Oσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση την περίοδο 2000-07 εξαιρούνται της περαίωσης.

Οικονομικές Ειδήσεις

25 Σεπτέμβριος 2010
«ΓΡΙΦΟΣ» παραμένει το θέμα της αυτοπεραίωσης των χρήσεων 2008 και 2009 (για το αν, δηλαδή, θα ενταχθούν ή όχι στη ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000 - 'Α09). Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Yπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει «δείγμα ελέγχου» από τις δύο προηγούμενες χρονιές, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών σημείωνε χθες με νόημα ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε αυτούς που έχουν κάνει αυτοπεραίωση». Taxheaven.gr

Oσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση την περίοδο 2000-07 εξαιρούνται της αυτοπεραίωσης.


«ΓΡΙΦΟΣ» παραμένει το θέμα της αυτοπεραίωσης των χρήσεων 2008 και 2009 (για το αν, δηλαδή, θα ενταχθούν ή όχι στη ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000 - 'Α09). Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Yπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει «δείγμα ελέγχου» από τις δύο προηγούμενες χρονιές, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών σημείωνε χθες με νόημα ότι «πρόθεσή μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε αυτούς που έχουν κάνει αυτοπεραίωση».

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με την περαίωση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση την περίοδο 2000-07 εξαιρούνται της συνολικής ρύθμισης, με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου αυτής της περιόδου και ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα οι χρήσεις 2008 και 2009 για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι «θα δοθεί ένας αέρας» στις δόσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσες θα είναι αυτές (η αρχική πρόταση της κυβέρνησης είναι 12, ωστόσο οι φορείς έχουν ζητήσει να είναι 36), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής από το 25% που είναι η κυβερνητική πρόταση, χωρίς και πάλι να δώσει ακριβές ποσοστό, καθώς και του συμψηφισμού του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Eκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο» θα κατατεθεί την Τρίτη, θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Πέμπτη με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος.
Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την παρουσίαση του προσχεδίου. Ο Γ. Φλωρίδης τόνισε ότι με την περαίωση στην πραγματικότητα «παίρνουν βραβείο όσοι έκλεψαν το κράτος» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή» την πρακτική αυτή. «Η ρύθμιση πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τώρα φαίνεται ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Και εμείς που στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, θα επιθυμούσαμε να είστε πιο αποτελεσματικοί, οργανωμένοι και συντονισμένοι στην επίτευξη των στόχων», είπε με αιχμηρό τρόπο και συνέχισε: «Οι διαλυμένες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αποσυντεθεί τελείως. Για το ότι δεν συγκροτήθηκαν υπηρεσίες ένα χρόνο δεν φταίει γι'Α αυτό ούτε η τρόικα, ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός. Eχουμε απαίτηση παραγωγής καλύτερων αποτελεσμάτων». Ο Κ. Γείτονας δήλωσε πως «δεν είναι δίκαιη μία πολιτική που επιβραβεύει τον φοροφυγά», διευκρινίζοντας ότι στηρίζει τη ρύθμιση ως «αναγκαίο κακό». «Δεν είναι θετικό το μήνυμα. Η περαίωση είναι μία απολύτως ατελής διαδικασία. Δεν πρέπει να υπάρχει αμνηστία στους λήπτες εικονικών στοιχείων», ανέφερε ο Κ. Καρτάλης.

«Δεν το δέχομαι, κύριε Φλωρίδη, ότι υπάρχει διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ έχει την παρουσία που έχει σήμερα;», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «όσοι κάνουν προβολές στο μέλλον θα εκπλαγούν για το πού θα κλείσουν τα έσοδα στο τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα μέτρα αποδίδουν και από την πλευρά των εσόδων και από την πλευρά των δαπανών. Επιπλέον, εξήγησε ότι το ζήτημα των εσόδων «δεν είναι η πραγματική δικαιολογητική βάση για την περαίωση, αλλά η αλλαγή του φορολογικού συστήματος».
Από την πλευρά της Ν.Δ., ο Ν. Λέγκας θύμισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για αποτυχία της Ν.Δ. και εκβιαστικό χαράτσι όταν πήρε ανάλογη πρωτοβουλία στο παρελθόν. Από το ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου συνέστησε στην κυβέρνηση «να είναι ανήσυχοι, γιατί ο κόσμος θα ξεσηκωθεί». «Αν δεν ομονοήσουν στο ΠΑΣΟΚ, τότε πώς μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση» σχολίασε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την περαίωση και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Πηγή Express