Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συσσώρευση πέριξ των 1.220 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα

31 Μάιου 2023 Σχόλια
Συσσώρευση πέριξ των 1.220 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Το rebalancing στον MSCI Standard Greece εκτίναξε τις συναλλαγές στα 321 εκατ. Ευρώ

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις 1218,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Μηνιαία άνοδος 12%

Ο Μάιος ολοκληρώθηκε με σημαντική άνοδο για τον Γενικό Δείκτη και τις επιμέρους μετοχές τους. Ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η άνοδος της αγοράς την μετεκλογική εβδομάδα. Επίσης κατά τον Μάιο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε και πάλι προς τα 100 εκατ. Ευρώ.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μεν καθοδικά για την πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκε στήριξη πάνω από τις 1.220 μονάδες.

Μία θετική εξέλιξη εάν δούμε τις έντονες πιέσεις που καταγράφονται στα ξένα χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης δεν είχε έντονη μεταβλητότητα (κινήθηκε σε εύρος 5 μονάδων) αλλά υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στις επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 1218,65 μονάδες με υποχώρηση (-0,52%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 321 εκατ. ευρώ εξαιτίας του rebalancing στον MSCI Standard Greece. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-0,75%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,62%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (1,84%), Τεχνολογίας (1,22%), Βιομηχανικών (1,21%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-2,5%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,94%), Τραπεζών (-1,87%), Εμπορίου (-1,55%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (στην ημέρα του rebalancing) ήταν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ETE, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Tέρνα Ενεργειακή.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η αντοχή που έδειξε η αγορά στις έξωθεν πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 1220 μονάδες και ισχυροποιεί έτσι το ενδεχόμενο να κινηθεί ανοδικά μέσα στον Ιούνιο (βοηθούντων των ξένων αγορών) και να φτάσει στις 1.240 μονάδες. Στο αρνητικό σενάριο, υπάρχει το ενδεχόμενο πλαγιολίσθησης προς τις 1.200 μονάδες που αποτελούν ισχυρότερη στήριξη για την χρηματιστηριακή αγορά.

Έντονες πιέσεις στις ευρωπαικές αγορές. Ελεγχόμενη πτώση στις ΗΠΑ

Μεγάλες πιέσεις στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, στάση αναμονής στις αμερικανικές εν αναμονή της ψηφοφορίας για το όριο χρέους των ΗΠΑ αλλά και την υποχώρηση του Chicago PMI (δείκτη βιομηχανικής παραγωγής) ενώ υπάρχει και ανησυχία για τα κινέζικα μακροοικονομικά δεδομένα είναι η εικόνα που δεσπόζει στα διεθνή χρηματιστήρια. Στις αμερικανικές αγορές, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,67%) , ο S&P 500 κατά (-0,47%) και ο Nasdaq υποχωρούσε οριακά αφού κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα σε ομίλους τεχνολογίας συντηρούσαν τα επίπεδα μετοχών και δείκτη. Στις ευρωπαικές αγορές, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη αφού υπάρχει πλέον ο φόβος νέων αυξήσεων επιτοκίων, η ύφεση έχει πατήσει πόδι στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία και υπάρχουν και οι ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών στο τέλος του μήνα. Ο γερμανικός DAX, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε (-0,95%), ο γαλλικός CAC (-1,24%), o Εurostoxx 50 (-1,24%) και ο ιταλικός MIB μειωνόταν κατά (-1,53%).




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης