Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών στο Δήμο Αθηναίων - Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη

Ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών στο Δήμο Αθηναίων - Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τη Moody’s - Ο Δήμος Αθηναίων ψηφιοποιεί 400.000 οικοδομικές άδειες της πολεοδομίας - «Μπλόκο» στη γραφειοκρατία, «ανάσα» για περισσότερους από 120.000 δημότες και επαγγελματίες σε ετήσια βάση - Συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στην ψηφιοποίηση 400.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο 58 ετών προχωρά άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων, βάζοντας οριστικά τέλος στο απέραντο «χαρτοβασίλειο» που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις υπηρεσίες πολεοδομίας της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μικροφίλμ, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1960-2018. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για χορήγηση αντιγράφων ξεπερνά τους 120.000 ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής σήμερα φτάνει ακόμη και τον ένα μήνα.

Με την ψηφιοποίηση τους τελειώνει οριστικά η ταλαιπωρία που βιώνουν διαχρονικά πολίτες και επαγγελματίες σε ουρές και γκισέ υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Και αυτό, γιατί η χορήγηση τους θα γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα, με ένα απλό κλικ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξοικονομώντας περίπου 240.000 ανθρωποώρες ετησίως. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

«Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Κάνουμε την Αθήνα μια σύγχρονη, ψηφιακή πόλη, που σέβεται τον πολίτη και διευκολύνει την καθημερινότητά του. Με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτησή του, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία στα γκισέ των υπηρεσιών. Αλλάζουμε ριζικά την σχέση του δήμου με τους Αθηναίους. Όχι στα λόγια, στην πράξη», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το 2024 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% του αρχείου

Η διαδικασία «τρέχει» ήδη με ρυθμούς-εξπρές, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί τα στελέχη των Οικοδομικών Αδειών της χρονικής περιόδου 1981-2018, ενώ η ψηφιοποίηση των στελεχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την ένταξη και των ετών 1960-1980. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους: Τοπογραφικά, Διαγράμματα Κάλυψης, Κατόψεις, Τομές, Όψεις, Τεχνικές Εκθέσεις, Ξυλότυποι και Θεμελιώσεις. Το 2024, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών, τόσο του Δ. Αθηναίων, όσο και όμορων δήμων ή όσων υποστηρίζει διοικητικά.

Η ψηφιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε απόλυτα ασφαλείς χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού. Θα ακολουθηθούν οργανωμένα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να μην επηρεαστεί καθόλου η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντική «ανάσα» και στις υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι που θα «απελευθερωθούν» από την εξυπηρέτηση στα γκισέ, θα καλύψουν άλλες σημαντικές ανάγκες του δήμου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, «το έργο θα εξυπηρετήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς, μεσίτες, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες. Η επιτάχυνση, μέσω της ψηφιοποίησης, θα ενισχύσει περαιτέρω τον τομέα της αγοράς και αξιοποίησης ακινήτων, που αποτελεί βασικό αναπτυξιακό βραχίονα της οικονομίας της πόλης».

«Το ΤΕΕ συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων και ψηφιοποιεί όλους τους φακέλους της ΥΔΟΜ της Πρωτεύουσας. Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της χώρας θα περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, των σχεδίων τους και των πολεοδομικών φακέλων, ειδικά στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, είναι ένα σημαντικό έργο, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά. Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν», αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Η ψηφιοποίηση των Οικοδομικών Αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Κ. Μπακογιάννης για την αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τη Moody’s:


«Σφραγίδα στη χρηστή διαχείριση και τη διαφάνεια των οικονομικών του δήμου – Προχωράμε σε νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη»

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3 προχώρησε την Τρίτη 19/09/2023 ο οίκος Moody’s, αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές.

Πρόκειται για την 3η αναβάθμιση μέσα στην τελευταία τετραετία, η οποία αντικατοπτρίζει την υγιή δημοσιονομική θέση της Αθήνας. Για ακόμη μια φορά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, αποτυπώνεται η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και ο σεβασμός στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων. Αυτή η διαχείριση, οδήγησε -μεταξύ άλλων- στη μείωση μετά από πολλές δεκαετίες κατά 5% του συντελεστή́ των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού́ τον περασμένο χρόνο για όλους, -νοικοκυριά και επαγγελματίες- και θα οδηγήσει σε νέα οριζόντια μείωση κατά 5% για όλους.

Με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δήμου από τη Moody’s, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Είναι μία πολύ θετική είδηση ότι η Moody’s μάς αναβαθμίζει για 3η φορά μέσα στη θητεία μας, και μάλιστα κατά 2 βαθμίδες. Και είναι μία πολύ καλή είδηση, όχι γιατί σκοπεύουμε να δανειστούμε, αλλά γιατί με την αναβάθμιση αυτή μπαίνει μία επίσημη σφραγίδα στη χρηστή οικονομική διαχείριση του Δήμου Αθηναίων και ασφαλώς στη διαφάνεια. Η Έκθεση της Moody’s στέκεται στο επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Είναι αυτή η περίφημη ρήτρα κλίματος την οποία προτάσσουμε συνεχώς. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως πλέον μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 5% επιπλέον. Ήδη τα μειώσαμε 5% το 2022. Για όλες και για όλους, οριζόντια. Η καλή οικονομική κατάσταση του δήμου επιστρέφει ως οφείλει στους Αθηναίους».

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και ως εκ τούτου η πίεση στο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων θα είναι περιορισμένη.

Στην ίδια Έκθεση, αναφέρεται ότι το χρέος της πόλης είναι χαμηλό, αγγίζοντας από 26% το 2021 το 19% των λειτουργικών εσόδων το 2025, ενώ λόγω των υψηλών διαθεσίμων δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος αναχρηματοδότησης για την εξυπηρέτησή του.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης