Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χωρίς πρόστιμα οι καθυστερήσεις εισφορών στο ΙΚΑ

27 Σεπτέμβριου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Αλλάζουν όλα, από την 1η Ιουλίου του 2011, στον τρόπο βεβαίωσης και πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταργείται το καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων, όπως αυτό ισχύει σήμερα για όσους καθυστερούν τις σχετικές πληρωμές.
Χωρίς πρόστιμα οι καθυστερήσεις εισφορών στο ΙΚΑ


Αλλάζουν όλα, από την 1η Ιουλίου του 2011, στον τρόπο βεβαίωσης και πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταργείται το καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων, όπως αυτό ισχύει σήμερα για όσους καθυστερούν τις σχετικές πληρωμές.

Ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  Ρ. Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο περιφερειακής σύσκεψης στην Κρήτη, ανακοίνωσε ότι «θα αλλάξει πλήρως ο τρόπος είσπραξης των εισφορών και θα καταργηθεί η επιβολή προστίμων λόγω καθυστέρησης καταβολής τους». Οπως είπε, αν μια επιχείρηση αδυνατεί να καταβάλει κάποιο ποσό εισφορών ένα μήνα, θα μπορεί να επιμερίσει το ποσό στους επόμενους 6μήνες με ένα μικρό επιτόκιο, ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες θα καταβάλουν νωρίτερα μέσα σε 1 χρόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουν... έκπτωση, ως «μπόνους».

Μέσω τραπεζών
Ο Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας στην «Η», εξήγησε ότι η αλλαγή θα γίνει έως την 1/7/2011, οπότε θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις (σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του νέου ασφαλιστικού νόμου) η πληρωμή μέσω τραπέζης των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση του ΙΚΑ θεωρούν ότι:
Θα διασφαλιστούν πλήρως οι σχετικές πληρωμές και κατ΄επέκταση τα έσοδα του ΙΚΑ σε συνάρτηση με τις πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές των εργαζομένων.
Θα γίνουν ευχερέστεροι οι έλεγχοι των ποσών που δηλώνονται ανά τρίμηνο με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και εκείνων που καταβάλλονται (σήμερα οι υπηρεσίες εσόδων ελέγχουν τα σχετικά στοιχεία... απολογιστικά και, σε πολλές περιπτώσεις, αφού έχουν... σωρευθεί οφειλές, οι οποίες μένουν απλήρωτες έως ότου υπάρξει κάποια ρύθμιση χρεών).
Ο δικηγόρος και εμπειρογνώμονας του Ασφαλιστικού, Δ. Μπούρλος, θεωρεί ότι η αλλαγή αυτή «θα επηρεάσει και τον τρόπο δήλωσης των εισφορών μέσω των ΑΠΔ». «Επιδιώκουμε να απλουστεύσουμε και να κάνουμε πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις τον τρόπο όχι μόνο της καταβολής, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών», υπογράμμισε ο Ρ. Σπυρόπουλος, αποκαλύπτοντας στην «Η» ότι για τον σκοπό αυτό γίνεται ειδική μελέτη, ώστε ο υπολογισμός των εισφορών να καταστεί πιο απλός και να μην ισχύουν τα 110 διαφορετικά πακέτα - κωδικοί ασφάλισης που έχουν μεγάλο διαχειριστικό κόστος.

Η απλούστευση αυτή δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με τη γενική μείωση των εισφορών, από 1/1/2014, όπως προανήγγειλε με τη συνέντευξή του προς την «ΗτΣ» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχουν «ισορροπήσει» πλήρως τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


Πηγή: Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης