Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του έτους και μείωση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του έτους και μείωση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σημαντική αύξηση κατά 17,7% σημείωσαν οι εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που έφερε μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 6,9 στα 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,1% σε τρέχουσες τιμές (10,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,9% σε τρέχουσες τιμές (7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές).

Σύμφωνα με την ΤτΕ
:

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Το Μάρτιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 117,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισεκ. ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,1% σε τρέχουσες τιμές (10,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,9% σε τρέχουσες τιμές (7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές).

Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, καθώς και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 60,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 45,6% σε σχέση με το Μάρτιο του 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το α' τρίμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,1 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 3,9 δισεκ. ευρώ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης