Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΛΕΠΑ: Εργασία των εργαζομένων του κλάδου την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος

ΕΛΕΠΑ: Εργασία των εργαζομένων του κλάδου την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Αθήνα, 31/05/2023

Δελτίο Τύπου

Για την εργασία των εργαζομένων του κλάδου την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος


Η μέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (
άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία ή κατ' έθιμον (δηλαδή παρέμενε κλειστή τα προηγούμενα χρόνια) για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.


Ήδη έχουν έρθει σε επικοινωνία συνάδελφοι από μεγάλη ελεγκτική-συμβουλευτική, η οποία καλεί σε εργασία μέρος του προσωπικού της τη συγκεκριμένη ημέρα χωρίς καμία ενημέρωση για το πως θα πληρωθούν, ενώ μέχρι πρότινος, όπως και όλες οι ελεγκτικές- συμβουλευτικές εταιρίες και πολλές εταιρίες και γραφεία του κλάδου, παρέμεναν κλειστές κατ' έθιμον.

Η ΚΔ της ΕΛΕΠΑ θα επικοινωνήσει με τη διοίκηση της εν λόγω εταιρίας, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη καταβολή αποζημίωση όπως αποτυπώνεται παραπάνω.

Επιπλέον, και αυτή η εξέλιξη δείχνει ακόμα πιο γλαφυρά πως οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου που έχουν κυριολεκτικά σκάσει από τα κέρδη από τη δική μας εργασία, σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, με ατελείωτες υπερωρίες -είτε απλήρωτες είτε με κατά το δοκούν πληρωμή με κάποιο bonus- δεν διστάζουν να υποχρεώσουν σε εργασία ακόμα και την μία ημέρα κατ' έθιμον αργία για να βγουν τα project τους!

Συνεπώς αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μας σε όλο τον κλάδο για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουμε διαμορφώσει. Η ΣΣΕ είναι η μόνη ασπίδα μας ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία, διασφαλίζει όχι μόνο τους μισθούς μας αλλά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα συγκροτημένων δικαιωμάτων όπως είναι στην προκειμένη και οι κατ’ έθιμον αργίες!

Γιατί μόνο η οργάνωση των εργαζομένων και οι αγώνες τους μπορούν να δώσουν τέλος στην ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων, να βάλουν εμπόδια σε αρνητικές εξελίξεις, να φέρουν νίκες και ανακούφιση, να επιβάλλουν υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, με κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΠΑ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης