Γεωργακόπουλος: Δεν θα μπουν νέοι φόροι

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Οκτώβριος 2010
Χωρίς νέα φορολογικά μέτρα αλλά με «κυνήγι» της φοροδιαφυγής θα καλυφθούν οι διαφορές από την αναθεώρηση του ελλείμματος που πρόκειται να κάνει η Eurostat επισήμανε ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών κ Δ Γεωργακόπουλος. Taxheaven.gr

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα μπουν νέοι φόροι           

 
 Χωρίς νέα φορολογικά μέτρα αλλά με «κυνήγι» της φοροδιαφυγής θα καλυφθούν οι διαφορές από την αναθεώρηση του ελλείμματος που πρόκειται να κάνει η Eurostat επισήμανε ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών κ Δ Γεωργακόπουλος.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ υπογράμμισε ότι: «πιστεύω ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, και δεν μπορεί να μπουν νέοι φόροι, γιατί αν μπουν και νέοι φόροι καταλαβαίνετε ότι τότε η αγορά θα ασφυκτιά ακόμη περισσότερο, πέραν από αυτήν την δυσκολία που έχει σήμερα, και το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που περιμένουμε. Να έχετε υπ'Α όψιν σας, ότι όταν μπαίνουν πάρα πολλοί φόροι τότε υπάρχει η λεγομένη φορολογική κόπωση αφ'Α ενός, αφ'Α ετέρου δε μειώνεται η κατανάλωση και μειουμένης της κατανάλωσης δημιουργείται το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο το οποίο επιδιώκεις, δηλαδή αν αυξήσεις τον ΦΠΑ κατά 20% και μειωθεί η κατανάλωση 20% δεν πιάνεις τίποτα» .

    Σε ότι αφορά τα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα ο κ Γεωργακόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή. «Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, οι οποίο έλεγαν μέχρι τον Σεπτέμβρη ότι το έλλειμμα είναι 6% και το έλλειμμα πάει στο 16%, τα δε χρήματα τα οποία θα βρεθούν, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, θα πρέπει να μαζευτούν από τα έσοδα από τους φορολογικούς πόρους. Είναι το κυνήγι της φοροδιαφυγής, οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος να είναι να είμαστε συνεπείς».

    Ο κ Γεωργακόπουλος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σκέψη να αναβληθεί για 6 μήνες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και η άμεση ένταξη από το νέο έτος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών 6.000 οικισμών που αυτή τη στιγμή δεν είναι στο σύστημα και οι αξίες των ακινήτων είναι υποεκτιμημένες , με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει απώλειες εσόδων από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας. Είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά «Να σας πω κάτι, η αγορά είναι τόσο πεσμένη που πιστεύω ότι μια αύξηση στα πλαίσια των αγοραίων αξίων αυτήν την στιγμή, θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα και είναι σκόπιμο, το ξανασκεφτόμαστε αυτό, έτσι ώστε να πάνε λίγο πιο πίσω έτσι ώστε να προσαρμοστεί και η αγορά στα νέα δεδομένα και το σύστημα να είναι πιο ολοκληρωμένο, θα μπούνε όμως νέες περιοχές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών από 01/01».

Πηγή: Express.gr