Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυτόνομη άνοδο πάνω από τις 1.240 μονάδες για το Γενικό Δείκτη με ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον

6 Ιούνιου 2023 Σχόλια
Αυτόνομη άνοδο πάνω από τις 1.240 μονάδες για το Γενικό Δείκτη με ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Νέο υψηλό 9ετίας για το Γενικό Δείκτη σε μία συνεδρίαση ευχάριστης έκπληξης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Νέα υψηλά 9ετών κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης φτάνοντας και ξεπερνώντας στις 1.240 μονάδες ενδοσυνεδριακά με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1.222 μονάδες και σταδιακά ξεπέρασε και τις 1.238 μονάδες (που ήταν το προηγούμενο υψηλό έτους) για να φτάσει στο τέλος της συνεδρίασης στα υψηλότερο σημείο της, στις 1.244,75 μονάδες με άνοδο 2,21%.  

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πλαγιοκαθοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίστηκε πολύ ισχυρό στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε όλες τις αντιστάσεις, προεξοφλώντας και καλύτερη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και ομαλή πολιτική εξέλιξη στις ερχόμενες εκλογές. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων (Goldman Sachs και Morgan Stanley) ενίσχυσαν την ανοδική κίνηση. Τα θετικά μεγέθη των εισηγμένων, οι μερισματικές αποδόσεις τους και οι επιχειρηματικές εξελίξεις ήταν καταστάσεις που ευνόησαν την σημερινή έντονη ανοδική κίνηση.  

Τράπεζες και Jumbo οι εκτοξευτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1244,75 μονάδες με άνοδο 2,21%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 143 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 77 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 2,5% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,82%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (5,98%) λόγω Jumbo, οι τράπεζες (3,84%), η Υγεία (2,78%), οι κατασκευαστικές (2,66%) και οι βιομηχανικές (2,42%). Υποχώρησαν μόνο οι χρηματοοικονομικές (-1,14%) και το Εμπόριο (-0,5%). Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank. Ο δρόμος πλέον για τις 1250 μονάδες είναι ανοικτός και από εκεί οδηγούμαστε σε υψηλότερα ακόμη επίπεδα.
 
Ξένες αγορές: Με τα μάτια στις Κεντρικές Τράπεζες , οι αγορές Ευρώπης και Αμερικής

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν έντονα επηρεασμένες από τις πρωινές δηλώσεις της κας Λαγκάρντ σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί. Έτσι οι περισσότεροι δείκτες κινήθηκαν με ήπιες τάσεις ενθαρρυμένες κυρίως από εταιρικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν 0,14%, ο γαλλικός CAC με 0,04%, ο ιταλικός MIB κατά 0,18% και ο Eurostoxx 50 κατά -0,14%. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις επόμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED). Ο Dow Jones υποχωρούσε οριακά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, όπως και ο Nasdaq ενώ οριακή άνοδο είχε ο S&P 500.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης