Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΚΤ: Αναμενόμενη η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% - Προβληματίζει ο παρατεταμένος πληθωρισμός

14 Σεπτέμβριου 2023 Σχόλια
ΕΚΤ: Αναμενόμενη η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% - Προβληματίζει ο παρατεταμένος πληθωρισμός
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πραγματοποίησε σήμερα την τέταρτη διαδοχική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και δέκατη συνολικά από τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε την εκστρατεία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και τους θεσμικούς φορείς καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να ‘τραυματίσει’ (με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων) τις οικονομίες.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ (euribor) βρίσκεται πλέον σε ιστορικό υψηλό, στο 4%, το υψηλότερα επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, από το ιστορικό χαμηλό που ήταν μόλις 14 μήνες πριν στο -0,5%. Ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε το 5,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Προβληματίζει ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται πάλι να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης