Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροαπαλλαγές αντί επιδοτήσεων για επενδύσεις .

1 Οκτώβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Αναπτυξιακό νόμο με νέα αντίληψη, η οποία δεν θα βασίζεται στις επιδοτήσεις αλλά στο τρίπτυχο «φοροαπαλλαγές - επώνυμα προϊόντα- νέοι επιχειρηματίες», επεξεργάζεται και θα φέρει σε έναν μήνα στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ) κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Φοροαπαλλαγές αντί επιδοτήσεων για επενδύσεις .

Στη Βουλή ως το τέλος Οκτωβρίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Αναπτυξιακό νόμο με νέα αντίληψη, η οποία δεν θα βασίζεται στις επιδοτήσεις αλλά στο τρίπτυχο «φοροαπαλλαγές - επώνυμα προϊόντα- νέοι επιχειρηματίες», επεξεργάζεται και θα φέρει σε έναν μήνα στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ) κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, με εργαλεία τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «κύμα» εκατοντάδων νέων επιχειρηματιών, τριαντάρηδων και σαραντάρηδων, με όπλα τους την υψηλή πανεπιστημιακή μόρφωση και την εξωστρέφεια, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από μια μικρή μονάδα, με προοπτική να φθάσουν πολλοί από αυτούς να είναι ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων σε λίγα χρόνια.

Οι τομείς της οικονομίας όπου θα επενδύσουν οι νέοι επιχειρηματίες βρίσκονται και στα τρία στάδια της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, βιομηχανία-μεταποίηση, υπηρεσίες), με προοπτική εξαγωγών ή προέλκυσης τουριστών με έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία.

«Φιλοδοξούμενα δημιουργήσουμε ένα κύμα νέων επενδυτών. Θα καλέσουμε νέους επιστήμονες να ανοίξουν φτερά στην επιχειρηματικότητα» είπε και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιήσει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το νέο χρηματοδοτικό όργανο που θα δημιουργηθεί από τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ (στο οποίο το Δημόσιο θα εισφέρει 460 εκατ. ευρώ και αναμένει από τις τράπεζες τα διπλάσια), καθώς και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες «Jessica» και «Jeremie». Παρουσιάζοντας χθες τους άξονες της πολιτικής για το επόμενο διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «ακόμη και αν ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση, θα έχουμε αποτύχει, αν δεν αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο».

Στην αναπτυξιακή προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα είναι έτοιμος ως τα τέλη Οκτωβρίου και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα συμπράξουν το Δημόσιο και τράπεζες.

«Αρραβώνας» τραπεζών με το ΕΣΠΑ
Στα σχέδια του υπουργού Ανάπτυξης είναι ο «αρραβώνας» των τραπεζών με το ΕΣΠΑ, ώστε μέσω συγχρηματοδοτήσεων να προχωρήσουν πολλά προγράμματα που έχουν βαλτώσει. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι οι τράπεζες έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, ενώ το πρώτο τεστ θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» (επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών), στο πλαίσιο του οποίου το Δημόσιο διαθέτει 400 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες καλούνται να συνεισφέρουν άλλα 400 εκατ. «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και για τις ίδιες τις τράπεζες. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν» ανέφερε ο υπουργός.

Για το ΕΣΠΑ γίνεται ήδη προσπάθεια επιτάχυνσης των απορροφήσεων, ενώ το 2011 αναμένεται αναθεώρηση των προγραμμάτων και απλοποίηση των διαδικασιών όπου χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Συνολικά, μέσω του ΕΣΠΑ, στο διάστημα που απομένει ως το τέλος του 2011 το Δημόσιο θα διαθέσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στην αγορά και αναμένει άλλα 3-4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Για τα ΣΔΙΤ δήλωσε αντίθετος με την πρακτική με την οποία εφαρμόστηκαν ως τώρα και είπε ότι θα αναζητηθούν πιο ανταποδοτικά πεδία συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το 2011 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά, καθώς εκτίμησε πως η ύφεση θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο και σε αύξηση της ανεργίας. Για τον λόγο αυτόν, σημείωσε, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αντικυκλική πολιτική για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης