Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 1225,07 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης (-0,9%)

30 Μάιου 2023 Σχόλια
Στις 1225,07 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης (-0,9%)
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ανοδική αντίδραση στις αμερικανικές αγορές λόγω συμφωνίας για το όριο του χρέους

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Ελεγχόμενες οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Νέες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές

Στήριξη πάνω από τις 1.220 μονάδες Γενικού Δείκτη βγήκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί λόγω αποκόμισης κερδών προς τις 1.220 μονάδες αλλά μετά την ανοδική έναρξη των αμερικανικών αγορών να επιστρέφει προς τις 1.230 μονάδες και πάλι μειώνοντας τις απώλειες.

Η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δεν αποτελεί κάποια αρνητική εξέλιξη. Ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης ανόδου 8,5% σε 6 συνεδριάσεις και μάλιστα στο τέλος του μήνα. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε θετικό κανάλι και μπορεί να φτάσει άμεσα στα επίπεδα των 1250 μονάδων εάν το κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει θετικό. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 1.236 μονάδες, υποχώρησε σταδιακά προς τις 1.220 μονάδες για να επιστρέψει στο τέλος της συνεδρίασης προς τις 1.230 μονάδες με εναλλαγές στις μεταβολές των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1225,07 μονάδες με υποχώρηση (-0,9%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 90,9 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,2%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,18%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου 1,78%, Τροφίμων-Ποτών (0,28%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-2,77%) λόγω ΕΧΑΕ, Τράπεζες (-1,97%), Ταξίδια-Αναψυχή (-1,73%) και οι Πετρελαϊκές (-1,53%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς.

Η αυριανή συνεδρίαση είναι η τελευταία του Μαΐου ο οποίος μπορεί να είναι ο καλύτερος μήνας του 2023. Στην αυριανή συνεδρίαση θα φανεί εάν η αγορά θα συνεχίσει διορθωτικά ή θα επιστρέψει εκ νέου σε άνοδο προς τις 1.240 ή παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι εκλογές στις 25 Ιουνίου και όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία αυτή τόσο θα αυξάνεται η μεταβλητότητα.

Ξένες Αγορές

Ανοδικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές μετά την συμφωνία για το όριο χρέους ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την Βουλή των Αντιπροσώπων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η συμφωνία επηρέασε την έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων (χθες ήταν αργία στην Αμερική) με τον Dow Jones να κινείται οριακά ανοδικά, τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0,46% και τον Nasdaq να επωφελείται και από εταιρικά αποτελέσματα να αυξάνεται κατά 1,05% πλησιάζοντας σε υψηλά 10μηνών. Η άνοδος στις αμερικανικές αγορές βοηθά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να μειώσουν τις απώλειες που καταγράφουν από την έναρξη των συνεδριάσεων. Ενδεικτικά λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,34%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά -0,7%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,37% και ο ισπανικός IBEX είχε άνοδο 0,24% κάτω από την έναρξη της αιφνιδιαστικής προεκλογικής περιόδου.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης