Με αλλαγές εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την περαίωση - σε 24 δόσεις η πληρωμή και με 20% προκαταβολή (updated)

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Σεπτέμβριος 2010
Taxheaven.gr

Με αλλαγές εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την περαίωση
Ομόφωνη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου
   
Ομόφωνα εγκρίθηκε, με αλλαγές σε ποσά και δόσεις, το σχέδιο νόμου για την περαίωση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι αλλαγές αφορούν σε:
- Μείωση του ποσού της προκαταταβολής στο 20% (από 25%),
- Αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 24 (από 12)

Επιπλέον, όσοι έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση για το 2008 και το 2009, θα πληρώσουν το 50% του φόρου.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, με τις αλλαγές, θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα, ενώ κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πηγή Τα Νέα


Για το ίδιο θέμα H Express αναφέρει:

TH μείωση του ποσού της προκαταβολής στο 20% από 25% και την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24 ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργικό Συμβούλιο για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων. Το νομοσχέδιο κατατίθεται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σήμερα στη Βουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μεταβάλλεται το όριο των 20 εκατ. ευρώ όσον αφορά τον τζίρο, προκειμένου να μπορεί να υπαχθεί μια επιχείρηση στη ρύθμιση. Επίσης διατηρούνται οι εξαιρέσεις από τη ρύθμιση για τις εισηγμένες και όσους υπάγονται σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικότερα:

· Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 25% προκαταβολή, ποσοστό το οποίο όμως θεωρήθηκε εξ αρχής από τους ενδιαφερομένους πάρα πολύ υψηλό, με δεδομένη και την κρίση στην αγορά και το οξύ πρόβλημα ρευστότητας. Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης κατεβαίνει στο 20%.

· Μόλις 12 μηνιαίες δόσεις προέβλεπε το αρχικό σχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να τις αυξήσει έως 24. Δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής της περαίωσης μπορεί να διαρκέσει για 2 χρόνια.

· Το όριο του τζίρου για την υπαγωγή στη ρύθμιση έχει τεθεί στα 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να το ανεβάσει. Εάν το όριο μείνει στα 20 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά τίθενται εκτός περαίωσης περίπου 2.000 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Yπουργείο. Οικονομικών μπορούν να ελεγχθούν από τις εφορίες με τους κλασικούς μηχανισμούς.

Για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση την περίοδο 2008-2009 προβλέπεται υπαγωγή στη ρύθμιση με καταβολή του 50% του ποσού σε σχέση με τα ελάχιστα όρια που διατηρούνται στα 400 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία A' Kατηγορίας 700, για όσους τηρούν βιβλία B' Kατηγορίας, 1.000 ευρώ για όσους διατηρούν βιβλία Γ' Kατηγορίας.

Οι αλλαγές που επιφέρει το οικονομικό επιτελείο υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό και από τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει αρκετά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης αναφορικά με τη δικαιοσύνη του μέτρου, αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Aλλοι δημόσια και άλλοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, σημειώνουν ότι το μέτρο δεν είναι δίκαιο καθώς επιβραβεύει τους φοροφυγάδες, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των δόσεων.

Από τη ρύθμιση της περαίωσης, το Yπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. υπολογίζεται να μπουν στα ταμεία το 2010. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία που προβλέπει το σχέδιο της περαίωσης.

Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε το Yπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, στις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει η ΓΓΠΣ να έχει στείλει τα ειδικά εκκαθαριστικά στους φορολογουμένους και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν αποδεχθεί την ένταξή τους στη ρύθμιση, καταβάλλοντας το σχετικό ποσό της προκαταβολής.Τέλος η Εφημερίδα Κέρδος αναφέρει σχετικά

Τι άλλαξε στην περαίωση
Η μείωση της προκαταβολής φόρου, η αύξηση του αριθμού των δόσεων αλλά και η δυνατότητα ένταξης στην περαίωση και εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση, αποτελούν το νέο «τυράκι» της κυβέρνησης προς το σύνολο των φορολογουμένων, προκειμένου όλο και περισσότεροι να κάνουν χρήση του μέτρου. Κατά τα άλλα, ωστόσο, η περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000-2009 παραμένει ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση για τις μικρές και συνεπείς κυρίως επιχειρήσεις, καθώς ο ελάχιστος καταβαλλόμενος φόρος περαίωσης ανά χρήση παραμένει στα ίδια επίπεδα, όπως επίσης και ο συντελεστής προσδιορισμού στα αρχικά επίπεδα του 2%.

 
Οι τελικοί όροι της περαίωσης περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο πρόκειται, εκτός απρόοπτου, να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων εντός του Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι προκαταβολές απ' όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση να αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στον Νοέμβριο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και κάτω από το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών για ένταξη στη ρύθμιση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι εισπράξεις μόνον για το 2010 μπορεί να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ άλλα δύο δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα δύο χρόνια.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:

- Η προκαταβολή φόρου μειώνεται από το 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 20% του συνολικού φόρου που θα προκύψει για όσες ανέλεγκτες χρήσεις περαιώσουν.

- Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από 12 σε 24. Σύμφωνα εξάλλου με υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι ανέλεγκτες χρήσεις της μεγάλης πλειονότητας των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις τέσσερις (2006  έως 2009), οπότε είναι οι 24 δόσεις, όχι μόνον να επαρκούν, αλλά πολλές επιχειρήσεις είναι πιθανόν να μην τις χρειασθούν όλες. 

- Εντάσσονται στην περαίωση ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση την περίοδο 2008-2009 με καταβολή του μισού ποσού από τα ελάχιστα όρια που διατηρούνται στα 400 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία α' κατηγορίας 700 για όσους τηρούν βιβλία β' κατηγορίας και 1000 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ' κατηγορίας.

Η ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ

Αντίθετα, όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση, με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε μόνο τις χρήσεις 2006 και 2007. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που είχε καθοριστεί αφορούσε περίπου 5.000 επιτηδευματίες που έκαναν αυτοπεραίωση και:

- Τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ λήγουν στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79.

- Το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους για κάθε χρήση υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ.
 Αναλυτικότερα και μετά και τις χθεσινές αλλαγές εντάσσονται στη ρύθμιση:
- Επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 20.000.000 ευρώ.

- Υποθέσεις λήψης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει πλαστά φορολογικά στοιχεία, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, καθώς και οι ειδικές υποθέσεις για τις οποίες έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου από το ΣΔΟΕ. 
  Το δε ελάχιστο ποσό για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία πρώτης κατηγορίας ανέρχεται στα 400 ευρώ ανά χρήση. Για όσους τηρούν βιβλία β' κατηγορίας το ποσό φθάνει τα 700 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ' κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Ο επιπλέον φόρος υπολογίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο: Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα πρατήρια βενζίνης, χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας και τους εμπόρους προϊόντων καπνοβιομηχανίας που θα ισχύει συντελεστής 7‰ και 12‰ για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης. Τα ποσά που προκύπτουν πολλαπλασιάζονται με συντελεστή προοδευτικότητας  ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Για παράδειγμα ο συντελεστής ανέρχεται στο 1 για ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ και για τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ στο 1,35. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις ΑΕ και ΕΠΕ όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.


Τέλος η Εφημερίδα Το Βήμα αναφέρει :

Με ευνοϊκότερους όρους η περαίωση.

Ελάχιστο κόστος 400, 700 και 1.000 ευρώ ανά χρήση για να κλείσουν 1,5 εκατ. μικρομεσαίοι και επιχειρήσεις τα βιβλία με την Εφορία- Απαλλάσσονται όσοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση ως το 2007

«Κλείδωσαν» χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων που αφορούν περισσότερους από 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ενώ στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών από 1.300.000 οφειλέτες.

Στις τελικές αποφάσεις για την περαίωση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:

* Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο 20% από το 25% που ήταν το αρχικό σχέδιο.

* Η αποπληρωμή του ποσού της περαίωσης για όλες τις χρήσεις που έχει ανέλεγκτες ο επιτηδευματίας θα μπορεί να γίνει έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις από 12 που ήταν η αρχική πρόταση. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητα τόσο τους συντελεστές υπολογισμού της περαίωσης όσο και τα ελάχιστα ποσά ανά χρήση, αν και υπήρχε εισήγηση για πιο ευνοϊκή μεταχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Ετσι, αν κάποιος θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης και τηρεί βιβλία Α Δ κατηγορίας (π.χ. περιπτερούχοι) θα πρέπει να καταβάλει κατ΄ ελάχιστο 400 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση των επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας το ελάχιστο ποσόν της περαίωσης διατηρήθηκε στα 700 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας το ελάχιστο ετήσιο ποσόν περαίωσης είναι 1.000 ευρώ.

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε στο θέμα της αυτοπεραίωσης, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εξαιρεθούν όσοι είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία ως το 2007, με εξαίρεση εκείνους που έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά. Ωστόσο εντός περαίωσης θα μπορούν να ενταχθούν εκείνοι που έχουν αυτοπεραιώσει τη διετία 2008-2009 και μέχρι στιγμής δεν έχει βγει απόφαση για τον καθορισμό του φορολογικού δείγματος. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα μπορεί να κλείσει οριστικά και τη συγκεκριμένη διετία, καταβάλλοντας το ήμισυ του ελάχιστου φόρου που ορίζεται στο νομοσχέδιο, δηλαδή στην περίπτωση των βιβλίων Β΄ κατηγορίας 350 ευρώ (στη διετία 700 ευρώ). Επίσης παραμένουν εκτός περαίωσης οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου στο όνομα του φυσικού τους προσώπου υπάρχει ακίνητη περιουσία που ξεπερνάει τα όρια του ΦΜΑΠ όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια (146.000 ευρώ για τον άγαμο) και τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα διαμορφώνεται το όριο υπαγωγής στα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία ανά φυσικό πρόσωπο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή της στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών διαμαρτύρεται «για τη συνεχιζόμενη ανεξήγητη εμμονή του υπουργείου να εξαιρέσει από την περαίωση- για πρώτη φορά ως σήμερα- εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και όλους γενικά τους επιτηδευματίες που το μόνο, αλλά βαρύτατο, όπως φαίνεται, “έγκλημά” τους είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας από τους ίδιους ή κάποιο μέλος της οικογενείας τους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ αναρωτιέται γιατί πρέπει να μην μπορούν να υπαχθούν αν το επιθυμούν όλοι οι παραπάνω, ενώ αντίθετα υπάγονται στο ευεργέτημα της ρύθμισης ακόμη και όσοι έχουν διαπράξει βεβαιωμένες και βαρύτατες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Η εξίσωση του φόρου

Το ποσόν του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής:

* Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα. Το ποσόν που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ο οποίος διαμορφώνεται από 1 ως 1,35. Στο τελικό ποσόν που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις ΑΕ και ΕΠΕ, όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.


Παράδειγμα

Εστω ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος τηρεί βιβλία Β Δ κατηγορίας έχει πέντε ανέλεγκτες χρήσεις και ετησίως έχει ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 150.000 ευρώ.

Το ποσόν του φόρου της περαίωσης για κάθε χρήση θα υπολογιστεί ως εξής:

* 150.000 ευρώ (ετήσια ακαθάριστα έσοδα) Χ 2% (συντελεστής λογιστικών διαφορών) Χ 1% (συντελεστής προοδευτικότητας) Χ 20% (συντελεστής φορολογίας) = 600 ευρώ. Εξαιτίας όμως του γεγονότος ότι το ελάχιστο ποσόν δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 700 ευρώ, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλει για τις 5 ανέλεγκτες χρήσεις 3.500 ευρώ (5 Χ 700 ευρώ).