Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΔΣΑ: Αίτημα Υπ. Δικαιοσύνης προς το Υπ.Οικ. για εκτύπωση νέων μεγαρόσημων μετά την παρέμβαση της Ολομέλειας

ΔΣΑ: Αίτημα Υπ. Δικαιοσύνης προς το Υπ.Οικ. για εκτύπωση νέων μεγαρόσημων μετά την παρέμβαση της Ολομέλειας
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
https://www.dsa.gr

Σε συνέχεια της συνάντησης του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρη Βερβεσού, με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Σπυρόπουλο, όπου ετέθη το θέμα της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που παρουσιάζεται από την έλλειψη κινητών ενσήμων – μεγαρόσημων (βλ. σχετικά εδώ: http://bit.ly/3qxZuPN), ο Υπουργός Δικαιοσύνης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Πελαγίδη, με την οποία αναφέρει ότι «για λόγους ευχέρειας διακίνησης μεγαροσήμων, καθίσταται επιτακτική και απαραίτητη νέα εκτύπωση κινητών ενσήμων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., όλων των κλάσεων, καθώς και η ανάγκη διάθεση - διακίνησής τους μέσω των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 6.6.2023
Αρ. πρωτ.: 3652

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κύριο Θεόδωρο Πελαγίδη
Υπουργό Οικονομικών
Ενταύθα

ΘΕΜΑ: «Διαχείριση κινητών ενσήμων ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ΠΟΛ.1131/24-06-2015 (ΦΕΚ 1324 Β' τροποποιήθηκε η ΠΟΛ.1163/3-7-2013 (ΦΕΚ 1675 Β') «Όροι και διαδικασία είσπραξης - επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου», και καθορίστηκε υποχρεωτική η έκδοση παραβόλων μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής (e-παράβολο) για όσα παράβολα έχουν ενταχθεί σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαροσήμων - ενσήμων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (άρθρο 10 του Ν. Δ 1017/1971, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Η εφαρμογή της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης καθίσταται δυσχερής, διότι δεν είναι δυνατή η διαχείριση των αποϋλοποιημένων ενσήμων από αρκετά Δικαστήρια και Περιφέρειες και από τα Έμμισθα και Άμισθα Υποθηκοφυλακεία - Κτηματολογικά Γραφεία της Χώρας.
Με τη με αριθμό 815/1972 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 76/26-1-1972) έχει ορισθεί ότι η εν γένει διαχείριση και διάθεση των ενσήμων του ΤΑ.Χ. ΔΙ.Κ. (μεγαρόσημα) ενεργείται από Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Λειτουργίας Οριζοντίων Συστημάτων, Εκτυπώσεων, Λειτουργικής Υποστήριξης και Υποστήριξης Χρηστών), η οποία εφοδιάζει τα Δημόσια Ταμεία του Κράτους (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία).
Με το προεδρικό διάταγμα 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (ΦΕΚ Α' 85/15-4-2020), το Τμήμα Λειτουργικής Μέριμνας και Διαχείρισης Υλικών της Διεύθυνσης Λειτουργίας Οριζόντιων Συστημάτων, Εκτυπώσεων, Λειτουργικής Υποστήριξης και Υποστήριξης Χρηστών της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δημόσιας Διοίκησης, είναι αρμόδιο για τη διαχείριση αξιών και εντύπων και συνεχίζει να διαχειρίζεται και διανέμει τα ένσημα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προς όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Επικράτειας, έως την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Ως εκ τούτου, και για λόγους ευχέρειας διακίνησης μεγαροσήμων, καθίσταται επιτακτική και απαραίτητη νέα εκτύπωση κινητών ενσήμων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., όλων των κλάσεων, καθώς και η ανάγκη διάθεση - διακίνησής τους μέσω των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης