Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Δέουσα επιμέλεια ή αλλιώς η ταφόπλακα του λογιστή-φοροτεχνικού

Το σχόλιο της Δευτέρας - Δέουσα επιμέλεια ή αλλιώς η ταφόπλακα του λογιστή-φοροτεχνικού
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 13 λεπτά


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Πρόλογος

  • Τα τελευταία χρόνια, η φορολογική Διοίκηση συλλέγει από διάφορες πηγές (σ.σ. με υποχρεωτικό τρόπο) έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών που συνθέτουν κατά μία έννοια το φορολογικό «προφίλ» του κάθε πολίτη, αλλά και των επιχειρήσεων. Τραπεζικές καταθέσεις, αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (σ.σ. τα τρία τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση πλαστικού χρήματος), δάνεια, δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ασφαλίστρων ζωής και μια σειρά άλλων στοιχείων συγκεντρώνονται στη βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. και του υπ. Οικονομικών. Περαιτέρω, η Α.Α.Δ.Ε. έχει πρόσβαση στην ακίνητη περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων μέσω της εφαρμογής του περιουσιολογίου (Ε9), στις μεταβιβάσεις ακινήτων (myproperty), στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, ενώ έχει διαθέσιμα στοιχεία για τα οχήματα, τα σκάφη, κ.λπ. των πολιτών. Εσχάτως, μέσω της πλατφόρμας MyData έχει σχεδόν πλήρη εικόνα του όγκου των εκδιδόμενων παραστατικών. Επίσης, υπάρχει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων συνεργάσιμων κρατών, καθώς επίσης και οι συμφωνίες για παροχή πληροφοριών από πλατφόρμες ημεδαπής και αλλοδαπής.

    Όλα τα παραπάνω δεδομένα αξιολογούνται, συνεκτιμώνται και μέσω του κατάλληλου αλγορίθμου (risk analysis) οδηγούνται προς έλεγχο συγκεκριμένες υποθέσεις που προστίθενται σε όλες εκείνες που προτεραιοποιούνται κάθε χρόνο για έλεγχο. Όμως, εκτός από αυτά, τα πάντα πλέον που αφορούν στους φορολογούμενους πολίτες και στις επιχειρήσεις υπάρχουν ήδη σε κάποια ηλεκτρονική υπηρεσία ή πλατφόρμα της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. Γ.Ε.ΜΗ., στοιχεία ταυτοτήτων, Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, e-ΕΦΚΑ, κ.ά.) και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

    Έτσι, στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, η ελληνική φορολογική Διοίκηση έχει στη «φαρέτρα» της όλα τα παραπάνω δεδομένα και προσπαθεί με συγκεκριμένες κινήσεις, μεθόδους και πρακτικές να μειώσει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής ή της φοροαποφυγής, μέσω στοχευμένων ελέγχων με απώτερο στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

    Ως γνωστόν, από το έτος 2018 ισχύει ο ν. 4557/2018 (ουσιαστικά αποτελεί ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) κι έτσι το κράτος με την απειλή επιβολής αυστηρών κυρώσεων, ζητά, εκτός των άλλων, και από τους εξωτερικούς λογιστές να τηρούν δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες τους, να τηρούν αρχεία και επίσης να γίνουν «καταδότες» αν έχουν την οποιαδήποτε υπόνοια για τις κινήσεις των πελατών τους (αναφορά ύποπτων συναλλαγών). Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι, λογαριασμοί λογιστών και συγγενικών τους προσώπων έχουν δεσμευτεί και στο χώρο μας επικρατεί πολύ μεγάλη αναστάτωση, προβληματισμός, αλλά και αγανάκτηση. Βέβαια, το αναφέρω και πιο κάτω, όμως θα το τονίσω κι εδώ, η Ευρωπαϊκή Οδηγία είναι του έτους 2015 (σ.σ. οι προτάσεις και οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το 2013), ο νόμος ψηφίστηκε το έτος 2018 και από το έτος εκείνο στη χώρα μας —αλλά και σε άλλα κράτη— έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές και ως προς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και αυτό ως γεγονός πρέπει να συνεκτιμηθεί.

    Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι αν είχε τη δυνατότητα το κράτος μας, το 2018 να μη θεσπίσει τέτοιες κυρώσεις μετά την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Αυτό όμως πρέπει να ερευνηθεί από νομικούς. Ας συνεχίσω όμως το συλλογισμό μου. Όταν η Α.Α.Δ.Ε. έχει όλα τα μέσα, τα δεδομένα και τους μηχανισμούς εκείνους για να ελέγχει στοχευμένα πολίτες και επιχειρήσεις, τότε είναι οξύμωρο (σ.σ. έστω κι αν το ορίζει ο νόμος του 2018, οι νόμοι άλλωστε επιδέχονται τροποποίηση ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα) να ζητά από τους λογιστές να πράττουν, υπό την απειλή των βαρύτατων κυρώσεων, όλα αυτά που ορίζει ο εν λόγω νόμος και να τους υποχρεώνει να γίνουν ουσιαστικά ελεγκτικά όργανα, κάτι σαν δεκανίκι του κράτους.

    Στις καθημερινές συναλλαγές υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φαινομένων φοροδιαφυγής ή απόκρυψης φορολογητέας ύλης, ενώ στον αντίποδα υφίστανται και καραμπινάτες φωτογραφικές διατάξεις που, με το γράμμα του νόμου καλύπτουν σημαντικές περιπτώσεις όπου το κράτος χάνει πραγματικά φόρους και για τις οποίες φυσικά οι ιθύνοντες δεν λένε κάτι, αφού πρόκειται για νομοθετημένες διατάξεις. Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους και είναι τουλάχιστον αστείο να αναζητούνται ευθύνες στους λογιστές οι οποίοι, όπως είπαμε, αφενός μεν, δεν είναι ελεγκτές της φορολογικής αρχής, αφετέρου δε, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πάντοτε τις κινήσεις των πελατών τους.

    Το επιχείρημα που ακούγεται από αρκετούς, πως πρόκειται δηλαδή για Ευρωπαϊκή Οδηγία και πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, κατά την προσωπική μου άποψη δε στέκει εν προκειμένω ως προς τις κυρώσεις, διότι οι συνθήκες στη χώρα μας απέχουν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (που θέσπισαν κυρώσεις) τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα, τον τρόπο άσκησης δραστηριότητας, τις υποχρεώσεις των λογιστών-φοροτεχνικών, όσο και των δεδομένων που έχει η φορολογική Αρχή. Άραγε έχουν θεσπίσει όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη κυρώσεις στους λογιστές-φοροτεχνικούς; (σ.σ. εάν το ψάξετε θα δείτε ότι υπάρχουν και κράτη που δεν έχουν επιβάλλει).Επίσης, δεν πρέπει να υφίσταται οριζόντιες κυρώσεις, αλλά αναλογικές και βάσει σπουδαιότητας, κάτι που προβλέπει σαφώς η οδηγία κ.λπ.

    Πέρα των ανωτέρω και αλλάζοντας λίγο τόνο, να σημειώσω πως προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων τρομοκρατούν τους συναδέλφους σε δημόσιες ή ιδιωτικές τοποθετήσεις τους, επειδή προφανώς θέλουν να εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση για ίδιον όφελος. Θα περίμενα επιστημονικές τοποθετήσεις που θα ζητούσαν με επιχειρήματα την κατάργηση των προστίμων αυτών και του εκτρώματος (ας μου επιτραπεί η λέξη) των εν λόγω υποχρεώσεων και όχι τοποθετήσεις που δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού. Ευτυχώς όμως, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων τάσσεται κατά των κυρώσεων του νέου νόμου.

    Οι λογιστές δεν έχουν καμία υποχρέωση να τηρούν αρχεία πελατών τους τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στο κράτος, ενώ ουδεμία υποχρέωση έχουν να λογοδοτούν στην Α.Α.Δ.Ε. για πράγματα ή καταστάσεις που δεν μπορούν να γνωρίζουν. Ο λογιστής δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις κινήσεις του πελάτη του, ούτε να γνωρίζει αν αυτός φοροδιαφεύγει. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις που αποδεδειγμένα κάποιος λογιστής συμμετέχει σε σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, το κάνει επαναλαμβανόμενα ή συστηματικά, τότε μπορούν να εφαρμοστούν οι κυρώσεις και φυσικά το λόγο μετά θα έχει η ελληνική δικαιοσύνη. Εν ολίγοις, να υπάρχουν κυρώσεις, αλλά όταν υφίσταται οι σχετικές προϋποθέσεις που στοιχειοθετούν αδικήματα και όχι να την πληρώνουν συλλήβδην οι λογιστές που απλά δεν έδειξαν δέουσα επιμέλεια!

    Τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων είναι διαθέσιμα στην Α.Α.Δ.Ε. η οποία γνωρίζει πόσα κέρδη δηλώνει ο κάθε επαγγελματίας ή το κάθε νομικό πρόσωπο, οπότε μπορεί μέσω όλων των παραπάνω εργαλείων που αναφέρθηκαν, να ελέγξει όσους βάσει στοιχείων ίσως να φοροδιαφεύγουν. Δεν έχει λοιπόν την ανάγκη του λογιστή «καταδότη», μπορεί να το κάνει και μόνη της. Εκτός κι αν η όλη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ήταν να μάς κάνουν όλους ελεγκτές (αμισθί) υπό την δαμόκλειο σπάθη των βαρύτατων ποινών.

    Περαιτέρω, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, διαχρονικά ο νομοθέτης θεσπίζει τις φορολογικές διατάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε πάντοτε να υπάρχουν μικρά ή μεγάλα παραθυράκια που δημιουργούν χώρο για ασκήσεις φορολογικού σχεδιασμού, οπότε δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να κυνηγά όσους παρέχουν φορολογικές συμβουλές για τη νόμιμη πληρωμή λιγότερων ποσών φόρου. Σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε πως η συμβουλευτική για φοροαποφυγή ή για φορολογικό σχεδιασμό γίνεται κυρίως από μεγάλα νομικά σχήματα που ειδικεύονται στο φορολογικό δίκαιο και μάλιστα σε όλο τον κόσμο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και γνωστά και αρκετές φορές έχουν αποκαλυφθεί υποθέσεις τεράστιας φοροδιαφυγής.

    Εν ολίγοις, αυτό που προτείνω είναι να τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας (σ.σ. μην ξεχνάμε πως από την επίμαχη Ευρωπαϊκή Οδηγία  έχει περάσει πολύς καιρός και τα δεδομένα στη χώρα μας έχουν αλλάξει άρδην) και των πολλών στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η φορολογική Διοίκηση και να εξαφανιστούν άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπονται περί δέουσας επιμέλειας, τήρησης αρχείου και εκτίμησης κινδύνου. Όλα αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στην Α.Α.Δ.Ε. Ο λογιστής δεν είναι σε καμία περίπτωση ελεγκτής της φορολογικής Διοίκησης έχει ήδη άλλο ρόλο βάσει της κείμενης νομοθεσίας και στο κάτω κάτω δεν μπορεί να είναι υπόλογος για πράγματα που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

    Κλείνοντας τον ομολογουμένως μεγάλο πρόλογο, και αφού ζητήσω συγγνώμη γι΄αυτό, θα τονίσω πως, η μέγγενη των υποχρεώσεων και των νέων κυρώσεων συνθλίβει σιγά σιγά τα όνειρα του κάθε συναδέλφου λογιστή για ένα καλύτερο μέλλον στο επάγγελμα. Ετούτες οι αράδες, αποτελούν ουσιαστικά άλλη μια «κραυγή» αγωνίας, γιατί βλέπω πως πνιγόμαστε στην χοάνη του αδυσώπητου αγώνα ενάντια στις φορολογικές υποχρεώσεις και στις κυρώσεις που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και που θα μάς οδηγήσουν σε αφανισμό αν δεν αντιδράσουμε συλλογικά!

 


 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο
 

 

  • MyAADE, υπ. Οικονομικών και άλλα σχετικά

Α.Α.Δ.Ε.

Τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ [ Στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή αιτία (πωλήσεις), βεβαιώνεται πλέον μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ (Ε9) και δεν απαιτείται για την έκδοσή τους ο αιτών να έχει καταβάλει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.]

Εκδηλώσεις από πρόσωπα για οικονομική ενίσχυση και Φ.Π.Α.

Απαλλαγή ΦΠΑ για εκδηλώσεις από πρόσωπα για οικονομική ενίσχυση - Νέες διευκρινίσεις [ Οι εκδηλώσεις που απαλλάσσονται δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις τέσσερις (4) κατ' έτος, ενώ δεν υπάρχει πλέον το όριο των 20.000 ευρώ στις κατ' έτος σχετικές συναλλαγές για την χορήγηση της απαλλαγής. Δείτε και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες στην εγκύκλιο Ε. 2039/2023]
 

Θέματα δηλώσεων και συναφή


Φορολογικές δηλώσεις: Σε λειτουργία οι τροποποιητικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος - Έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3

Φορολογικές βεβαιώσεις ΤΕΚΑ έτους 2022

→  Υποβολή Ε3 νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με προσυμπληρωμένο ποσό στον κωδικό 585  [ Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές υποβάλλουν το έντυπο Ε3 κενό (χωρίς να συμπληρώσουν ποσά). Αν, όμως, τρίτο πρόσωπο έχει διαβιβάσει στο myDATA κάποιο παραστατικό για συναλλαγή που είχε με το νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει το τελευταίο, ανοίγοντας τον υποπίνακα κάποιου από τους κωδικούς 185, 285, 385 και 485, να συμπληρώσει στο 016 το ποσό 0,00 και να συνεχίσει την υποβολή ]

Οι περισσότεροι θυμούνται τη φράση «πάρε το μηδέν», τώρα στην εποχή της ψηφιακής προ-συμπλήρωσης φτάσαμε στο να λέμε «βάλε μηδέν για να προχωρήσει η υποβολή». Είναι μια εξέλιξη κι αυτή.

Πώς φορολογείται η αποζημίωση στους Ευρωβουλευτές μετά τη ΣτΕ 431/2023

Πως μπορούν να ρυθμιστούν χρέη προς το δημόσιο

Λοιπά

Διευκρινίσεις για την απαλλαγή Α' κατοικίας από φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων με βάση την απογραφή πληθυσμού 2021 [Απαλλαγή Α' κατοικίας από τους φόρους μεταβίβασης κεφαλαίου με βάση την απογραφή πληθυσμού 2021]

Το νέο εγχειρίδιο ερωτήσεων-απαντήσεων σε φορολογικά θέματα από την ΑΑΔΕ

Προσθήκη νέων ΚΑΔ με απόφαση της ΑΑΔΕ [Νέοι ΚΑΔ - Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1133/2008 - Επεξεργασία και τυποποίηση άλλων οσπρίων, εργασίες υπεργολαβίας καθαρισμού γουνοδερμάτων και υπηρεσίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας]

Α.1079/2023 Ίδρυση Καταστήματος Αφορολογήτων, Αδασμολογήτων και Φορολογημένων Ειδών της εταιρείας «Κ.Α.Ε. Α.Ε.» στον Κρατικό αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. Πύρρος»

Να αναφέρω απλά πως την εβδομάδα που μας πέρασε, δόθηκε άλλη μία παράταση κατόπιν εορτής (Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 29.5.2023!) Παράταση δηλώσεων vies έως 2.6.2023


  • Αρθρογραφία - Επισημάνσεις, briefing και άλλα


Προθεσμίες δηλώσεων, πρόστιμα, παρατάσεις και λοιπές λεπτομέρειες στα κράτη της Ε.Ε.  [ Κ. Κουλογιάννης ] Δείτε το γιατί ο Κωστής έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη.

ΣτΕ 2783/2022 - Παράβαση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου υπό το καθεστώς ισχύος ν. 2523/1997. Αρχή αναδρομικής εφαρμογής ελαφρύτερης διοικητικής κύρωσης. Κατ’ αποκοπή πρόστιμο 250 ευρώ ή 500 ευρώ ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία (απλογραφικά ή διπλογραφικά) [Της Βασιλικής Ζαροκανέλλου]

Πρακτικός οδηγός (δήλωση σε φορολογικά έντυπα και σχετικές λογιστικές εγγραφές) παρακολούθησης της φορολογικής και της λογιστικής βάσης για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 47 παρ. 1 του ΚΦΕ «Κεφαλαιοποίησης ή διανομής κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων» σύμφωνα με την εγκύκλιο 2089/2022 [Αθανασόπουλος Κ. Λάμπρος - Πρακτικός οδηγός παρακολούθησης φορολογικής και λογιστικής βάσης για την κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων]

 Δωρεάν παραχώρηση μέρους οικίας - Παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενους λόγω πρόσκαιρης μετακίνησης - Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης [ Artion ]

Μεταφορά φορολογικής κατοικίας - Αποδεικτική δύναμη βεβαίωσης φορολογικής κατοικίας (σχόλιο στις ΣτΕ 2257/2022 και ΣτΕ 1865/2022) [ Ν. Διονυσοπούλου ]

Το briefing της εβδομάδας - ΦΠΑ για εκδηλώσεις, πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, Ε3 νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά. (02.06.2023)


  • Ασφαλιστικά - Εργασιακά


Απογραφή Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Έργων - Εγχειρίδια χρήσης και οδηγίες δείτε και Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 33/2023 Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απογραφής Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Έργων

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 34/2023 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 60 του ν.5039/2023 (ΦΕΚ Α' 83) και 72 παρ. 2 του ν. 5043/2023 (ΦΕΚ Α' 91) περί διαγραφής των ασφαλιστικών οφειλών θυμάτων και συγγενών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και του σεισμού της Σάμου της 30ης Οκτωβρίου 2020 [Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών θυμάτων και συγγενών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και του σεισμού της Σάμου]

Υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ αισθητικών στις επιχειρήσεις καλλυντικών

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος  και  ΕΛΕΠΑ: Εργασία των εργαζομένων του κλάδου την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος [Λόγω της ημέρας ]

ΑΠΔ ξεναγών: Παράταση υποβολής και καταβολής εισφορών [Παράταση υποβολής Α.Π.Δ. για την ασφάλιση ξεναγών και καταβολής εισφορών έως 30.6.2023]

Υποχρεώσεις εργοδοτών για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων

Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο γουνοποιίας για τον Ιούνιο - Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ΕΡΓΑΝΗ

ΕΔΟΕΑΠ: Σχετικά με τη διατήρηση ασφαλιστικής ικανότητας

Επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών - Νέα ανακοίνωση e-ΕΦΚΑ

 

 

  • Μικρή ανάσα



  • ΔΕΔ - ΣΤΕ - ΔΕΕ και λοιπή νομολογία και νομοθεσία


Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

Έγγραφα που καταρτίζονται στην αλλοδαπή δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου στην Ελλάδα, εφόσον δεν έχουν αντικείμενο κινητή ή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή υποχρεώσεις εκτελεστέες σε αυτή

Το πρόστιμο για όχημα σταθμευμένο σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που δηλώθηκε στην ακινησία

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου σε εστιατόριο με την αρχή των αναλογιών - Φύρα σε ποτά και γεύματα [ Κάθε φορά που διαβάζω μια απόφαση της Δ.Ε.Δ. με θέματα που αφορούν σε φύρα, κ.λπ. σε εστιατόρια και ταβέρνες, μού έρχεται στο μυαλό ο Κώστας Καρυωτάκης και ένας στίχος από το ποίημα με τίτλο «Πρέβεζα»:

«Θάνατος ο αστυνόμος που διπλώνει,
για να ζυγίσει, μια «ελλιπή» μερίδα
»

Σχετικά με την γένεση του ποιήματος, αλλά και του ως άνω στίχου, μπορούμε να καταλάβουμε από την ακόλουθη περικοπή επιστολής του ποιητή προς τον εξάδελφό του Θ. Δ. Καρυωτάκη, που γράφηκε στην Πρέβεζα στις 22 Ιουνίου 1928:
«[...] Αυτά είναι τα νεώτερα της Πρεβέζης. Άλλη είδηση, η οποία ελπίζω να σ’ ενδιαφέρει εξ ίσου, είναι ότι προχθές ο κ. Ειρηνοδίκης απήγαγε την μερίδα που του έφεραν στο ξενοδοχείο [= εστιατόριο], επειδή την ήβρε ελλιπή, αφού την ετύλιξε πρώτα σ’ ένα καθαρό χαρτί. Την εζύγισε στην Αστυνομία, την έφερε πάλι, την εξεδίπλωσε, την έβαλε στο πιάτο του και την έφαγε [...]».
]

 

Αποφάσεις Σ.τ.Ε.

→  ΣτΕ 1865/2022 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας: μισθωτήριο αλλοδαπής στο όνομα της μονοπρόσωπης εταιρίας συμφερόντων του αιτούντος

ΣτΕ 2257/2022 Μεταφορά φορολογικής κατοικίας: αποδεικτική δύναμη αλλοδαπής βεβαίωσης φορολογικής κατοικίας

 

 

  • Ευρωπαϊκά και άλλα νέα

 ViDA - ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή: Οι ευρωβουλευτές ξεκίνησαν συζητήσεις

Φορολογία αυτοκινήτων: Η Επιτροπή λαμβάνει πρόσθετα μέτρα κατά της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες

 

  • Λοιπά και διάφορα και όχι αδιάφορα

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου 2023

 ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες

ΔΥΠΑ: Έως 12/06 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

ΟΕΕ: Ανοιχτό το πρόγραμμα κατάρτισης για 2.000 άνεργους πτυχιούχους οικονομολόγους

ΤτΕ: Ημέρες γενικής αργίας για το 2024


  • Κλαδικά και δικά μας


ΣΟΛΠ: Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ

  Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λ/Φ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το ΟΕΕ [Συγχαρητήρια για τη σημαντική πρωτοβουλία της Διαδικτυακής Ομάδας. Ελπίζω κι εύχομαι να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος στις 16 Ιουνίου για να ακουστεί έτσι η φωνή του κάθε λογιστή και να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει γενικότερες κινητοποιήσεις].

 

Επίλογος

  • Στον ανηφορικό δρόμο προς την κορυφή, εκτός από τα διάφορα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις, θα συναντήσεις και πολλούς ανθρώπους. Ο ανήφορος δεν είναι εύκολος, χρειάζεται πολύς κόπος για να φτάσεις πρώτα στο διάσελο κι έπειτα να συνεχίσεις για λίγο ακόμη. Καθώς τους προσπερνάς με πιο γρήγορο βήμα, θα μένουν πίσω σου συνεχίζοντας όμως κι αυτοί την προσπάθειά τους, Λένε και δεν έχουν άδικο πως πρέπει να φερθείς καλά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί σίγουρα θα τους συναντήσεις και πάλι καθώς κατεβαίνεις. Άλλωστε, κι εσένα κάποιοι σε είχαν προσπεράσει και τώρα τους συναντάς στο κατέβασμα.  
    Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

     



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης