Κάθε χρόνο και νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα.

Οικονομικές Ειδήσεις

6 Οκτώβριος 2010
Taxheaven.gr

Κάθε χρόνο και νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα.

Με βάση την πορεία της κτηματαγοράς θα καθορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με το νέο σύστημα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε έτος -ακόμη και προς τα κάτω αν η αγορά ακολουθήσει πτωτική πορεία. Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μείωση του συντελεστή σε βασικά είδη, ενώ η τελική απόφαση για τις αλλαγές θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο.
 Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του νέου συστήματος είναι η σταδιακή διεύρυνσή του, ώστε να πιάσει όλες εκείνες τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός. Η αρχή θα γίνει από τα ακίνητα στις τουριστικές περιοχές, τα οποία σήμερα καταβάλλουν χαμηλούς φόρους.

Αναφορικά με το ΦΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την μετακύλιση ορισμένων βασικών ειδών στο χαμηλότερο συντελεστή, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6-6,5% από το νέο έτος. Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί το Νοέμβριο, ώστε να περιληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Δημόσια οικονομικά

Όσον αφορά στην πιθανότητα το έλλειμμα του 2009 να διαμορφωθεί τελικά ακόμη υψηλότερα και από το 13,6%, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η αύξηση να είναι μεγαλύτερη και από εκείνη που υπολόγιζε η Eurostat (επιπλέον 0,4% του ΑΕΠ). Συμπλήρωσε πάντως ότι η αύξηση, όποια κι αν είναι, δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Για το 2010 εμφανίστηκε να αισιοδοξεί για την πορεία των εσόδων, εκτιμώντας ότι η είσπραξη 14,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους είναι εφικτή. Το υπουργείο περιμένει σε επιπλέον έσοδα 600 έως 700 εκατ. ευρώ από την περαίωση φέτος και επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο από τα τέλη κυκλοφορίας.

Στο πεδίο των δαπανών, σημείωσε ότι έχουν μειωθεί οι διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την "άσπρη τρύπα" του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ακόμη συνεχίζεται η ροή των στοιχείων που έρχονται από ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, Ταμεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εφορίες

Το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε επίσης ότι ολοκληρώνεται η στελέχωση των εισπρακτικών υπηρεσιών. Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκαν 130 διευθυντές ΔΟΥ, ενώ αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις διευθυντών στις 20 εφορίες της Αττικής που παραμένουν ακέφαλες.

Το Νοέμβριο θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τον ανασχηματισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Παράταση για το "δημόσιο πυλώνα"

Όσον αφορά στις κρατικές τράπεζες, πηγή του υπουργείου δήλωσε ότι θα δοθεί παράταση 2-3 εβδομάδων για τις τελικές εισηγήσεις των συμβούλων.

Πηγή Ελευθεροτυπία