Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΣΚΟΥΡΗ

18 Οκτώβριου 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : [email protected]
 
 Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2010

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS»
 ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΣΚΟΥΡΗ

 

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων τι θα σημαίνει για τη χώρα;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πριν από λίγους μήνες, η χώρα μας βρέθηκε κοντά στο να μην μπορεί να αποπληρώσει τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις. Σήμερα, δεχόμαστε συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει ο Ελληνικός λαός στο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας μας εφαρμόζοντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας. Και αυτό ακριβώς υποδηλούν και οι δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων. Οποιαδήποτε, όμως, επίσημη σχετική συζήτηση είναι μακριά και σε κάθε περίπτωση θα στηριχθεί μόνο στη δική μας επιτυχία, στη μείωση των ελλειμμάτων, στην ανάκαμψη της ανάπτυξης, σε όλα αυτά που θα δημιουργήσουν ξανά ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, δεν θα βγούμε από το μνημόνιο το 2013, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το 2013 η Ελλάδα θα είναι μία χώρα με καλύτερα δημόσια οικονομικά, και με πιο ισχυρή οικονομία. Το Πρόγραμμα προβλέπει όχι μόνο τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά και την υλοποίηση όλων εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα διασφαλίσουν ότι και η δημοσιονομική προσαρμογή και η ανάπτυξη που θα έρθουν θα είναι βιώσιμες. Άρα, το 2013 δεν θα έχουμε ανάγκη από νέα μνημόνια, αλλά από τη διατήρηση όλων αυτών που θα έχουμε φτιάξει με κόπο μέχρι τότε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι τελικά η Γερμανία αυτή τη φορά θα βοηθήσει με μικρότερες αντιδράσεις;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Γερμανία, όπως και κάθε άλλη χώρα που συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, περιμένει να δει το αυτονόητο: ότι κάνουμε αυτό που πρέπει για να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο, ότι κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πίσω τα χρήματα που μας δανείζουν. Η Γερμανία, που συμμετέχει, με τα περισσότερα χρήματα έχει έναν παραπάνω λόγο ανησυχίας. Όμως, βλέπουν ότι έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, βλέπουν ότι η προσπάθεια πιάνει τόπο και το αναγνωρίζουν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λιτότητα-και μάλιστα σκληρή- δεν θα συνεχιστεί μετά το 2013 κ. Υπουργέ;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε είναι εμπροσθοβαρές. Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας και της προσαρμογής επιτυγχάνεται τα πρώτα δύο χρόνια, ακριβώς για να βγούμε το συντομότερο δυνατό από τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που είμαστε σήμερα. Τώρα κλείνουμε τον πρώτο χρόνο και όλα δείχνουν ότι κλείνουμε με επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Άρα δεν έχει νόημα να μιλάμε με όρους «σκληρής λιτότητας» μετά το 2013. Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε και έχουμε ήδη σοβαρές ενδείξεις γι αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, σας κατηγορεί ότι με τις διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, σημαίνει «μόνιμη εγκατάσταση» της τρόικα στη χώρα μας.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει διαρκώς στη μιζέρια. Καλλιεργεί την απαισιοδοξία και το φόβο θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν ποια κυβέρνηση πήρε τη χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5% και την παρέδωσε με ύφεση, ποια κυβέρνηση πήρε το χρέος στα 170 δισεκατομμύρια και το παρέδωσε πάνω από 300, ποια Κυβέρνηση είπε ψέματα για τα δημοσιονομικά στοιχεία και κατέστησε τη χώρα έρμαιο κερδοσκόπων, ποια κυβέρνηση πρόσβαλλε τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας καθιστώντας το ελληνικό ομόλογο το πιο αναξιόπιστο χαρτί στις αγορές. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, αν ποτέ συζητηθεί και αποφασιστεί, θα είναι απόδειξη εμπιστοσύνης και ανταμοιβή για τις σημερινές μας προσπάθειες και για ό,τι θα έχουμε επιτύχει. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πτώση των spreads και οι τελευταίες θετικές εκθέσεις για την οικονομία φέρνουν πιο κοντά την έξοδο στις αγορές το 2011 κ. Υπουργέ; Και πότε την υπολογίζετε;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αποκλιμάκωση των spreads είναι θετικό σημάδι. Στόχος μας είναι να βγούμε ξανά στις αγορές ομολόγων το συντομότερο δυνατό και ιδανικά πριν εξαντληθεί ο δανεισμός από το μηχανισμό στήριξης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία στόχος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε κάτι για τους μικροσυνταξιούχους και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, όπως σας είχε ζητήσει από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι και θα γίνει αμέσως μόλις το επιτρέψουν τα μεγέθη του Προϋπολογισμού.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως, πάντως, τις διαβεβαιώσεις που δίνετε, ακόμα και στο κόμμα σας πιστεύουν πως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το σχέδιο Προϋπολογισμού θα είναι τελείως διαφορετικό από το προσχέδιο…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για πρώτη φορά, έχει κατατεθεί ένα τόσο λεπτομερές προσχέδιο Προϋπολογισμού, όμως όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι απολύτως όμοια τα στοιχεία μεταξύ προσχεδίου και οριστικού σχεδίου. Και ο λόγος δεν είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ότι μεσολαβεί μια συζήτηση στη Βουλή, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, μεσολαβούν στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δύο επιπλέον μηνών που μας δίνουν μια πιο ακριβή εκτίμηση για το κλείσιμο του έτους και ειδικά φέτος μεσολαβεί και ένα ξεκαθάρισμα των λογαριασμών γενικής κυβέρνησης με την ένταξη μιας σειράς δημοσίων οργανισμών στο έλλειμμα και στο χρέος που έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια, αλλά δεν εντάχθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, το τεράστιο έλλειμμα στα έσοδα, προϊδεάζει για νέα μέτρα…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η υστέρηση των εσόδων - που δημιουργήθηκε κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - έχει αρχίσει να καλύπτεται και θα καλυφθεί πιστεύουμε πλήρως έως το τέλος του έτους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το έλλειμμα; Και γιατί δεν τα καταφέρατε ακόμα με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι γνωστά τα προβλήματα και οι αδυναμίες του φορολογικού μας συστήματος. Παρά το γεγονός ότι κάποιες δραστηριότητες προχώρησαν πολύ γρήγορα, όπως η δουλειά που γίνεται στους ελέγχους από το ΣΔΟΕ και οι διασταυρώσεις από τη ΓΓΠΣ, τμήματα της φορολογικής διοίκησης άργησαν να προσαρμοστούν. Όλες οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις έχουν γίνει ή έχουν προχωρήσει και ήδη βλέπουμε ότι τα έσοδα ανακάμπτουν ξανά και ο μηχανισμός επιταχύνει τους ρυθμούς τους στις βεβαιώσεις και στις εισπράξεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των ΔΕΚΟ αποτέλεσαν για πολλούς σοκ. Υποθέτουμε ότι θα οδηγηθούμε σε μείωση του κόστους αυτού …

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από το 2010 ισχύει το πλαφόν στο ύψος των αμοιβών των στελεχών του δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, ενώ οι οριζόντιες προσαρμογές στις αποδοχές εφαρμόζονται και σε αυτές. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2010 έχουμε εξοικονόμηση στις ΔΕΚΟ τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις κινήσεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα πόλωσης ευνοεί την οικονομία; Και μήπως πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλία για συνεννόηση και συναίνεση; Ανεξαρτήτως του τι κάνει η αντιπολίτευση…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αντιπολίτευση έχει σαφή στρατηγική πόλωσης. Είναι η τακτική που ακολουθεί όλους αυτούς του μήνες και είναι η τακτική που πιστεύει - λανθασμένα -- ότι θα της εξασφαλίσει επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι μεγάλη απογοήτευση να βλέπεις μπροστά στα τόσο σοβαρά προβλήματα, στις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για τη σωτηρία της χώρας μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος να επιχειρεί απλώς να αποκτήσει κομματικό όφελος. Οι πολίτες αυτής της χώρας θεωρώ ότι απορρίπτουν αυτή την τακτική.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν λάθος, τελικά, η προεκλογική σας στρατηγική του «λεφτά υπάρχουν»;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εσείς θεωρείται ότι δεν υπάρχουν λεφτά; Τι ακριβώς είναι αυτά τα σκάφη και οι βίλες που δεσμεύουμε για χρέη στο Δημόσιο; Τα εκατοντάδες εκατομμύρια από ληξιπρόθεσμες οφειλές που βλέπουμε να μπαίνουν στα ταμεία φέτος, γιατί τα κυνηγάμε και τα εισπράττουμε; Το περισσότερο από 1 δισ. ευρώ που έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε από τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του κράτους; Δεν είναι λεφτά τα χρήματα που έχουν αρχίσει να εξοικονομούνται από την πολιτική μας για το φάρμακο; Λεφτά δεν υπήρχαν στα ταμεία του κράτους και υπάρχουν ευθύνες για αυτό. Αλλά μια μείωση του ελλείμματος πάνω από 12 δισ. ευρώ που θα επιτύχουμε φέτος προέρχεται κατά ένα μόνο μικρό μέρος από περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι δουλειά που γίνεται για να βρεθούν λεφτά από εκεί που τα έχανε το κράτος όλα αυτά τα χρόνια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια, εσείς προσωπικά τι ξέρατε για την οικονομική κατάσταση; Γιατί η εκτίμηση των πολιτών είναι ότι όλοι γνωρίζατε, άλλος σε μικρότερο, άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι εύκολη η ισοπέδωση που επιχειρείται, αλλά δυστυχώς είναι φθηνός λαϊκισμός. Γνωρίζαμε ότι η χώρα είχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και ότι το έλλειμμα θα άγγιζε διψήφιο νούμερο - και μάλιστα το είχαμε πει πολλές φορές και προεκλογικά. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πόσο πολύ είχε εξαντλήσει με τα ψέματά της η προηγούμενη κυβέρνηση το χρόνο που ήταν διατεθειμένοι να μας δώσουν οι εταίροι μας στην ΕΕ και κυρίως οι αγορές.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ηγεσία της Ν.Δ. εξακολουθεί να σας καλεί να ζητήσετε συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή. Αλήθεια, πιστεύετε ότι κάνατε «φάουλ» φωτογραφίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό, ότι αυτόν εννοούσε ο Γιούνκερ;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τι υποκριτική που είναι αυτή η συζήτηση! Μια βδομάδα τώρα συζητάμε ποιον εννοούσε ο κ. Γιούνκερ και αν πρέπει ή όχι να ζητήσω συγγνώμη. Αντί να συζητάμε για το γεγονός ότι το 2004 η Ελλάδα ήταν 49η στη διεθνή κατάταξη χωρών με βάση τη διαφθορά και το 2009 71η - 22 θέσεις κάτω! Ή για το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα και να κάνουν μία νέα αρχή για τη χώρα η σημερινή ηγεσία της ΝΔ καλύπτει πλήρως όλα όσα έγιναν την εξαετία του κ. Καραμανλή - και εξακολουθεί να βασίζει τις πολιτικές της στο ψέμα και την παραπλάνηση. Αντιλαμβάνομαι την επιμονή της ΝΔ να αλλάξει το θέμα της συζήτησης αλλά τόσο πολύ υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξεταστική για την οικονομία θα κάνετε τελικά;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η εξεταστική θα είναι για την παραποίηση των στοιχείων από τη ΝΔ, όχι για την οικονομική πολιτική γενικά. Σας υπενθυμίζω ότι τα greek statistics είναι η βασική αιτία της απώλειας της εμπιστοσύνης από τις αγορές και τους εταίρους μας. Είναι ένα θέμα που το ερευνά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια σειρά από χώρες θέτουν ερωτήματα. Δεν είναι στοιχειώδης πράξη υπευθυνότητας για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αναζητήσει αν υπάρχουν ευθύνες για αυτό το γεγονός;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο να παραταθεί και για μετά το 2009, για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, όπως ζητά η Ν.Δ. το εξετάζετε;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η πορεία προς το μνημόνιο ήταν ένας αγώνας δρόμου, για να αποσοβήσουμε τη χρεοκοπία. Μέσα από αυτή τη συμφωνία η χώρα εξασφάλισε δάνειο 110 δισ. ευρώ. Μπορεί κανείς να διαφωνεί και να προκρίνει ως λύση τη χρεοκοπία της χώρας. Αλλά το μνημόνιο δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία συμφωνία δανεισμού με όρους. Όποιος θέλει, μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να ζητήσει την αποχώρηση από αυτή τη συμφωνία, και το Κοινοβούλιο και οι Έλληνες πολίτες θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν αυτή την πρόταση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αντ. Σαμαράς, πάντως, δηλώνει πως όταν λάβει την πλειοψηφία, η Ν.Δ. μια και μόνο Εξεταστική θα κάνει, για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Για τον Γ. Παπανδρέου και για εσάς, δηλαδή…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με άλλα λόγια, οι εμπρηστές κατηγορούν τους πυροσβέστες ότι δεν φρόντισαν να μην πιάσει φωτιά… Τα γεγονότα είναι γνωστά και το ποιος έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού δεν χρειάζεται μεγάλη διερεύνηση. Το ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνάδελφοί σας, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, εκτιμούν πως ίσως αποδειχτείτε η «Ιφιγένεια» του ΠΑΣΟΚ…

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνουμε το σωστό ως Κυβέρνηση, και αυτό που κάνουμε θα έχει αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος γι αυτό. Τα προσωπικά δεν με απασχολούν - δεν έχουν εξάλλου καμία απολύτως σημασία εδώ που είμαστε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιμείνω σε κάτι, κ. Υπουργέ; Η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να σας καταψηφίσουν, ώστε να αλλάξετε πολιτική μετά τις εκλογές. Από τις εκλογές τελικά θα λάβετε μήνυμα ή η πολιτική σας δεν αλλάζει ούτως ή άλλως;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν αλλάξουμε τη βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας η χώρα θα βρεθεί εκεί που ήταν το Μάιο - στο χείλος της αβύσσου. Άρα θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευτεί - και το οποίο μας διασφαλίζει απρόσκοπτη χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης, άνοιγμα των αγορών, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα και θα έχουν αποτέλεσμα οι θυσίες των πολιτών.

Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης