Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξημένες κατά 4.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος στον ΟΑΕΕ

18 Οκτώβριος 2010
Αυξημένες κατά 4.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος στον ΟΑΕΕ             

 ΚΑΤΑ 4.000 αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έως το τέλος του τρέχοντος έτος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνήθως κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 15.000 έως 16.000 επαγγελματίες. Φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα βάλουν λουκέτο και θα προτιμήσουν να συνταξιοδοτηθούν θα φτάσουν τους 18.000 έως 19.000. Αυτό αναμένεται να προσθέσει νέα προβλήματα στον ΟΑΕΕ, ο οποίος ασφυκτιά οικονομικά. Σημειώνεται ότι το 2010 ο Οργανισμός θα χρειαστεί επιπλέον πόρους της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, πέραν της κρατικής επιχορήγησης που ανερχόταν σε 600 εκατ. ευρώ. Το 2011 ο ΟΑΕΕ θα επιχορηγηθεί με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 800 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει τα χειρότερα, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων του να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν στον ΟΑΕΕ το ιλιγγιώδες ποσό των 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι 130.000 από αυτούς έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, άρα το ταμείο πιθανότατα να μην εισπράξει ποτέ τις οφειλές τους. Παράλληλα ο ΟΑΕΕ, που καλύπτει 1.200.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, εμφανίζει έλλειμμα στον κλάδο υγείας της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.

Προσπάθεια εξεύρεσης ακόμη και λίγων ευρώ

Η αγωνιώδης προσπάθεια της διοίκησης του ΟΑΕΕ για εξασφάλιση ακόμη και μικρών πηγών εσόδων σε σχέση με τις ανάγκες του, οδήγησε το δ.σ. του Οργανισμού στην απόφαση συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με μετρητά από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 με στόχο τη διατήρηση του ποσοστού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΕΕ για να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι θα καλυφθεί είτε από τις εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της ευνοϊκής ρύθμισης που θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 15 Οκτωβρίου είτε και από την επαναπώληση του πακέτου. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποφέρει στον ΟΑΕΕ κέρδη 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό, αφού ο ΟΑΕΕ λαμβάνει τώρα κάθε μήνα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η κίνηση διατήρησης και μικρής αύξησης του ποσοστού στην Εθνική τράπεζα θα του αποφέρει ενδεχομένως μηνιαίως λίγο πάνω από 160.000 ευρώ.

Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης