Αποτελέσματα live αναζήτησης

Για επιχειρησιακές συμβάσεις πιέζει το ΔΝΤ

22 Σεπτέμβριου 2010
  • Νέες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε σχέση με τις κλαδικές.
Για επιχειρησιακές συμβάσεις πιέζει το ΔΝΤ

Νέες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε σχέση με τις κλαδικές.

Στη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Λούκα Κατσέλη  και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) ζήτησαν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στη διαιτησία και να μπει τέλος στις κλαδικές συμβάσεις.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι υπουργοί ενημέρωσαν ότι το προεδρικό διάταγμα για τη διαιτησία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του. Το διάταγμα θα καθορίζει τη διαδικασία προσφυγής αρχικά στη μεσολάβηση και στη συνέχεια στη διαιτησία, όπου μεταξύ άλλων επιλύονται και μισθολογικά θέματα.

Σχετικά με τη ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων διατυπώθηκε η θέση ότι η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες εκφράστηκε προβληματισμός, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Η τρόικα όμως επέμεινε να «αποσυρθεί» η διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και σε όσους δεν εκπροσωπούνται.

Για τα συνδικάτα οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του καθεστώτος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και αμφισβήτησης του ρόλου του διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αποτελεί «αιτία πολέμου». Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος στη συνάντηση που ακολούθησε με την κυρία Κατσέλη και τον κ. Κουτρουμάνη.

« Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν φταίνε και δεν μπορούν να σηκώσουν μονομερώς το βάρος της κρίσης και του χρέους » επισήμαναν οι συνδικαλιστές. Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε ακόμη τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τα συνδικάτα για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων και αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης