Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εξονυχιστικοί... έλεγχοι Eurostat για το έλλειμμα

7 Οκτώβριου 2010
  • OI Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν χθες ότι η Eurostat θα αναθεωρήσει σαφώς προς τα πάνω το ύψος του ελληνικού ελλείμματος και χρέους για το 2009, αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο επιπτώσεων στο έλλειμμα του 2010 και μην αποκλείοντας αναθεώρηση του μνημονίου, που σημαίνει φυσικά λήψη νέων μέτρων.
Εξονυχιστικοί... έλεγχοι Eurostat για το έλλειμμα             

Oι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν χθες ότι η Eurostat θα αναθεωρήσει σαφώς προς τα πάνω το ύψος του ελληνικού ελλείμματος και χρέους για το 2009, αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο επιπτώσεων στο έλλειμμα του 2010 και μην αποκλείοντας αναθεώρηση του μνημονίου, που σημαίνει φυσικά λήψη νέων μέτρων.

Ο εκπρόσωπος Tύπου του επιτρόπου Ολι Ρεν (οικονομικές υποθέσεις) φρόντισε χθες να ξεκαθαρίσει ότι στη δημοσίευση από τη Eurostat στις 22 Οκτωβρίου των οριστικών αποτελεσμάτων για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους των κρατών - μελών το 2009 , αναμένεται για την Ελλάδα αναθεώρηση των στοιχείων προς τα επάνω, με βάση την περίοδο 2006-2009, όπως, άλλωστε, είχε ανακοινώσει ο εν λόγω οργανισμός από τον περασμένο Απρίλιο. Ανέφερε ότι η Eurostat προέβη σε αρκετές έρευνες, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τις νέες ελεγκτικές εξουσίες που απέκτησε τον Αύγουστο. Και παρατήρησε ότι η Eurostat διαπίστωσε κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα ότι "παραμένουν ορισμένες αβεβαιότητες". Αυτό οδήγησε τον επίτροπο Ρεν να συστήσει στη Eurostat να στείλει ενισχυμένο κλιμάκιο στην Αθήνα προκειμένου να προβεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Το κλιμάκιο της Eurostat, που θα αναχωρήσει σύντομα για την Αθήνα, έχει εντολή "να σηκώσει κάθε πέτρα", προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα ελληνικά στοιχεία μέχρι τις 22 Οκτωβρίου και πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού 2011 στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανέφερε ο Αμαντέο Αλταφάιγ.

Ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επηρεάσει το αναθεωρημένο προς τα επάνω έλλειμμα του 2009 το 2010. "Επιφυλασσόμεθα", είπε, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση από τη Eurostat.

Ανοικτό άφησε και το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου. «Είναι νωρίς να απαντήσουμε... Είχαμε προβλέψει αυτή την πιθανότητα της αύξησης ελλείμματος και χρέους. Αν θα είναι μεγάλη ή μικρή δεν μπορώ να το πω, αλλά σαφώς μιλάμε για “καθαρή” αύξηση ελλείμματος και χρέους», κατέληξε ο Α. Αλταφάιγ.

Τον Απρίλιο 2010, η Eurostat προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα έχει το 2009 έλλειμμα ύψους 13,6% του ΑΕΠ και χρέος 115,1% του ΑΕΠ. Σε αστερίσκο, όμως, υπογράμμιζε τα εξής: "Η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων που δηλώθηκαν από την Ελλάδα, λόγω των αβεβαιοτήτων για το πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για το 2009, την κατάταξη ορισμένων οργανισμών του δημόσιου τομέα και την καταγραφή των swaps εκτός των αγορών (off-market). Η ολοκλήρωση της έρευνας που ανέλαβε η Eurostat για τα θέματα αυτά, σε συνεργασία με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων για το έτος 2009 κατά 0,3 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για το έλλειμμα και κατά 5 έως 7 μονάδες του ΑΕΠ για το χρέος"...

Η έρευνα για τα swaps αφορά τις συναλλαγές με το αμερικανικό τραπεζικό ίδρυμα Goldman Sachs το 2001, οι οποίες έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος του 2008.
Πηγή: www.express.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης