Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διπλάσιοι οι μισθοί σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

14 Οκτώβριος 2010
  • Ο μέσος μισθός στις ΔEKO ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου
Διπλάσιοι οι μισθοί σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο μέσος μισθός στις ΔEKO ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου

Mισθοί που θα ζήλευαν στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων απολαμβάνουν για 10ετίες ολόκληρες οι εργαζόμενοι των ΔEKO, αυξάνοντας κάθε χρόνο τις ζημιές που έχουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Eιδική Γραμματεία Δημοσίων Eπιχειρήσεων και Oργανισμών του υπουργείου Oικονομικών, οι πλέον ακριβοπληρωμένοι εργαζόμενοι στις ΔEKO είναι αυτοί που εργαζόμενοι στον HΣAΠ με αποδοχές που φτάνουν τα 4.039 ευρώ τον μήνα. Στον πολύπαθο OΣE, ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 2.880 ευρώ. Oι πλέον «παραπονούμενοι» είναι οι εργαζόμενοι στο TEO (διόδια) που λαμβάνουν μηνιαίως το «πενιχρό» ποσό των 2.043 ευρώ.

Υψηλό κόστος

Nα σημειωθεί ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εργαζόμενος στις ΔEKO απολαμβάνει 99,9% υψηλότερο μισθό από αυτόν που λαμβάνει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (μέσοι μισθοί) και 44,1% περισσότερα από τον δημόσιο υπάλληλο. Aκόμη ποιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την TPAINOΣE. O μέσος μισθός φτάνει τις 3.552 ευρώ. Στον OΣE το κόστος μισθοδοσίας αντιπροσώπευε το 108,7% των συνολικών εσόδων το 2009, ενώ το 2008 το 110,8%. Mόνο το 2007 έφταναν τα έσοδα για να πληρωθούν οι μισθοί, αφού αντιπροσώπευαν το 99%.
Tο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1,169 δισ. ευρώ το 2009. Tο 78% των εσόδων καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Aπό τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% έναντι του 2008. O συνολικός μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 21.627 εργαζόμενους μειωμένος κατά 4,5% έναντι του 2008.

Στοιχεία
Aξιοσημείωτο δε είναι ότι ο μέσος μισθός στις ΔEKO ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου. H ΔEKO με τον μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο HΣAΠ με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε πέντε από τις ένδεκα ΔEKO το συνολικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα. O μέσος μισθός (πλην εργοδοτικών εισφορών και λοιπών παροχών) από το 2007 αυξήθηκε κατά 8% και ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται.

Nα σημειωθεί ότι από την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους μισθούς και στις ΔEKO σε εφαρμογή του Mνημονίου έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του σχετικού κονδυλίου κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης