Προϋπολογισμός Πού θα βρουν λεφτά το 2011.

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Οκτώβριος 2010
Κάτω από ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από τη σημαντική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αλλά και άγχους για την απόκλιση των εσόδων, που δεν λέει να περιορισθεί, η κυβέρνηση καταθέτει αύριο στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού Το προσχέδιο θα ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις επιταγές του μνημονίου, Taxheaven.gr

Προϋπολογισμός Πού θα βρουν λεφτά το 2011.

Κάτω από ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από τη σημαντική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αλλά και άγχους για την απόκλιση των εσόδων, που δεν λέει να περιορισθεί, η κυβέρνηση καταθέτει αύριο στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού  Το προσχέδιο θα ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις επιταγές του μνημονίου, αν και έχει  πλέον διαφανεί ότι πολλές από τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, είτε έχουν ήδη ξεπερασθεί, είτε κρίνονται ως ανέφικτες. Πέραν αυτού και παρ' ότι διανύουμε ήδη τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να είναι επισφαλής η οποιαδήποτε προβολή της πορείας των μεγεθών του τρέχοντος προϋπολογισμού κατά την ολοκλήρωσή του. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς το προσχέδιο θα είναι ένας κατ' αρχήν μπούσουλας, ο οποίος ενδεχομένως να υποστεί σημαντικές αλλαγές τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν η τρόικα θα βρίσκεται και πάλι στη χώρα μας, για μία νέα αξιολόγηση, εν όψει της τρίτης δόσης του δανείου στήριξης.


Εκείνο πάντως που η τρόικα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο ποσοτικός στόχος για έλλειμμα μέχρι 18,5 δισ. ευρώ εφέτος είναι αδιαπραγμάτευτος, ανεξαρτήτως του πού θα «καθίσει» τελικώς η ύφεση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο ποσοστιαίος στόχος του ελλείμματος να είναι κάπως καλύτερος από το προβλεπόμενο 8,1%, αφού με το ΑΕΠ του Αυγούστου, τα 18,5 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με έλλειμμα 8%. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο ακόμη και για έλλειμμα 7,9% του ΑΕΠ. Ο ποσοστικός στόχος του ελλείμματος είναι εκείνος, πάντως, που δημιουργεί μία βάση εκκίνησης για τον προϋπολογισμό του 2011, έστω κι αν ακόμη ουδείς μπορεί με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι δεν θα χρειασθούν κάποια πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2010. Εναλλακτικά, μάλιστα, έχει αρχίσει να συζητείται είτε η περαιτέρω περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ, είτε η περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, είτε και τα δύο μαζί...

ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ
Στην τελευταία του έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στα 17,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης μνημονίου 17,3 δισ. ευρώ. Ομως, οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων φαίνεται να οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της σχετικής πρόβλεψης. Ετσι, το έλλειμμα του 2011 δεν αποκλείεται να μην ξεπερνά στην πρόβλεψη του προσχεδίου, το 7,3% του ΑΕΠ έναντι 7,6% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν προηγουμένως.
Υπό αυτά τα δεδομένα το προσχέδιο θα προβλέπει επιπλέον πόρους περί τα 7 δισ. ευρώ με τα 5 δισ. ευρώ να προέρχονται από το σκέλος των εσόδων και τα υπόλοιπα 1,6  έως 2 δισ. ευρώ από την περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών. Από το σύνολο της προσαρμογής αυτής τα 2,5 δισ. ευρώ αποτελούν την ουρά των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως: Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και η μείωση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού των επιδομάτων και των συντάξεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Αναλυτικότερα, ο προϋπολογισμός του 2011 θα προβλέπει:
- Αύξηση εσόδων κατά 4,5% ή περίπου 55 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να διαμορφωθούν το τρέχον έτος.
- Μείωση πρωτογενών δαπανών κατά 1,52%, οι οποίες και θα διαμορφωθούν στα 51,9 δισ. ευρώ, έναντι 52,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ανέλθουν εφέτος. Η αύξηση των τόκων θα είναι της τάξης του 18,94% και το σχετικό κονδύλι θα ανέλθει στα 15,7 δισ. ευρώ έναντι 13,2 δισ. εφέτος.
Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις τα καθαρά έσοδα το 2011 θα αυξηθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ θα προκύψει και νέα εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Τα μέτρα στα οποία θα στηριχθεί ο νέος προϋπολογισμός είναι τα παρακάτω:
- Η φορολόγηση των αυθαιρέτων με προσδοκώμενα έσοδα 800 εκατ. ευρώ.
- Η αύξηση του φόρου πολυτελείας με αναμενόμενη απόδοση 100 εκατ. ευρώ.
- Λογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος (50 εκατ. ευρώ).
- Δικαιώματα από τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. ευρώ) και άλλα 500 εκατ. ευρώ από πώληση αδειών για τα τυχερά παίγνια.
- Ειδική εισφορά σε πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ.
- Είσπραξη ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους (800 εκατ. ευρώ).
- Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (300 εκατ. ευρώ).
- Φορολογία των αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση με απόδοση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (11%) στο 13% για όλα τα προϊόντα. Πρόκειται για το πλέον πιθανό σενάριο αντικατάστασης του μέτρου της μετάταξης των προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή του 23%. Το μέτρο υπολογιζόταν ότι θα αποδώσει 1 δισ. ευρώ έσοδα. Με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, τα έσοδα θα είναι λιγότερα, αλλά εκτιμάται ότι θα ισοσκελισθούν από το σύνολο των εσόδων.
- Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013. Με την καθιέρωση των νέων τεκμηρίων υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 επαγγελματίες, που μέχρι σήμερα δήλωναν ετήσια εισοδήματα μικρότερα από το αφορολόγητο όριο και έχουν στην κατοχή τους ακριβές κατοικίες και πολυτελή αυτοκίνητα θα αναγκαστούν το επόμενο έτος να εμφανίσουν στην εφορία αν όχι τα πραγματικά, τουλάχιστον υψηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους στο Δημόσιο σε σχέση με αυτούς που πλήρωναν μέχρι σήμερα.
- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ. Πέραν των μεταβιβάσεων ακινήτων η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα σπρώξει προς τα πάνω μία φόρους όπως τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων, τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπαγωγή του φορολογουμένου στο τεκμήριο κύριας κατοικίας άνω των 200 τ.μ. ή στο τεκμήριο δευτερευουσών κατοικιών συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων.

Πηγή Κέρδος