Αυτόφωρο για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Σεπτέμβριος 2010
ΜE αυτόφωρη διαδικασία θα διώκονται όσοι εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ να διαπράττουν μεγάλη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με ειδική νομοθετική ρύθμιση που προωθούν τα Yπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων με αντικείμενο την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Eως το τέλος της εβδομάδος το Yπουργείο Οικονομικών αναμένει τις αναλυτικές παρατηρήσεις των φορέων, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μηνός. Taxheaven.gr

Αυτόφωρο για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής             

ΜE αυτόφωρη διαδικασία θα διώκονται όσοι εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ να διαπράττουν μεγάλη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με ειδική νομοθετική ρύθμιση που προωθούν τα Yπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων με αντικείμενο την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Eως το τέλος της εβδομάδος το Yπουργείο Οικονομικών αναμένει τις αναλυτικές παρατηρήσεις των φορέων, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μηνός.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης οι φορείς ζήτησαν χαμηλότερη προκαταβολή για την περαίωση, μεγαλύτερη περίοδο εξόφλησης της οφειλής, από 12 σε 36 δόσεις και καταβολή των δόσεων αργότερα σε σχέση με την ημερομηνία που έχει προταθεί από το υπουργείο (12 Νοεμβρίου).

Επίσης επέμειναν στην εξαίρεση από τη διαδικασία όσων έχουν κάνει αυτοπεραίωση και τη μείωση του βασικού συντελεστή για τον υπολογισμό του ποσού που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος από το 2% στο 1%.

Χαρακτήρισαν άδικο τον αποκλεισμό από την περαίωση των φόρων ακίνητης περιουσίας, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ.

«Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι, ο συνεπής φορολογούμενος ούτε εκβιάζεται, ούτε υποχρεώνεται να υπαχθεί», τόνισε στην έναρξη της διαβούλευσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια περαίωσης προσδιορίζοντας τον επιπλέον φόρο, η εξόφληση του οποίου θα γίνει στις τράπεζες.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας αρχής.

«Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000 καιο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό1,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

Πηγή Express