Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με συναλλαγές 364 εκατ.

22 Μάιου 2023 Σχόλια
Ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με συναλλαγές 364 εκατ.
  • Εκτόνωση φόβων για πολιτικά αδιέξοδα και αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας οδηγούν σε άνοδο ρεκόρ το Γενικό Δείκτη και τη χρηματιστηριακή αγορά ευρύτερα σε υψηλότερα επίπεδα. Ρεκόρ 9ετίας (8 χρόνια και 10μήνες συγκεκριμένα) για το Γενικό Δείκτη και ράλι ομολόγων εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο ζεί σήμερα το δικό του success story με την άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Η άνετη επικράτηση της ΝΔ κατά τις χθεσινές εκλογές ουσιαστικά ανάβει 'πράσινο φως' για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης επισπεύδοντας τις δεύτερες εκλογές και μειώνοντας το χρόνο της ακυβερνησίας της χώρας στο ελάχιστο δυνατόν. Αυτή ήταν και η βασική απαίτηση των ξένων επενδυτών για να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.  Το δεύτερο 'πράσινο φως' είναι ότι πλέον είναι θέμα μήνα ή μηνών η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση αποδόσεων από το πρωί (κυρίως για τα 10ετή και τα 5ετή) και έχουν ανοίξει ακόμη περισσότερο το spread από τα ιταλικά ομόλογα.  

Οι πολιτικές διεργασίες εξελίσσονται κατά τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο. Ο φόβος για παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας έχει αναιρεθεί και γι' αυτό οι τοποθετήσεις κεφαλαίων κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι σε καταιγιστικό ρυθμό και σ' ολόκληρο το φάσμα της χρηματιστηριακής αγοράς (υψηλή, μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση). Επίσης η αξία συναλλαγών είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Ομαδική άνοδος στα blue chips με Μυτιληναίο, Jumbo σε ιστορικά υψηλά. Άνοδο 15% η ΔΕΗ  


Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν ανοδικά και αρκετές μετοχές έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Ενδεικτικά, σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται οι μετοχές Μυτιληναίος, Jumbo. Επίσης όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν θετικά τη συνεδρίαση.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.201,32 μονάδες με άνοδο 6,09%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 364 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 108 έκλεισαν ανοδικά και μόλις οι 23 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 6,95% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 3,85%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, όλοι ανεξαιρέτως κινήθηκαν ανοδικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (12,47%), Χρηματοοικονομικών (7,89%) λόγω ΕΧΑΕ, Βιομηχανικές (7,18%), Πετρελαϊκές-Διυλιστήρια (4,54%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (4,29%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΤΕ.

Τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος δεν θα σταματήσει σήμερα αλλά θα ακολουθήσει και στις επόμενες συνεδριάσεις. Ίσως όχι με τους ίδιους ρυθμούς όπως σήμερα (καταιγιστικές αγορές) αλλά σίγουρα με ένα ανοδικό momentum που ενίοτε μπορεί να διακοπεί και από περιστασιακές ρευστοποιήσεις. Προς το παρόν όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή περίπτωση καθώς κινείται ανάμεσα στις αναδυόμενες και στις αναπτυγμένες αγορές. Αυτό του δίνει την ευκαιρία αναβάθμισης και των κεφαλαίων που εισρέουν ποσοτικά αλλά και ποιοτικά όπως θα δούμε να συμβαίνει εάν και όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Ξένες αγορές: Εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ διαμορφώνουν πτωτικές κινήσεις

Επειδή το Χρηματιστήριο Αξιών δεν είναι το μοναδικό που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, στις διεθνείς αγορές υπάρχουν εξελίξεις και  οι τάσεις ήταν πλαγιοκαθοδικές. Στην Αμερική παραμένουν οι φόβοι για το πλαφόν του χρέους, ενισχύονται όμως τα εταιρικά αποτελέσματα ενώ στην Ευρώπη μετά το ράλι των μεγάλων αγορών υπάρχουν ρευστοποιήσεις σήμερα. Στην Αμερική, ο Dow Jones στην έναρξη της συνεδρίασης καταγράφει οριακή άνοδο (0,12%), ο S&P 500 αυξάνεται κατά 0,25% και ο Nasdaq κατά 0,27%. Στην Ευρώπη και ενώ οδεύουμε προς το τέλος των συνεδριάσεων, ο γερμανικός DAX υποχωρεί (16.45 ώρα Ελλάδος) κατά (-0,31%), ο γαλλικός CAC (-0,27%), ο ιταλικός MIB (-0,87%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-0,31%).Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης