Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ξεπάγωμα τριετιών, ΔΕΘ και πάλι MyData

18 Σεπτέμβριου 2023 Σχόλια
Το σχόλιο της Δευτέρας - Ξεπάγωμα τριετιών, ΔΕΘ και πάλι MyData
 • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 17 λεπτά


Επιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και ξεδιπλώνεται μπροστά μας το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω του ο Daniel. Αυτές τις ώρες, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση και η συνεργασία είναι σημαντικές για την ανάκαμψη των συνανθρώπων μας. Είναι οι στιγμές που αναδεικνύεται το μεγαλείο της ψυχής των εθελοντών με δράσεις που πηγάζουν από την καρδιά τους χωρίς προσδοκίες για προσωπικό όφελος. Η ψυχή των εθελοντών αντιπροσωπεύει την καλοσύνη, την ανθρωπιά και την ικανότητα του ανθρώπου να στέκεται στο πλευρό του άλλου και να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Είναι μια αντίρρηση στον εγωισμό και την αδιαφορία, και αντιπροσωπεύει το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος στην ανθρωπότητα. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους αυτούς που, με την καλοσύνη την θετική ενέργεια και την ανθρωπιά τους προσφέρουν το μεγαλείο της ψυχής τους.

Αλλάζοντας θέμα, να σημειώσω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αρκετές και δύσκολες υποχρεώσεις βάσει των καταληκτικών υποχρεώσεων που έχουν θεσπιστεί για μια σειρά από θέματα που αφορούν ΦΗΜ, και myDATA.

Να θυμίσω την απόφαση Α.1073/2023 σύμφωνα με την οποία υπάρχει υποχρέωση απόσυρσης για όλες τις οντότητες των παρωχημένων ΕΑΦΔΣΣ έως 31/10/2023 και δήλωση παύσης σε αυτές. Ειδικά για επιχειρήσεις εστίασης που σερβίρουν σε τραπεζοκαθίσματα παύουν τη χρήση των απλών ΦΗΜ έως και την 30/06/2024 και έχουν υποχρέωση από 01/07/2024 σε χρήση ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ σύμφωνα με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές καθώς θα στέλνουν μαζί με τις λιανικές πωλήσεις και χαρακτηρισμούς category με  κωδικό Ε3.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση στο δημόσιο υποτίθεται ότι ισχύει από 12.09.2023 για ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχει γενικευμένη άγνοια για το θέμα. 
Τα myDATA έχουν ακόμη άλυτα θέματα και οι διαβιβάσεις από τις ΔΕΚΟ και από τις τράπεζες που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο έχουν και αυτές τα προβλήματά τους.
Ενδεικτικά : Όταν διαβιβάζεις έσοδα από την ειδική φόρμα καταχώρησης, για τον λήπτη που αντλεί στοιχεία (με τις μεθόδους RequestDocs) εσόδων δεν του εμφανίζονται. Στις διαβιβάσεις (ως έξοδα μας) του ΟΤΕ και με τον 2ο εναλλακτικό τρόπο χαρακτηρισμού του εξόδου δεν χαρακτηρίζονται τα έξοδα επομένως πρέπει να επιλέξουμε απόρριψη του παραστατικού και να το διαβιβάσουμε με παραστατικό 14.30.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές συναλλαγές θυμίζω ότι τον Νοέμβριο του 2023 περιμένουμε την αποστολή εσόδων από το esend στο mydata η οποία μάλλον δεν θα συμβεί και θα συνεχίσουμε (όπως τώρα) την συγκεντρωτική εγγραφή λιανικών πωλήσεων στο τέλος της περιόδου μέσω των προγραμμάτων μας.

Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε από 1.1.2024 έρχεται και η ψηφιακή διακίνηση (το εξήγγειλε άλλωστε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ) και μη νομίζεται ότι αυτό είναι κάτι απλό. Θα προηγηθεί η αναβάθμιση των myDATA, για να εναρμονιστούν τα παραστατικά διακίνησης, θα έχουμε την προσθήκη QRcode url στα παραστατικά, ορισμένα παραστατικά θα έχουν συσχετιζόμενα ΑΦΜ, θα προστεθεί η δυνατότητα διαβίβασης των κρατήσεων σε εγγραφές μισθοδοσίας και φόρου διαμονής, και τέλος θα προστεθεί και η δυνατότητα διαβίβασης στα παραστατικά ιδιοανάλωσης ή ιδιόχρησης με τέλη και ΦΠΑ εφόσον υπάρχουν.

Έρχεται ένας Χειμώνας γεμάτος εξελίξεις. Με την ευκαιρία αυτή να θυμίσω (σε ημερομηνίες) τις υποχρεώσεις στις διαβιβάσεις του myDATA.

Υποχρεώσεις σε συναλλαγές του 2022*

31/10/2023
Διαβίβαση από τον Λήπτη για το έτος 2022 ( Έξοδα, Έσοδα Αυτοτιμολόγησης )
Διαβίβαση εγγραφών μισθοδοσίας 2022
30/11/2023 Διαβίβαση αποκλίσεων και παραλείψεων από τον Λήπτη για το έτος 2022
31/12/2023 Διαβίβαση σε λογιστικές εγγραφές Εσόδων - Εξόδων για την συμφωνία μεταξύ my data και Ε3 με το Ε3 της δήλωσης εισοδήματος του 2022
01/01/2024 Διαβίβαση παραστατικών σε πραγματικό χρόνο - Αυθημερόν και όχι όπως σήμερα που τα στέλνουμε μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας.

Υποχρεώσεις σε συναλλαγές του 2023*

28/02/2024 Διαβίβαση από τον Εκδότη για το έτος 2023 ( σε Έσοδα, Αυτοτιμολόγηση, Τίτλοι κτήσης )
31/03/2024 Διαβίβαση από τον Λήπτη για το έτος 2023 ( σε Έξοδα, Έσοδα Αυτοτιμολόγησης  )
Διαβίβαση εγγραφών μισθοδοσίας 2023
30/04/2024 Διαβίβαση αποκλίσεων και παραλείψεων από τον Λήπτη για το έτος 2023
30/06/2024 Διαβίβαση σε λογιστικές εγγραφές Εσόδων - Εξόδων για την συμφωνία μεταξύ my data και Ε3 με το Ε3 της δήλωσης εισοδήματος του 2022

*Δεν πιστεύω ότι τελικά θα  τηρηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μας περιμένει με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών. Άλλωστε, ο ίδιος δήλωσε εχθές ότι δεν θα αναγνωρίζονται έξοδα εάν δεν είναι δηλωμένα στο myDATA και αυτό θα γίνει από το 2024.
Από το 2024; Προσωπικά πιστεύω ότι εάν η ΑΑΔΕ δεν διορθώσει πλήρως το σύστημα και εάν όλα δεν δουλεύουν άψογα στην πλατφόρμα τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και σε επίπεδο εξόδων, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί καμία τέτοια ρύθμιση και κανένα πρόστιμο, τόσο απλά.

Ξεκινώ την εβδομαδιαία ανασκόπηση με τα σημαντικότερα που μας απασχόλησαν ξεκινώντας φυσικά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και όσα ακολούθησαν την επόμενη ημέρα.
 

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες, αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έσοδα και έξοδα μόνο μέσα από mydata

 • Τα σημαντικότερα από αυτά :

  ✔ Το market pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, όμως μόνο για Θεσσαλία και 'Εβρο.
  ✔ Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα.
  ✔ Από τον Απρίλιο του 2024 θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
  ✔ Τον Ιανουάριο θα δοθεί έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά από το νόμο Κατρούγκαλου.
  ✔ Από 1.1.2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.
  ✔ Από 1.1.2024 τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις από 3 ή περισσότερα ακίνητα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  ✔ Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα επεκταθούν σε όλη τη λιανική αγορά υποχρεωτικά. Επίσης, οι αγοροπωλησίες ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές και καταργούνται οριστικά τα μετρητά.
  ✔ Δρομολογούνται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα δηλωμένα έσοδα του φορολογούμενου δεν θα μπορεί πια να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση.
  ✔ Ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπολογίζονται μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.
  ✔ Από τον Ιανουάριο ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
  ✔ Οι λιανικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά που απαγορεύονται στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους του.
   

Για το ξεπάγωμα των τριετιών δείτε : Επίδομα προϋπηρεσίας (3ετίες) – 10 επίκαιρες απαντήσεις με όλες τις αλλαγές από 1.1.2024 (παραδείγματα)  και  Υπ. Εργασίας: Σημεία συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη για ξεπάγωμα τριετιών, κατάργηση της ποινής 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων, κ.ά.

Για τα μέτρα που αφορούν τη φοροδιαφυγή :  Χατζηδάκης - Δεν θα αναγνωρίζονται έξοδα εάν δεν είναι δηλωμένα στο myDATA και αυτό θα γίνει από το 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Αναλυτικά οι προτεινόμενες διατάξεις

Μητρώο Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων - Από 22.9.2023 και 26.9 οι πρώτες υποβολές

 • Με την απόφαση  Α. 1137/2023, συστήνεται και τηρείται στην ψηφιακή πύλη myAADE Μητρώο Μέσων Πληρωμών (POS) και ορίζεται η διαδικασία της συνεχούς επικαιροποίησής του. Ειδικότερα, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο:
  από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS.

  Πρώτη διαβίβαση στοιχείων
  Κατά την πρώτη εφαρμογή γίνεται διαβίβαση των στοιχείων του άρθρου 3 της Α. 1137/2023 στην ΑΑΔΕ για το σύνολο των ενεργών μέσων πληρωμών. Σε κάθε επόμενη υποβολή διαβιβάζονται μόνο τα στοιχεία κάθε προσθήκης/μεταβολής/διαγραφής εντός του διαστήματος αναφοράς.

  1. Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers)

  ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΒΟΛΗ 22.09.2023
  ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΑ POS ΤΗΝ 10.09.2023

  Στην περίπτωση των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (Αcquirers) ως ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται η 22α Σεπτεμβρίου 2023 με υποβαλλόμενα στοιχεία τα σχετικά με τα ενεργά Μέσα Πληρωμών κατά την 10η Σεπτεμβρίου 2023.
  Για το χρονικό διάστημα από τις 11 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται έως και την 5η Οκτωβρίου 2023.

  2. Πάροχοι Μέσων Πληρωμών (NSPs)

  ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΒΟΛΗ 26.09.2023 ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΑ POS ΤΗΝ 10.09.2023

  Στην περίπτωση των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs) ως ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται η 26η Σεπτεμβρίου 2023 με υποβαλλόμενα στοιχεία τα σχετικά με τα ενεργά Μέσα Πληρωμών κατά την 10η Σεπτεμβρίου 2023.
  Για το χρονικό διάστημα από τις 11 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται έως και την 5η Οκτωβρίου 2023.

  Χρόνοι διαβίβασης στοιχείων

  Η διαβίβαση των στοιχείων από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), λαμβάνει χώρα:

  Έως και την 15η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 1η έως και την 10η ημέρα του ιδίου μήνα.
  Έως και την 25η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 11η έως και την 20ή ημέρα του ιδίου μήνα.
  Έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 21η έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

 

BEFIT - Εγκρίθηκαν οι νέοι φορολογικοί κανόνες για τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

 • Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 2 νέες οδηγίες για τη μείωση του κόστους φορολογικής συμμόρφωσης για μεγάλες, επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Η πρόταση, που ονομάζεται «Business in Europe: Framework for Income Taxation» (BEFIT).
  Η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής εισαγάγει ένα κοινό πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων στην Ένωση
  Συγκεκριμένα
  - Οι εταιρείες που είναι μέλη του ίδιου ομίλου θα υπολογίζουν τη φορολογική τους βάση σύμφωνα με ένα κοινό πλάισιο κανόνων.
  - Οι φορολογικές βάσεις όλων των μελών του ομίλου θα συγκεντρωθούν σε μία ενιαία φορολογική βάση.
  - Κάθε μέλος της ομάδας BEFIT θα έχει ένα ποσοστό της συνολικής φορολογικής βάσης που υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των φορολογητέων αποτελεσμάτων των τριών προηγούμενων χρήσεων.

  Οι νέοι κανόνες θα είναι υποχρεωτικοί για ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ με ετήσια ενοποιημένα έσοδα τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και όπου η τελική μητρική οντότητα κατέχει τουλάχιστον το 75% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των δικαιωμάτων που παρέχουν δικαίωμα κέρδους.

  Με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα φορολογούνται με τους συντελεστές που ισχύουν στα κράτη μέλη στα οποία αυτές και οι θυγατρικές τους έχουν εγκατάσταση, αλλά θα φορολογούνται σύμφωνα με ένα νέο σύστημα κοινό για όλες.

  το θέμα σχολιάστηκε και στο briefing της εβδομάδας

   

Αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών οφειλών, πλειστηριασμών κ.ά. για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023

 • Λόγω των μεγάλων πυρκαγιών του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά και εξαιτίας των βιβλικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, δόθηκαν παρατάσεις σε μια σειρά υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης αναστολές καταβολών εισφορών, βεβαιωμένων οφειλών, κ.λπ. Προκειμένου να παρακολουθούν οι συνάδελφοι τις όποιες αλλαγές, καθώς και ό,τι νεότερο υπάρχει γύρω από τα θέματα αυτά, ο κόμβος προχώρησε στη σύνταξη χρηστικών πινάκων έτσι ώστε να είναι συγκεντρωμένο όλο το υλικό ανά κατηγορία. Το σχετικό άρθρο θα ανανεώνεται με νέο υλικό όταν παρίσταται ανάγκη.

  το θέμα σχολιάστηκε και στο briefing της εβδομάδας

   

Ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και προθεσμίες ανάρτησης στο ΓΕΜΗ των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2022

 • Με το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται παράταση κατά πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες στις προθεσμίες διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά το πέρας της διαβούλευσης.

  Προσοχή θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να ψηφιστεί η διάταξη γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας...
  Εάν ψηφιστεί η
  απώτατη ημερομηνία για την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων νομικών προσώπων (με χρήση από 1.1 έως 31.12) για το έτος 2023
  θα μεταφερθεί για την 30η Οκτωβρίου 2023

  το θέμα σχολιάστηκε και στο briefing της εβδομάδας

   

 

 

Briefing


Το briefing της εβδομάδας - Γενικές συνελεύσεις, BEFIT, Εργασιακό νομοσχέδιο, ΔΕΔ κ.ά. (15.09.2023)

 

Πλημμύρες Θεσαλίας


ΑΑΔΕ: Ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην Αρωγή

Υπ. Ανάπτυξης: Ενέργειες για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας

ΔΥΠΑ: Παράταση του προγράμματος κατάρτισης εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές της κακοκαιρίας Daniel

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αναστολή προθεσμιών αξιολόγησης οφειλέτη στις Π.Ε. Μαγνησίας, Σποράδων, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων έως 10 Νοεμβρίου

Πως θα δοθεί η ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς, τα ποσά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναλυτικά - Έως 9.10.2023 οι αιτήσεις

Υπ. Ανάπτυξης: Kαθορισμός ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία. Η απόφαση   → 80954/12.9.2023

✏ Δ1γ/Γ.Π/οικ.47636/14.9.2023 Οδηγίες για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας κατά την προετοιμασία και παροχή γευμάτων, καθώς και κατά την παροχή συσσιτίων σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες

✏ Δ1(α)/ΓΠ.οικ.47627/14.9.2023 Οδηγίες προστασίας της δημόσιας υγείας μετά από πλημμύρα προς τις υπηρεσίες για πολίτες

 

 

Επισημάνσεις - αρθρογραφία - ΔΕΔ


Άρθρα Καταθέσεις ιδιοκτητών σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Η ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών ανοίγει την πόρτα στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου - H ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών για την κάλυψη δαπανών διαβίωσης δεν αποτελεί δηλούμενο εισόδημα που προβλέπει η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν. 4172/2013

Δαπάνες διαφήμισης άρθρου 22Γ ΚΦΕ - Τα έντυπα διαφημιστικών φυλλαδίων και η διανομή τους, δεν συγκαταλέγονται και δεν πληρούν την έννοια της υπαίθριας διαφήμισης

50 εκατομμύρια ευρώ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Daniel

ΕΕΤ: Αναστολή υποχρέωσης καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις πληγεισών περιοχών έως 31/12

Πρόστιμο εκπρόθεσμων δηλώσεων - Πρόστιμα για παραποίηση Φορολογικών Μηχανισμών - Τεκμήριο διαβίωσης σε εταίρο/νόμιμο εκπρόσωπο για όχημα της εταιρείας

Αφανής εταιρεία - Δεν είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από αφανή εταιρεία για φορολόγηση αυτής με το συντελεστή των νομικών προσώπων

ΦΠΑ δωρεών για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου καθώς επίσης και από την πρόσφατη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας Daniel που έπληξε τον Θεσσαλικό κάμπο

Λογιστικές διαφορές - Οι δαπάνες κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος εκπίπτουν στη χρήση που πραγματοποιούνται και δεν αποσβένονται ως άυλα περιουσιακά στοιχεία

Έμμεση τεχνική λόγω μη έκδοσης μιας απόδειξης η οποία ανιχνεύθηκε μετά από έλεγχο με την μέθοδο κλειστής αποθήκης - Η κατάσχεση των βιβλίων και στοιχείων δύναται να γίνει, χωρίς όμως να είναι απολύτως απαραίτητη, προς διασφάλιση της αποδεικτικής αξίας των βιβλίων και στοιχείων - Μη εξόφληση με τραπεζικό μέσο τιμολογίων κάτω των 500 ευρώ από τον ίδιο προμηθευτή στην ίδια ημέρα (θεωρήθηκαν ως μια συναλλαγή)
 


 

■.....Pass


Market Pass 2 - Ανοικτό το σύστημα για νέες αιτήσεις και διορθώσεις - Όλες οι λεπτομέρειες

Υouth Pass: Στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων 

Τα νέα της ΑΑΔΕmyAADE: Εκτός λειτουργίας την Τρίτη 19/09 από 14:00-00:00 λόγω αναβάθμισης

ΑΑΔΕ - Φορολογικός Λογαριασμός: Διαθέσιμη η μηνιαία ενημέρωση Αυγούστου


 

Δηλώσεις


Χ. Θεοχάρης: «Εάν ο καταθέτης παίρνει επιτόκιο 0,30 ή 0,60% από την τράπεζά του, μπορεί να πάρει 4% από το Ελληνικό Δημόσιο»

 

Εργατικά Ασφαλιστικά - ΔΥΠΑ


Ασφαλιστικές εισφορές εργατών γης αμειβόμενων με εργόσημο και ασκούν παράλληλα μη μισθωτή δραστηριότητα ή μισθωτή απασχόληση για τα έτη 2017-2019 .
Η
εγκύκλιος  → Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 45/2023

ΔΥΠΑ: 55.000 voucher ενεργοποιήθηκαν σε 2 εβδομάδες λειτουργίας του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2023

Γεωργιάδης: Την επόμενη Τετάρτη η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου - Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα δοθεί κανονικά το μήνα Ιανουάριο

ΔΥΠΑ: 115 επιχειρήσεις με πάνω από 2.700 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη στις 15-16 Σεπτεμβρίου


 

Κλαδικά


ΕΦΕΕΑ: Αίτημα για παράταση υποβολής δηλωτικών υποχρεώσεων και για λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων

ΒΕΑ - Επιτακτική ανάγκη για νέα ρύθμιση οφειλών - Αποτελέσματα έρευνας

ΠΟΛ: Αποφάσεις για απεργιακή κλιμάκωση, συμμετοχή στο συλλαλητήριο εργατικών σωματείων και στήριξη των πλημμυροπαθών

ΕΚΕΛΦΑ: Σχετικά με τις παρατάσεις για τις δηλωτικές υποχρεώσεις των συναδέλφων λογιστών στις περιφέρειες που έχουν υποστεί καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές

Σύλλογος Λογιστών Αρκαδίας - Το πλάνο των δηλωτικών προθεσμιών χρήζει άμεσου επαναπρογραμματισμού

ΠΟΦΕΕ: Επιτακτική η άμεση ανακοίνωση παράτασης όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel


 

ΣτΕ - ΔΕΕ -Α.Π.


ΣτΕ 2197/2022 Εικονικά φορολογικά στοιχεία - Παντελώς αμέτοχο στη συναλλαγή πρόσωπο - Αόριστη νομική έννοια

ΣτΕ 973/2023 Μη κερδοσκοπική επιχείρηση - Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του νομικού προσώπου δεν αίρεται, εξάλλου, εκ μόνου του λόγου ότι, κατά την άσκηση της δραστηριότητας του - και, ιδίως, εκείνης που αναπτύσσει στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των καταστατικών του σκοπών - προέκυψαν έσοδα ή ακόμα και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα εφόσον, πάντως, τα έσοδα ή τα πλεονάσματα αυτά διατίθενται για την περαιτέρω προώθηση των εκ του καταστατικού καθοριζόμενων σκοπών του και δεν διανέμονται, κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο, στα μέλη του - Η φορολογική αρχή πρέπει να τεκμηριώσει την απώλεια του κερδοσκοπικού χαρακτήρα του νομικού προσώπου

ΣτΕ 110/2023 Περικοπές συντάξεων περιόδου 1/7/2015 – 31/7/2016


ΣτΕ Ολ 1527-9/2023: Πρότυπη δίκη. Περικοπές αποδοχών των ερευνητών των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων της περ. 22 της υποπαρ. Γ.1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012.

 

 

Λοιπά ενδιαφέροντα


ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτυχής ολοκλήρωση συλλογής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023

ΕΦΕΠΑΕ: Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έργων και προθεσμίας υποβολής αιτήματος επαλήθευσης για τη Δράση «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν»

Παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους»

 

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις 


✏ Χορήγηση άδειας εγγεγραμμένου παραλήπτη και άδειας περιστασιακά εγγεγραμμένου παραλήπτη προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης

Ο. 3053/13-09-2023 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου και του άρθρου τρίτου της ΠΝΠ της 10ης Σεπτεμβρίου 2023 (A' 150) «Επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Ο.3050/11-09-2023 Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων που αφορούν στην αποζημίωση της παρ. 12 του άρθρου 221 του ν. 4412/2016 (Α΄147) σε μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διενέργειας διαγωνισμών των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 


 Ε/1025/13.9.2023 Τροποποίηση-συμπλήρωση της υπό στοιχεία Ε/299/21-04-2023 κοινής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων περιφερειακού και τοπικού τύπου» (Β’ 2674) 

Αρωγή  - Αποζημιώσεις, φυσικές καταστροφές


Επιχορήγηση πληγέντων από πλημμύρες και ανεμοστρόβιλο από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην Π.Ε. Ζακύνθου . Η απόφαση   → 17301/12.9.2023

17252/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325 Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πυρκαγιές: α) της 9ης Αυγούστου 2023, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, β) της 19ης Αυγούστου 2023, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γ) της 21ης Αυγούστου 2023, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, Ροδόπης και Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δ) της 22ας Αυγούστου 2023, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής. 

Καθορισμός επιχορήγησης πληγέντων από πλημμύρες της 19ης.09.2019 Δήμων Λαγκαδά και Παύλου Μελά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης . Η απόφαση   → 132095 ΕΞ 2023Εύχομαι σε όλους καλό Φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης