Αποτελέσματα live αναζήτησης

Είχε προεξοφληθεί η ύφεση στην Ευρωζώνη. Δεν αντέδρασαν με πανικό οι ευρωπαϊκές αγορές

8 Ιούνιου 2023 Σχόλια
Είχε προεξοφληθεί η ύφεση στην Ευρωζώνη. Δεν αντέδρασαν με πανικό οι ευρωπαϊκές αγορές
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σταθεροποιητική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο με αντίρροπες τάσεις


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ανοδικά οι αμερικανικές αγορές, μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ήπιες μεταβολές παρά το γεγονός ότι και επισήμως η Ευρωζώνη είναι σε ύφεση (δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικού ΑΕΠ είναι ο ορισμός) και σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης γύρω από τις 1.250 μονάδες είναι οι χρηματιστηριακές εικόνες της ημέρας.

Στην Αμερική, οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) κινούνταν λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος με οριακές ανοδικές μεταβολές. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX ισορροπούσε λίγο κάτω από τις 16.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC αυξάνονταν κατά 0,16%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,05% και ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 0,7%. Ο ολλανδικός AEX και ο ισπανικός IBEX υποχωρούσαν.

Στα υψηλά ημέρας διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης. Αδύναμος κρίκος ο ΟΤΕ. Πέρασε το πακέτο του 7,5% της EpsilonNet στην ΕΤΕ


Στο ελληνικό χρηματιστήριο, το ξέφρενο ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων και οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών έκαναν μία μικρή στάση. Οι αντίρροπες τάσεις μεταξύ δεικτοβαρών μετοχών επηρέασαν και τη συνολική εικόνα. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 140 εκατ. ευρώ) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 76 ήταν ανοδικές και οι 33 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,32% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των βιομηχανικών 2,1%, χρηματοοικονομικών προϊόντων 1,78%, προσωπικών-οικιακών προϊόντων 1,22% και πετρελαιοειδών 1,2% και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας -3,2%, τηλεπικοινωνιών -1% (ΟΤΕ) και τροφίμων-ποτών (-0,51%) λόγω Coca Cola. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η EpsilonNet με πάνω από 30 εκατ. Ευρώ συναλλαγές λόγω του πακέτου 7,5% που πέρασε στην ETE όπως είχε συμφωνηθεί, η Alpha Bank, η Jumbo, η Πειραιώς, ο ΟΤΕ και η Eurobank.

Η αυριανή και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, θα δείξει εάν η αγορά είχε προεξοφλήσει θετικά την αξιολόγηση της FITCH ή μάλλον ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αξιολόγησης δεν θα αξιολογήσει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα λόγω της προεκλογικής αβεβαιότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι εγχώριοι επενδυτές θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ισχυρή στήριξη στις 1.200 μονάδες Γενικού Δείκτη.  Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης