν φροντίζουμε να κλείσουμε κανένα από αυτά (ασθένεια, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κάρτα εργασίας, χρονοδιάγραμμα δηλώσεων, ηλεκτρονικά δελτίο αποστολής, 
mydata, mydata, mydata).  

Κλείνω την εισαγωγή με μια συνέντευξη που κατάφεραν να πάρουν οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του κόμβου από τον υπ. Οικονομικών για όλα όσα σημείωσα παραπάνω.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη.


 

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


(S.O.S) Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδικεύτηκαν την εβδομάδα που πέρασε

 • Επειδή η εξειδίκευση από μόνη της ποτέ δεν είναι αρκετή, γι' αυτό πλαισιώνεται και από τις απαραίτητες διευκρινίσεις που στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκαν με την μορφή συνεντεύξεων και δελτίων τύπου.
  Θετικό είναι αυτό γιατί, λέγε, λέγε, κάτι θα μάθει και Υπουργός ο οποίος στην συνέντευξη τύπου μοίραζε τα «μπαλάκια» δεξιά και αριστερά.
  -
  Η εξειδίκευση των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πλήρης εφαρμογή myDATA εντός 2024 - Αναλυτικά το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μετά οι διευκρινίσεις για την εξειδίκευση : Market pass, επίδομα θέρμανσης και φορολόγηση βραχυχρόνιων μισθώσεων - Διευκρινίσεις Υπ. Οικονομικών

  Συνοπτικά λοιπόν αν και τα ξέρετε (όμως θα τα επαναλάβω ό,τι και να λέτε)
  :

  Διασύνδεση POS-ΦΗΜ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 και επέκταση της υποχρεωτικότητας των POS σε όλο σχεδόν το λιανεμπόριο.

  Ηλεκτρονική τιμολόγηση.  Ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οσονούπω θα ζητήσουμε από την Ε.Ε. άδεια για παρέκκλιση από το άρθρο της οδηγίες προκειμένου κάποια στιγμή στο επόμενο χρονικό διάστημα (υπολογίζω μια τριετία) να γίνει υποχρεωτική και η ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα.
  Σχόλιο
  :  Για μια ακόμη φορά οι εταιρίες πληροφορικής θα κάνουν χαρούμενους τους μετόχους τους. 

  mydata και Άγιος ο Θεός. Πλέον τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορούν να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση, ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τις δηλώσεις του ΦΠΑ και τις δηλώσεις εισοδήματος τις δύο χρονιές που έπονται (μάλλον 2024 για το ΦΠΑ και 2025 για το Ε3) δεν θα μπορεί κάποιος να δηλώσει έσοδα ή έξοδα που δεν θα βρίσκονται στο myDATA. Για την ακρίβεια θα μπορεί να δηλώσει μόνο παραπάνω έσοδα ή λιγότερα έξοδα πληρώνοντας και στις δύο περιπτώσεις παραπάνω φόρο.

  Σχόλιο
  : Το έκανα στην εισαγωγή

  Το πρόστιμο για συναλλαγή με μετρητά > των 500,00 ευρώ θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής.

   Ψηφιακό δελτίο αποστολής από 1.1.2024- Δημιουργία ψηφιοποιημένης διαδικασίας διαχείρισης των διακινήσεων, με αξιοποίηση του myDATA. Θα γελάσει και το παρδαλό Γουρούνι με αυτά που θα μας παρουσιάσουν για το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Θα νοσταλγήσουμε τη θεώρηση των παραστατικών από τις εφορίας.
  Σε επόμενη φάση να ξέρετε ότι θα έχει και βιβλίο αποθήκης και θα στέλνουμε και αποκλίσεις στις παραλαβές

  Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας
   

 

Τριετίες - Εργασιακό νομοσχέδιο

 • Ξεπάγωμα τριετιών: Παραδείγματα Υπ. Εργασίας και εξειδίκευση για την άρση αναστολής τους

  ✔  Επίδομα προϋπηρεσίας (3ετίες) – 10 επίκαιρες απαντήσεις με όλες τις αλλαγές από 1.1.2024 (παραδείγματα)

  ✔  Τριετίες: Τοποθέτηση Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την τροπολογία στη συζήτηση επί του εργασιακού νομοσχεδίου

  Όποιος έχει διαβάσει όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι έχει καταλάβει τι ακριβώς θα γίνει από 1.1.2024. Αυτό που δεν ξέραμε βέβαια πριν κατατεθεί η τροπολογία είναι ότι το 2027 οι τριετίες θα παγώσουν εκ νέου, εάν τότε η ανεργία δεν έχει πέσει κάτω από το 10%. Για την ακρίβεια η διάταξη αναφέρει ότι λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

  Ξεπάγωμα τριετιών - Κατατέθηκε η τροπολογία

  Τώρα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν υποχρεωτικές ΣΣΕ (επισιτισμός, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο, κ.λπ.) η οποία από 1.1.2024 συνεχίζει να είναι σε ισχύ και ο εργοδότης φυσικά είναι μέλος της οργάνωσης που έχει υπογράψει τη σύμβαση (άρα την εφαρμόζει υποχρεωτικά), οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταταχθούν στο ανάλογο κλιμάκιο της συγκεκριμένης σύμβαση και να καταβληθούν αντίστοιχα οι αποδοχές που προβλέπει το κλιμάκιο της σύμβασης όταν συμπληρώσουν τριετία μετά την 1.1.2024.

  το θέμα σχολιάστηκε και στο briefing της εβδομάδας

  Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή περιέχει και άλλες διατάξεις φυσικά όπως:
  - Εργασία την 6 ημέρα για ορισμένους κλάδους
  - Δοκιμαστική περίοδος - Δόκιμος εργαζόμενος - Ο εργοδότης δύναται, κατά τη σύναψη σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο δοκιμαστική περίοδο χρονικού διαστήματος έως έξι (6) μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας η σύμβαση ή η σχέση εργασίας τελεί υπό δοκιμή.
  - Παράλληλη απασχόληση

  - Ανάρτηση βασικών όρων εργασίας και ατομικής σύμβασης εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» - Ηλεκτρονική υπογραφή - Πρότυπο Βασικών Όρων Εργασίας και Ατομικής Σύμβασης Εργασίας
  -Καταχώριση αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 80 ν. 4144/2013
  - Διαδικασία υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» των περιπτώσεων λύσης της σύμβασης εργασίας - Τροποποίηση άρθρου 320 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου

  Αναλυτικά θα επανέρθουμε μόλις ο νόμος πάρει ΦΕΚ με επίκαιρο σεμινάριο.
   

 

Πόθεν έσχες: Ενημέρωση για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας εφαρμογής

 • Σύμφωνα με ενημέρωση από το pothen.gr, όλες οι αρχικές δηλώσεις του έτους 2023 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας προσαρμοσμένης στον ν. 5026/2023 ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα θεωρούνται ισχυρές έστω κι αν υποβάλλονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή του προηγούμενου νόμου ν. 3213/2003 που είναι σε λειτουργία (απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου του ν. 5026/2023 στις 11-05-2023).
   

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με την παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων

 

Έκδοση δωρεάν αποδείξεων από λογιστή προς μακρινούς συγγενείς και τρίτους - Πρόστιμο λόγω ανακρίβειας

 

Μέτρα για του πληγέντες από πυρκαγιές και πλημμύρες 

Briefing

Το briefing της εβδομάδας - Τα νέα μέτρα, τριετίες, myDATA, POS, αποφάσεις ΔΕΔ κ.ά. (22.09.2023)


 

Επισημάνσεις - αρθρογραφία - ΔΕΔ


✔ Άρθρα Φορολογική αντιμετώπιση μισθώσεων ακινήτων - επαγγελματικών χώρων από πλευράς ΦΠΑ

✔ Δωρεάν διάθεση νερού μαζί με τον καφέ - Μη έκδοση στοιχείου αυτοπαράδοσης για την απόδοση του ΦΠΑ

✔ Προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης φόρου μερισμάτων

✔ Δεν διαγράφονται, δεν επιστρέφονται και δε συμψηφίζονται φόροι και πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δυνάμει του ν. 4512/2018

✔ Πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη προσκόμιση στη Φορολογική Διοίκηση του οικείου παραστατικού για την αγορά/απόκτηση επενδυτικού αγαθού με αναστολή καταβολής ΦΠΑ και εκπρόθεσμης γνωστοποίησης της έναρξης (χρησιμοποίησης) του εν λόγω επενδυτικού αγαθού
 

Το ξέρετε ότι:

 • Δεν έχει μόνο η Ελλάδα εφαρμογή για να ελέγχουν τις αποδείξεις οι πολίτες με QR code. Έχει και η φορολογική αρχή της Πολωνίας την εφαρμογή e-paragony.  Η Πολωνία το καλοκαίρι που μας πέρασε ξεκίνησε καμπάνια για να ενημερώσει τους πολίτες ότι πρέπει να ζητάνε αποδείξεις.
  "Εάν ένας ανέντιμος επιχειρηματίας αποκρύψει ότι η συναλλαγή έγινε και δεν εκδώσει απόδειξη, θα μπορεί να βάλει στην τσέπη το ποσό του ΦΠΑ - δεν θα πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, έτσι θα «εξοικονομήσετε» και φόρο εισοδήματος. Συνεπώς, η απώλεια του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την αξία του ΦΠΑ."
 

Τα νέα της ΑΑΔΕ


✔ Σε λειτουργία το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής από Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

✔ ΑΑΔΕ: Υπογραφή επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO 

Διεθνείς εξελίξεις


✔ Ευρωπαϊκή Ένωση: DAC8 - Οι εταιρείες θα πρέπει σύντομα να δηλώσουν όλες τις συναλλαγές τους σε κρυπτονομίσματα για φορολογικούς σκοπούς

✔ Tax Flash: Νέες προτάσεις απλούστευσης φορολογικών κανόνων και μείωση κόστους συμμόρφωσης για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις

✔ Jean Monnet Chair: Επιτυχής διεξαγωγή παρουσίασης του Προϋπολογισμού Πολιτών 2023


 

Το ξέρετε ότι:

 • Στην Αυστρία για τις πρόσφατες πλημμύρες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων φορολογικών μέτρων και τα ακόλουθα :
  - Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την επισκευή ζημιών από καταστροφή, όπως η άντληση υπογείου, εκπίπτουν από τον φόρο.
  Τα έξοδα επισκευής και ανακαίνισης για είδη καθημερινής χρήσης, όπως αυτοκίνητα, υπολογιστές, ρούχα, πιάτα ή παρόμοια μπορούν να εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, εάν δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη ή καταβληθεί δημόσια ενίσχυση γι αυτές.

  - Υπάρχουν επίσης οφέλη για εταιρείες με ζημιές από πλημμύρες, για παράδειγμα, μπορούν να διαγράψουν την αντικατάσταση των παγίων στοιχείων ενεργητικού με επιταχυνόμενο ρυθμό.

  - Όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες απαλλάσσονται από ορισμένα τέλη και διοικητικές επιβαρύνσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τέλη για επανέκδοση διαβατηρίων, αδειών οδήγησης, ταξινομήσεων αυτοκινήτων ή οικοδομικών αδειών. Δεν θα υπάρχει επίσης  φόρος μεταβίβασης ακινήτων κατά την αγορά ακινήτου αντικατάστασης.

   


 

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΔΥΠΑ


✔ Επικουρικές συντάξεις: Ερωτήσεις-απαντήσεις για αιτήσεις απονομής σε σχέση με προαιρετική ασφάλιση και τρίμηνη προθεσμία ως προς την ηλεκτρονική απόφαση κύριας σύνταξης. Η απόφαση  → 442632/20.9.2023

✔ Στα 897.543 άτομα ανήλθε τον Αύγουστο το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.


 

Κλαδικά


✔ ΠΟΦΕΕ: Ενημέρωση για απάτες εις βάρος πελατών λογιστικών γραφείων

✔ ΟΕΕ: Οριστικός πίνακας επιτυχόντων μετά από έλεγχο δικαιολογητικών για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων πτυχιούχων νέων έως 29 ετών


 

Το ξέρετε ότι:

 • Στην Εσθονία από 1.1.2024 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 20% σε 22%. Ωστόσο με δύο μεταβατικές διατάξεις ορίζουν ότι για όποια αγαθά ή υπηρεσίες
  Εάν τα προς μεταβίβαση αγαθά ή υπηρεσίες φορολογούνται με κανονικό συντελεστή, ο χρήστης λογιστικής ΦΠΑ που βασίζεται σε μετρητά μπορεί να καταβάλει ΦΠΑ επί του κύκλου εργασιών των αγαθών ή των υπηρεσιών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023 με συντελεστή 20% έως τις 31 Δεκεμβρίου, 2025, εάν εκδόθηκε τιμολόγιο στον αγοραστή και τα αγαθά στάλθηκαν ή κατέστησαν διαθέσιμα ή η υπηρεσία παρασχέθηκε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  Η δεύτερη μεταβατική διάταξη αφορά συναλλαγές που σχετίζονται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο συναλλαγές που σχετίζονται με ακίνητα. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ο υποκείμενος στο φόρο εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα, βάσει γραπτής συμφωνίας που έχει συναφθεί πριν από την 1η Μαΐου 2023, να εφαρμόσει τον συντελεστή ΦΠΑ 20% που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τη μεταβίβαση φορολογητέων αγαθών ή την πρόβλεψη υπηρεσιών, εάν η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι τα αγαθά ή η τιμή της υπηρεσίας περιλαμβάνει ΦΠΑ ή προστίθεται συντελεστής ΦΠΑ 20% στην τιμή και η σύμβαση δεν προβλέπει μεταβολή τιμής ως αποτέλεσμα πιθανής αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ .
   


 

ΣτΕ - ΔΕΕ -Α.Π.


✔ ΣτΕ 1580/2022 Η διάταξη του άρθρου 8 παρ. 12 του ν. 1882/1990 (υποχρέωση λήπτη πλαστών εικονικών για απόδοση ΦΠΑ) δεν καταργήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του ν. 2523/1997

✔ ΣτΕ 278/2023 Φόρος κληρονομιάς αποπληρωμή σε είδος

✔ ΔΕΕ - Οι φορολογικές απαλλαγές που χορηγεί το Βέλγιο σε εταιρείες που αποτελούν μέρος πολυεθνικών ομίλων συνιστούν παράνομο καθεστώς ενισχύσεων


 

Λοιπά ενδιαφέροντα


✔ Νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση με ρυθμίσεις για Covid - Ηλεκτρονική παρακολούθηση διακίνησης φαρμάκων σε real time

✔ Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Προσοχή σε κακόβουλες επικοινωνίες από τρίτους για παροχή αποζημίωσης ή έκτακτα επιδόματα

✔ Σωρεία παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ στους εντατικούς ελέγχους του κατά τους θερινούς μήνες

✔ Ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών στο Δήμο Αθηναίων - Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη

✔ Τέσσερα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών ανακοίνωσε το Υπ. Ανάπτυξης

✔ Εξάμηνη επέκταση σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

✔ Πιστοποιητικό Ταξινόμησης οχημάτων: Μόνο ψηφιακά μέσω gov.gr


 

Το ξέρετε ότι:

 • Πριν λίγες ημέρες, ένοπλα μέλη της οικονομικής διοίκησης από το τελωνείο του Κόσιτσε στη Σλοβακία βρήκαν 85 κομμάτια ζωντανής καραβίδας μέσα σε προσωπικές αποσκευές στη συνοριακή διέλευση Σλοβακίας-Ουγγαρίας Milhosť. Οι Καραβίδες ήταν ποταμίσιες και η αξία τους υπολογίστηκε στα 200 ευρώ περίπου η μία (σύνολο πάνω από 17.000 ευρώ). Το παράνομο "εμπόρευμα" εισήχθη στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των ουκρανο-ρουμανικών συνόρων. 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις 


 Οι φορολογικές διατάξεις του ν. 5047/2023 - Κοινοποίηση ΑΑΔΕ

 • Με την οδηγία αυτή κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 3-30, 38 και 45 του ν. 5047/2023.
  Συγκεκριμένα
  :
  i) άρθρα 3 έως και 17, 19, 24 και 25, με τα οποία βελτιώνονται υφιστάμενες διατάξεις του ν. 4170/2013 ως προς το πεδίο της διοικητικής συνεργασίας των κμ της ΕΕ, θεσπίζεται το πλαίσιο υποβολής πληροφοριών για εισόδημα που αποκτάται μέσω φορέων εκμετάλλευσης πλατφόρμας και αυτόματης ανταλλαγής αυτών μεταξύ των κμ της ΕΕ, εισάγονται οι Κοινοί Έλεγχοι ως νέο εργαλείο διοικητικής συνεργασίας και ενισχύεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο εφαρμογής των άρθρων 1 έως 25 του ν. 4170/2013.
  ii) άρθρο 18 «Αμοιβαία διοικητική συνδρομή - Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 29 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (παρ. 16 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/514/ΕΕ)»
  iii) άρθρο 20 «Κυρώσεις για παραβάσεις υποχρεώσεων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που υποβάλλονται από Δηλούντες Φορείς Εκμετάλλευσης Πλατφόρμας -Προσθήκη άρθρου 54 ΙΑ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (παρ. 19 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/514/ΕΕ)»
  iv) άρθρο 21 «Πληροφορίες από τρίτους προς τη Φορολογική Διοίκηση — Τροποποίηση παρ. 3α άρθρου 15 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  v) άρθρο 22 «Εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στους Δηλούντες Φορείς Εκμετάλλευσης Πλατφόρμας —Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 29 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  vi) άρθρο 23 «Συμπλήρωση των κυρώσεων για τη μη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού - Τροποποίηση τίτλου και παρ. 1 άρθρου 54Δ Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  vii) άρθρο 26 «Διασύνδεση τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - Τροποποίηση παρ. 1 του άρθρου 15Β Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  viii) άρθρο 27 «Υποχρεώσεις οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας - Προσθήκη άρθρου 15Γ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  ix) άρθρο 28 «Διαδικαστικές παραβάσεις σχετικά με τα τερματικά Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης - Προσθήκη περ. ιη) στην παρ. 1 και περ. ια) στην παρ. 2 του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  x) άρθρο 29 «Κυρώσεις περί μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των τερματικών Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης - Προσθήκη άρθρου 54ΙΒ στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
  xi) άρθρο 30 «Υποβολή δήλωσης και καταβολή τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων για το έτος 2022 και τους μήνες Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο 2023 - Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 17 ν. 2130/1993)
  xii) άρθρο 38 «Παράταση διαδικασιών ειδικής διαχείρισης των εταιρειών άρθρου 76 ν. 4307/2014.

  Η
  οδηγία  Ο.3054/2023

 Άδεια φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, επιβολή φόρου κατανάλωσης, διακίνηση, παρακολούθηση και έλεγχος - Τροποποίηση της ΔΕΦΚ Φ 1188105 ΕΞ 2016

 • Με την απόφαση αυτή τροποποιείται η ΔΕΦΚ Φ 1188105 ΕΞ 2016/22-12-2016 σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας παρακολούθησης των φορολογικών αποθηκών προϊόντων καφέ.

  Με την τροποποίηση που έγινε το βιβλίο αποθήκης που που πρέπει να τηρεί (σύμφωνα με την παρ1 του άρθρου 13 της απόφασης) ο εγκεκριμένος αποθηκευτής για τα προϊόντα καφέ που παράγει, παραλαμβάνει, αποστέλλει ή εξάγει, δύναται να αντικατασταθεί από τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α' 251), με την προϋπόθεση ότι εμφανίζονται σε αυτά όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπόδειγμα του Παραρτήματος X της απόφασης  και ότι τηρούνται τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 13 της απόφασης.

  Η απόφαση
   → Α.1142/2023

 Απαγορεύσεις και Περιορισμοί: Περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λευκορωσία και της εμπλοκής της στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

 • Με την εγκύκλιο αυτή:
  α) κοινοποιούνται τα περιοριστικά μέτρα (μέτρα απαγορεύσεων -περιορισμών, κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση εμπορευμάτων) που θεσπίστηκαν, λόγω της κατάστασης στη Λευκορωσία και της εμπλοκής αυτής στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας,
  β) διευκρινίζεται ότι τα μέτρα εισαγωγών και εξαγωγών είναι ενσωματωμένα στο υποσύστημα TARIC και συνδεδεμένα με τους αντίστοιχους κωδικούς εμπορευμάτων.

  Η απόφαση
   → Ε.2055/2023


Λοιπές


Α.1139/2023 Αλλαγή Τράπεζας κατάθεσης του αποθεματικού της Ο.Φ.Α.Ε.

Εξοικονομώ 2023: Παράταση υποβολής αιτήσεων . Η απόφαση  → ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/94640/1246/15.9.2023

 Επέκταση Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα - Τροποποίηση της 2.2897/2022 . Η απόφαση  →  6610/19.9.2023

 Ενίσχυση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας - Τροποποίηση-συμπλήρωση της Ε297/2023 . Η απόφαση  →  Ε/1038/20.9.2023

 Δημόσιο και αυτοδιοικητικές εκλογές: Χορήγηση αδειών και υπηρεσιακές μεταβολές . Η απόφαση  →  ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2659/οικ.15565/20-09-2023

 Αντικατάσταση κωδικών εμπορευμάτων στο TARIC . Η απόφαση  →  ΔΔΘΕΚΑ Α 1113014 ΕΞ 2023

 myPhoto - Λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας: Τροποποίηση της 34933 ΕΞ 2022 . Η απόφαση  →  40319 ΕΞ 12-09-2023

 Επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων - Διάθεση υπηρεσίας στοιχείων από τη φορολογική δήλωση . Η απόφαση  →  41250 ΕΞ 19-09-2023

 North Evia Pass - Διάθεση διαδικτυακών υπηρεσιών αυθεντικοποίηση χρηστών και στοιχείων φορολογικών δηλώσεων . Η απόφαση  →  41252 ΕΞ 19-09-2023 

Το ξέρετε ότι:

 • Στη Σλοβενία τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο νόμος με το οποίο δίδεται οικονομική ενίσχυση σε αυτοαπασχολούμενους και σε αγρότες για τις των οποίων το εισόδημα θα μειωθεί κατά 25% έως το τέλος του 2023 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022) λόγω των συνεπειών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο.
  Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την επιμέρους κατηγορία δικαιούχων, και συγκεκριμένα:
  - 1.200 ευρώ μηνιαίως για ελεύθερους επαγγελματίες
  - 760 ευρώ μηνιαίως για αυτοαπασχολούμενους στον πολιτισμό που
  - 1.020 ευρώ μηνιαίως για αγρότες
   

 

Αρωγή - Φυσικές καταστροφές, ενισχύσεις και λοιπά μέτρα (εκτός φορολογικών και ασφαλιστικών)


 Ενίσχυση για αντιμετώπιση πρώτων αναγκών και εργασιών για πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου - Τροποποίηση της 17143/2023 . Η απόφαση  → 18579/19.09.2023  

 Επέκταση Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα - Τροποποίηση της 2.2897/2022 . Η απόφαση  →  6610/19.9.2023

 ΥΠΑΑΤ: Εκπαιδευτικά σεμινάρια στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Γεωργούς της Ρόδου από 18 έως και 22.09.  

 Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Έκτακτη χρηματοδότηση 18,75 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

 Απαλλαγή των πληγέντων από τις πλημμύρες από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
 

 Καλή συνέχεια

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης